Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) ar putea infiinta 200 de posturi noi avand in vedere reducerea numarului de personal al institutiei in ultimii ani, din cauza constrangerilor fiscale si bugetare, urmata de o inmultire semnificativa a programelor bugetare pentru lucrari de constructii gestionate de MDRAPFE si de Ministerul Mediului. Conform unui proiect de Hotarare de Guvern (HG) lansat recent in consultare publica, Executivul propune majorarea numarului de posturi din cadrul ISC cu 200, de la 814 in prezent la 1.014, exclusiv demnitari, precum si modificarea organigramei de functionare a institutiei.
Este vizata, astfel, angajarea a 170 de inspectori in constructii, a 19 experti in registratura si a 11 consilieri juridici.
"Alocarea personalului suplimentar se va realiza cu preponderenta la nivelul inspectoratelor regionale si judetene in constructii, in vederea imbunatatirii activitatilor de control si inspectie in domeniul constructiilor, urmarindu-se cresterea numarului activitatilor de control cu50% pe an, ajungandu-se, astfel, la aproximativ 32.000 de activitati de control pe an, ceea ce va genera cresterea numarului de obiective de investitii aflate in evidenta si a sumelor incasate cu titlu de cote legale datorate catre ISC", se arata in nota de fundamentare a proiectului de HG.
Suplimentarea numarului de angajati va avea un impact financiar pozitiv in intervalul 2018-2020, majorarea cheltuielilor suplimentare cu personalul urmand a fi acoperita de cresterea cu 10% a incasarilor ISC, preconizata in acelasi interval.
In prezent, in cadrul ISC lucreaza 814 angajati (exclusiv demnitari), din care 353 sunt inspectori in constructii cu atributii de control, care au realizat, anul trecut, un numar total de 21.770 de controale pe santierele din Romania (circa 62 de controale/ inspector/ an). La acestea se adauga alte 48.573 de activitati specifice, reprezentand avizarea de programe de control in faze determinante, solutionarea de petitii, emiterea de acorduri si participari in comisii de receptie la terminarea lucrarilor.
Fata de anul 2008, cand numarul total de posturi din cadrul ISC era de 1.500, acesta aproape s-a injumatatit ulterior, in timp ce atributiile Inspectoratului au crescut, ajungandu-se la o subdimensionare a personalului in raport cu volumul activitatii desfasurate.
Pentru a consulta varianta integrala a propunerii Executivului, click aici!