RO EN
Coșul este gol

BT: Corelatie intre preturile activelor imobiliare rezidentiale si salariul real

Institutul National de Statistica (INS) a publicat datele cu privire la evolutia autorizatiilor de construire cladiri rezidentiale in februarie si primele doua luni ale anului curent. Statisticile indica o dinamica anuala pozitiva pentru autorizatiile de construire cladiri rezidentiale pentru a treia luna consecutiv in februarie, dar in decelerare la 3.1% (la 3,195 unitati).
Se evidentiaza majorarea autorizatiilor de construire cladiri rezidentiale pe segmentul urban cu 4% an/an la 947 unitati in februarie. De asemenea, autorizatiile de construire cladiri rezidentiale pe segmentul rural au urcat cu 2.7% an/an la 2,248 unitati luna trecuta. Prin urmare, in perioada ianuarie-februarie 2021 autorizatiile s-au majorat cu 6.1% an/an la 5,753 unitati, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare. Se evidentiaza majorarea componentei urbane cu 12.3% an/an la 1,827 unitati. De asemenea, pe segmentul rural s-a inregistrat un avans cu 3.5% an/an la 3,926 unitati.
Cele mai recente evolutii macro-financiare si din sfera pietei imobiliare exprima pozitionarea la inceputul unui nou ciclu si indica premise favorabile, sustinute de mix-ul relaxat de politici economice (indeosebi de persistenta costurilor reale de finantare la un nivel redus), cu impact pozitiv pentru climatul investitional, climatul pozitiv din sfera sectorului bancar si perspectiva accelerarii procesului de convergenta economica europeana (mai ales in contextul cresterii probabilitatii de lansare a negocierilor de aderare la OCDE).
De asemenea, perspectivele pozitive pe segmentul rezidential al pietei imobiliare sunt sustinute si de gradul ridicat de atractivitate investitionala (din perspectiva randamentelor), dar si de potentialul ridicat de modernizare. Conform unei analize sectoriale recente (elaborata prin utilizarea de metode econometrice standard si a bazei de date Eurostat) dinamica preturilor pe piata imobiliara rezidentiala din Romania este influentata de factori precum evolutia preturilor pe piata Uniunii Europene, costurile reale de finantare si salariul mediu net.
Astfel, exista o relatie direct proportionala intre evolutia preturilor activelor imobiliare rezidentiale din Romania si dinamica preturilor activelor imobiliare rezidentiale din UE. In intervalul 2009 - 2020 cresterea preturilor activelor imobiliare rezidentiale din Uniunea Europeana cu un punct procentual a condus la majorarea preturilor activelor imobiliare rezidentiale din Romania cu 0.729 puncte procentuale.
Totodata, se poate identifica o relatie direct proportionala si intre dinamica preturilor activelor imobiliare rezidentiale din Romania si evolutia salariului real (salariul nominal ajustat cu inflatia). Astfel, in perioada 2009 - 2020 cresterea salariului mediu net real cu un punct procentual a determinat majorarea preturilor activelor imobiliare rezidentiale cu 0.135 puncte procentuale.
Pe de alta parte, conform rezultatelor estimarilor elaborate exista o relatie invers proportionala intre dinamica preturilor activelor imobiliare rezidentiale si evolutia costurilor reale de finantare. Astfel, in perioada 2009 - 2020 scaderea nivelului ROBOR real (dupa ajustarea cu inflatia) pe scadenta trei luni cu un punct procentual a determinat cresterea preturilor activelor imobiliare rezidentiale cu 0.549 puncte procentuale.
Nu in ultimul rand, din analiza elaborata se poate identifica o relatie direct proportionala intre dinamica consumului privat si evolutia preturilor activelor imobiliare rezidentiale. Astfel, in perioada 2009 - 2020 cresterea preturilor activelor imobiliare rezidentiale cu un punct procentual a determinat majorarea consumul privat cu 0.27 puncte procentuale (efectul de avutie).
Pentru ciclul economic post-criza ne asteptam la o evolutie favorabila a climatului din piata imobiliara rezidentiala, scenariu sustinut de persistenta costurilor reale de finantare la un nivel redus pe termen mediu, intensificarea convergentei economiei interne spre media din Zona Euro (principalul partener economic) si oportunitatea accelerarii procesului de modernizare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter