RO EN
Coșul este gol

EUROFER: Industria otelului in cifre - actualitate si perspective

O echipa de specialisti ai Asociatiei Europene din Industria Otelului (European Steel Association - EUROFER) a elaborat raportul pentru 2018 intitulat „Industria otelului din UE in cifre” (European Steel in Figures), care arata ca sectorul de profil are o amprenta economica mult mai puternica, indicatorii privind rata de angajare si nivelul productiei fiind stabili sau in crestere.
Potrivit documentului, importul de otel in Uniunea Europeana s-a mentinut la un anumit prag in 2017, dupa mai multi ani de crestere continua, ceea ce a permis consolidarea unui nivel optim de absorbtie a productiei comunitare, in timp ce expansiunea comenzilor in principalele domenii (industrii) in care se utilizeaza otelul a continuat sa se manifeste intr-un ritm pronuntat.
„Pentru a stabili amprenta (dimensiunea) economica a industriei europene a otelului, s-a constatat ca, daca se iau in considerare locurile directe de munca, respectiv cele indirecte si gradul de ocupare indus, mai mult de 2,5 milioane de persoane lucreaza in si pentru acest domeniu de activitate, mai mult decat dublul populatiei orasului Bruxelles. Efectul multiplicator al celor 320.000 de locuri de munca directe este de 7,7 ori - ceea ce are un impact economic benefic covarsitor. Valoarea adaugata bruta (VAB) a industriei europene a otelului este calculata la nu mai putin de 128 miliarde euro, daca se iau in considerare efectele directe, indirecte si induse. Mai precis, VAB din domeniu pe lucrator este mai mare cu 11% decat media intregii economii a UE si depaseste cu 7% VAB din sectorul european (general) al industriei manufacturiere. Partial, aceste cifre reflecta natura industriei otelului (una de capital intens), deoarece cheltuielile de investitii in achizitia de noi linii tehnologice si in lucrari de constructii depasesc 3,9 miliarde euro pe an. De asemenea, cifra de afaceri totala din sector (vanzari, cu alte cuvinte) se plaseaza la 123 miliarde euro (de sase ori mai mare decat VAB direct din industria otelului), fiind superioara celei specifice altor industrii manufacturiere comparabile”, se precizeaza in raportul citat.
Importurile au o cota de 22% din total
Celelalte date prezentate in raport arata ca, in 2017, consumul aparent de otel in UE a fost mai mare cu +1,3%, pana la 159 milioane de tone, iar utilizarea indexata a otelului in constructii a crescut cu +4,8%, in industria auto, cu +3,7%, in ingineria mecanica saltul a fost de +6%, iar in productia de tubulatura s-a consemnat o majorare a utilizarii indexate cu putin peste +7%. De asemenea, importul in UE al tuturor produselor din otel (inclusiv semifabricate) a insemnat 22% din totalul pietei, in pofida unei diminuari cu -2% a importului. Daca se exclud elementele semifabricate/semifinisate, importul s-a stabilizat la un nivel maxim istoric record, exportul de otel al UE continuandu-si declinul initiat in 2014. Astfel, balanta comerciala neta ramane dezechilibrata in favoarea importului, UE fiind un importator net de otel.
In acelasi timp, un alt document programatic, emis in trimestrul al doilea a.c. si care include perspective (economice generale si specifice) pe termen scurt, pentru anii 2018-2019, arata ca productia in principalele industrii consumatoare de otel din UE se va majora cu +2,8% in acest an si cu +1,9% in urmatoarele 12 luni. Potrivit raportului EUROFER, situatia optima se va datora urmatoarelor estimari economice generale (proprii) pentru intervalul 2018-2019: cresteri ale PIB in UE de +2,2% si +1,9%, cresteri ale consumului privat (sau al gospodariilor populatiei) de +1,7% si +1,6%, sporiri ale consumului guvernamental (al administratiilor publice) de +1,3% si +1,1%, majorari ale investitiilor de +3,5% in acest an si +3% in 2019 (din care salturi ale investitiilor in echipamente mecanice de +3,9%, respectiv +2,8% si ale investitiilor in constructii de +3%, respectiv +2,7%) etc. De asemenea, potrivit acelorasi previziuni, pentru operatiunile de export, in general, la nivelul UE vor avea loc majorari estimate la +5,5% in 2018 si +4,3% in 2019, iar cele de import vor spori cu +5,4%, respectiv +4,4%. Rata somajului ar putea fi stabilita, tot in UE, la 7,8% in acest an si la 7,3% anul viitor, inflatia fiind de 1,6% si 1,8%. In fine, dar nu in ultimul rand, productia industriala va creste cu +3,4% in actualul exercitiu financiar si cu +2,4% in cel urmator.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter