Cinci banci din tara noastra au devenit semnatare in cadrul noii Initiative IMM pentru Romania, astfel incat vor asigura noi surse de finantare pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM), active pe plan national. Initiativa IMM este administrata de grupul EIB (Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii), Guvernul Romaniei si Comisia Europeana, dupa cum se arata intr-un comunicat comun al institutiilor respective.
„Initiativa IMM pentru Romania pune la dispozitia intreprinderilor beneficiare suma de 540 milioane de euro, iar intelegerile cu cele cinci banci (Raiffeisen Bank, ProCredit Bank Romania, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania si BancPost) urmaresc sa faciliteze accesul la finantare a IMM-urilor romanesti, prin asigurarea unei garantii de 60% la fiecare credit acordat si prin diminuarea ratei dobanzilor aplicate de banci. De aceste tranzactii sunt asteptate sa beneficieze cel putin 3.700 de IMM-uri si companii de tip «start-up”, care au nevoie de finantare. Aceasta initiativa transpune in practica o schimbare fundamentala in ceea ce priveste folosirea fondurilor europene structurale si de investitii (fonduri ESI), combinandu-le pe acestea cu bugetul central al UE (unde se gasesc resurse pentru programul Orizont 2020) si cu fonduri de la grupul EIB. Romania contribuie cu 100 de milioane de euro din anvelopa sa disponibila la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala la aceasta noua initiativa a UE, astfel incat, impreuna cu fonduri de la grupul EIB si din programul Orizont 2020, sa se creeze un mecanism de impartire a riscului, in cadrul sistemului de acordare a creditelor specific bancilor comerciale. Acest mecanism va permite ca tot mai multe IMM-uri sa beneficieze de resurse financiare europene in termeni avantajosi, cum ar fi ratele reduse ale dobanzii si cerinte colaterale mult imbunatatite. Acest instrument financiar va actiona ca un catalizator al investitiilor private si va sigura inclusiv crearea de noi locuri de munca in cadrul comunitatii IMM”, se mai precizeaza in comunicat.
Competitivitatea are nevoie de sustinere financiara
Prezent la evenimentul prilejuit de incheierea acordului, Andrew McDowell, vicepresedinte al Bancii Europene de Investitii, a subliniat ca „institutiile bancare semnatare sunt cunoscute pentru activitatea lor de sustinere a IMM-urilor din Romania, iar prin noua initiativa devin parteneri cruciali in a asigura si mai mult sprijin antreprenorilor. Grupul EIB isi respecta la randul sau angajamentul de a implementa initiativa IMM pentru Romania si suntem bucurosi sa anuntam, impreuna cu autoritatile centrale de la Bucuresti, ca toate cele cinci banci incep acum sa asigure finantare pentru IMM, printr-un nou instrument, foarte avantajos. Suntem increzatori ca, odata cu semnarea memorandumului de intelegere, vor exista beneficii durabile pentru afacerile din Romania”. Comentand despre noul program - Initiativa IMM pentru Romania -, comisarul european pentru politici regionale Corina Cretu a subliniat: „Antreprenorii romani sunt talentati si IMM-urile din Romania reprezinta intreprinderi competitive, dar competitivitatea are nevoie si de sustinere financiara. De aceea, deseori, este necesar un impuls suplimentar pentru a dezvolta produse inovatoare, a accesa retelele valorice globale si a crea locuri de munca pe plan national. Practic, noua initiativa vine sa rezolve toate aceste probleme si sper ca Romania, care este prima tara membra ce o implementeaza, sa devina un exemplu in UE, in acest sens, si sa convinga si alte state membre sa faca parte din initiativa pentru IMM-uri.
***
Programul Initiativa IMM pentru Romania, pe care tara noastra l-a adoptat in octombrie 2016, face parte dintr-un proiect mai amplu al Comisiei Europene si grupului EIB, de a incuraja statele membre sa-si dubleze gradul de utilizare a fondurilor ESI, prin investitii in diverse instrumente financiare in perioada 2014-2020. Acest program va permite accelerarea competitivitatii afacerilor de tip microintreprindere, intreprindere mica si medie din Romania, asigurandu-le companiilor respective accesul rapid la finantare, in termeni avantajosi. Informatii suplimentare, la www.eib.org