RO EN
Coșul este gol

CNSP: Prognoza de crestere a pietei de constructii cu 7,6% in 2024 si 9,1% in 2025

Volumul lucrarilor de constructii ar putea inregistra o crestere de 7,6% in 2024, evolutia urmand a continua si in 2025, cu un plus de 9,1%, potrivit celei mai recente proiectii publicate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) - Prognoza de iarna 2024. Piata de constructii ar urma sa creasca si in anii urmatori, cu 9% in 2026 si cu 6,7% in 2027. Astfel, industria de constructii din Romania ar urma sa creasca, in anii urmatori, cu o medie de 8% pe an, in perioada 2023-2027, cu varfuri de +9,1% in 2025 si +9% in 2026, ani in care vor fi derulate cele mai multe lucrari pentru investitiile finantate prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Conform prognozei de iarna, Romania va inregistra o crestere economica reala de 3,4% in 2024, PIB urmand a ajunge la 1.738,9 miliarde lei la finalul acestui an. Pentru 2025 estimarile indica o crestere economica de 4%, la 1,88 miliarde lei, in timp ce pentru anii urmatori, proiectia CNSP indica evolutii ale PIB de 4,4 in 2026 si de +4,1% in 2027.
Ca si in editiile precedente, prognoza macroeconomica de iarna 2024 reprezinta o recalibrare a prognozei de toamna, fiind prezentata succint, printr-un numar redus de indicatori. Scenariul actual al prognozei pe termen mediu a preluat datele statistice privind cresterea economica din trimestrul III 2023, tinand cont, totodata, de tendintele manifestate in evolutia indicatorilor cu frecventa ridicata din perioada septembrie - noiembrie 2023, dar si de perspectivele privind activitatea principalilor parteneri comerciali ai Romaniei.
 
Crestere de 2% a PIB, in 2023
In acest context, a fost mentinuta evaluarea din toamna privind cresterea PIB in anul 2023, respectiv cu 2%. Au fost operate cateva ajustari structurale, cele mai importante fiind revizuirile in sus ale ratelor de crestere in constructii si agricultura, comportamentul acestor activitati fiind unul peste asteptari in a doua jumatate a anului. Nefavorabil insa, a fost revizuita in jos cresterea serviciilor per total pentru anul trecut, un impact important provenind din sectorul comert, transporturi, care a inregistrat o evolutie sub asteptari in semestrul II 2023.
Conditiile prognozei pentru anul curent raman de asemenea neschimbate, avansul PIB cu 3,4% in 2024 fiind mentinut, cu o imbunatatire in constructii si o usoara atenuare a revigorarii in industrie, in conditiile perspectivelor rezervate privind evolutiile economice ale principalilor parteneri comerciali.
Preturile de consum au incheiat anul 2023 cu valori inferioare fata de estimarile anterioare (-0,8 puncte procentuale sub inflatia la sfarsitul anului si -0,1 puncte procentuale ca medie anuala), diferenta localizandu-se la nivelul lunii noiembrie si s-a datorat, in principal, masurilor guvernamentale de extindere a listei de produse agricole si alimentare cu adaos comercial plafonat, cat si scaderii cotatiilor internationale ale titeiului. Efectele acestei traiectorii descendente mai pronuntate s-au reflectat si in reducerea prognozei inflatiei ca medie anuala pentru anul in curs, in conditiile mentinerii cresterii preturilor de consum pentru sfarsitul anului la 4,6%.
Pe piata muncii, se remarca revizuirea ascendenta a dinamicii castigului salarial in 2023 si 2024, fiind antrenat la nivelul anului trecut de o noua majorare a salariului minim brut pe economie, dar si de cresteri in sectorul bugetar conform Legii Bugetului de stat.
Totodata, CNSP mentioneaza comportamentul bun al investitiilor (formarea bruta de capital fix) pe termen scurt, care a fost revizuit ascendent in 2023-2024, dar incepand cu anul 2025 estimarile asupra evolutiei acestora se mentin inca prudente, in limitele prognozei de toamna, si cu un potential de crestere peste estimarile actuale, in conditiile absorbtiei programate a fondurilor europene.
Pe termen mediu, in conditiile mentinerii incertitudinilor asociate cresterii cererii externe la nivel global, asteptarile sunt de temperare a dinamicii productiei industriale, care va depasi mai greu dificultatile legate de competitivitate (dupa succesiunea crizelor covid si energetica), astfel 2 scenariul actual ramanand unul mai restrictiv. Totusi, aceasta ipoteza a condus la o revizuire modesta a dinamicii PIB, mai putin cu 0,2 puncte procentuale, pentru perioada 2025-2026.
 
Crestere economica medie de 4%, pe termen mediu, sustinuta de investitii
Avansul economiei se va mentine usor peste nivelul de 4% pe termen mediu, fiind sustinut de investitiile private si guvernamentale solide, finantate suplimentar din fondurile NextGenEU.
Totodata, consumul privat isi va relua dinamica potentiala in vecinatatea cresterii PIB, pe masura ce comertul si serviciile se vor redresa, concomitent cu puterea de cumparare a populatiei (amintim cresterile importante ale castigului salarial real, estimate la 3,7% - 4,0% in 2023-2024, si mentinute ca amplitudine in perioada urmatoare).
Prognoza de iarna are ca ipoteze generale revenirea treptata a mediului european si international la normalitate, deschiderea cererii externe, atenuarea inflatiei, suplimentarea necesarului de forta de munca prin atragerea de lucratori externi, activitatea economica fiind stimulata de fondurile europene prin intermediul investitiilor.
Incertitudinile si riscurile la adresa perspectivelor economice sunt cele mentinute din prognoza precedenta, fiind determinate de continuarea conflictelor din Ucraina si Orientul Mijlociu, revenirea mai lenta a activitatii industriale din zona euro, in special in Germania, sau amanarea relaxarii conditiilor financiare in Europa, care pot influenta consumul si investitiile.
Perspectivele internationale (estimarile FMI) vizeaza o crestere a PIB-ului global cu 3,1% in anul curent, urmand o usoara imbunatatire la 3,2% in 2025. Economia mondiala si europeana a dat dovada de rezilienta avand in vedere dificultatile asociate inflatiei ridicate din ultimii doi ani si inaspririi politicii monetare. Performantele economiei SUA si a principalelor economii emergente au depasit asteptarile in a doua jumatate a anului 2023. Cu toate acestea, pentru 2024-2025 se asteapta o incetinire a activitatii, atat in SUA (2,1%-1,7% influentata de dobanzile ridicate) cat si in China (4,7%-4,2% pe seama cererii scazute si a tensiunilor din sectorul imobiliar). Pe de alta parte, in zona Euro se estimeaza o usoara accelerare a economiilor in evaluarile FMI, Bancii Mondiale si OECD, pana 1% in 2024 si in jur de 1,5% in 2025 sustinuta de fondurile NextGenEU.
Mai multe informatii aici.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter