RO EN
Coșul este gol

EECFA: Piata de constructii din Romania atrage 64% din totalul investitiilor publice

Asociatia Est-Europeana pentru Previziuni in Constructii (Eastern European Construction Forecasting Association – EEFCA, aflata sub egida BUILDECON) a dat recent publicitatii o analiza succinta a estimarilor de primavara ale Comisiei Europene (CE), disponibile inainte de elaborarea raportului de vara (2019) al organizatiei (prezentat anterior).
„In regiunea Europei de Est – dupa cum arata diagramele elaborate potrivit celor mai recente prognoze ale CE –, cresterea PIB este mai mare decat in UE, desi unii indicatori s-au deteriorat, cu exceptia Federatiei Ruse si Ungariei, unde prognozele s-au imbunatatit cu aproape 0,4 puncte procentuale, iar restul tarilor (Romania, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Serbia si Croatia) vor avea performante economice care ar putea duce la cresteri ale PIB cuprinse intre 2,5% si 3,5%. Ungaria, Serbia si Romania se afla in topul cresterii economice, cu peste 3,5%. Insa, pentru tarile analizate de EECFA- BUILDECON, Turcia se afla printre cele a caror prognoza de la CE s-a inrautatit, fata de varianta de toamna a studiului, rata de majorare a PIB, in intervalul 2018-2020, fiind sub 1,5% pe an. Cele mai bune previziuni s-au elaborat pentru Ungaria si Serbia, cresterea PIB pana in 2020 urmand sa depaseasca, mai mult ca sigur, 3,5% pe an. In ceea ce priveste formarea bruta de capital fix (indicele GFCF), gratie specificului prociclic al investitiilor, avantajul tarilor din Est este si mai mare decat in cazul cresterii PIB. Dintre membrii Euroconstruct, merita specificate avantajele pe care le prezinta Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia si chiar Bulgaria (unde se va constata un adevarat «boom»), cele mai bune perspective pentru GFCF avandu-le, insa, Ungaria (+15%). Pentru Romania, perspectivele GFCF se afla intr-un decin major, deoarece rata medie de crestere anuala a acestui indicator pentru anii 2018-2020 s-a apropiat de zero, in primavara anului in curs, comparativ cu mai mult de +5% in toamna lui 2018. Cu toate acestea, dintre tarile analizate de EEFCA, doar in Turcia se previzioneaza un regres al GFCF intre anii 2018 si 2020. Ponderea constructiilor in investitiile totale in statele EEFCA este cuprinsa intre 57% si 65%, Turcia raportand cea mai mare rata, iar pentru Romania se consemneaza, de asemenea, o rata optima, de circa 64%”, a declarat dr. Anton Horváth, cercetator in cadrul EECFA Research, ELTINGA.
In consecinta, dupa cum se observa din diagrama actualizata a studiului estival (2019) al asociatiei, pentru Romania este prevazuta o crestere de +6% a pietei de constructii, desi „piata constructiilor rezidentiale poate fi grevata de modificari legale si/sau impuse de factorul politic, cu toate ca va fi, cel putin pana in anul 2020, unul dintre principalii factori-motori ai domeniului”, dupa cum noteaza dr. Anton Horváth. Pentru a vizualiza diagramele analizate de expertul EECFA, click aici, aici si aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter