RO EN
Coșul este gol

FIC: Solutii pentru imbunatatirea sistemului achizitiilor publice

In cadrul unei conferinte sustinute la 14 martie 2013, pe tema stimularii absorbtiei fondurilor europene pentru investitii in infrastructura, prin imbunatatirea sistemului de achizitii publice din Romania, expertii Consiliului Investitorilor Straini (CIS) au avertizat ca absorbtia extrem de scazuta – cea mai deficitara din Uniunea Europeana – a impiedicat producerea impactului pozitiv important pe care aceste resurse de finantare ar fi putut sa il aiba asupra cresterii economice. „FIC a realizat o analiza aprofundata a intregului proces de absorbtie, pentru a identifica principalele cauze care l-au afectat negativ, precum si blocajele survenite in procesul de achizitii publice pentru proiectele de investitii finantate din fonduri publice nationale. In urma acestei analize, a rezultat in mod clar ca principalul factor care a dus la intarzierea, blocarea si chiar anularea unor proiecte importante de dezvoltare a infrastructurii este sistemul achizitiilor publice din Romania. In urma analizei, au fost identificate principalele puncte slabe si deficiente in functionarea sistemului de achizitii publice, precum si posibile solutii pentru imbunatatirea functionarii acestuia”, se arata intr-un comunicat al FIC. Principalele axe de actiune pentru imbunatatirea functionarii sistemului de achizitii publice romanesc pe care FIC le propune opiniei publice sunt constituite de: modificarea in sens pozitiv a cadrului de reglementare a achizitiilor publice, respectiv a intregii arhitecturi institutionale a sistemului; armonizarea practicilor institutionale la toate nivelurile; cresterea gradului de credibilitate si scaderea numarului de contestatii; asigurarea unui control eficace si eficient al achizitiilor publice; reducerea birocratiei si accelerarea proceselor din interiorul sistemului de achizitii publice; imbunatatirea platformei electronice a sistemului (SEAP); sporirea capacitatii administrative a institutiilor din sistem; intarirea functiei de reglementare si monitorizare a raspunsului pietei la achizitiile publice.

Sunt necesare masuri sustinute pentru dezvoltare economica

In alta ordine de idei, la inceputul lunii martie a.c., FIC a analizat in general cele mai importante aspecte legate de climatul economic actual atat din perspectiva depasirii crizei financiare, cat si a masurilor necesare pentru stimularea trendului de crestere. Discutiile au avut loc in cadrul unei mese rotunde, ce l-a avut ca invitat pe Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice, care a subliniat ca „dezvoltarea durabila este sinonima cu o consolidare a unui sector privat puternic, autonom fata de mediul politic, care sa genereze prosperitate si sa dinamizeze inclusiv reformele din sfera sectorului public. Astfel, modelul dezvoltarii economice sanatoase a Romaniei trebuie sa fie centrat pe investitii si pe valorificarea, in special prin exporturi, a avantajelor competitive pe care tara noastra le poate obtine mai ales in industrie si in sectorul energetic. In plan fiscal, este imperativa sustenabilitatea finantelor publice, prin largirea bazei de impozitare, in contextul unui pachet de masuri de reforma a sistemului fiscal si a celui de administrare, control si colectare a incasarilor bugetare”. La randul sau, Serban Toader, presedinte al grupului de fiscalitate al FIC, considera ca este fundamentala elaborarea unei strategii fiscale coerente pe termen mediu si lung, care sa cuprinda masuri de relansare a economiei, cu efecte benefice atat in ceea ce priveste cresterea veniturilor bugetare, cat si sustinerea mediului de afaceri. De asemenea, Daniel Anghel, copresedinte al grupului de fiscalitate, a precizat ca, pentru a dispune de un sistem fiscal stabil, este nevoie, printre altele, de un cadru legislativ si decizional transparent, prin intermediul caruia toate normele noi sa fie mai intai analizate din punct de vedere al impactului economic, prin consultarea si angrenarea mediului de afaceri, pentru a se putea ajunge la identificarea unor solutii echilibrate.

***

FIC constituie asociatia celor mai importanti investitori straini din Romania si reuneste interesele a 123 companii multinationale ce au creat si mentin aproape 200.000 de locuri de munca. Potrivit datelor organizatiei, societatile respective au efectuat investitii cumulate de 35 miliarde USD, ceea ce inseamna aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din anul 1990 pana in prezent. Informatii suplimentare, la www.fic.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter