RO EN
Coșul este gol

BERD: Crestere economica periclitata in Romania

In noul raport intitulat "Regional Economic Prospects", dat publicitatii la 25 iulie 2012, expertii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) avertizeaza asupra impactului negativ al crizei datoriilor suverane ale unor tari din zona euro ce influenteaza economiile emergente, inrautatind prognoza de crestere a Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei pentru acest an de la 1,2% la 0,8% si modificand in sens descrescator previziunile pentru 2013. Referindu-se la problemele structurale din intreaga Uniune Europeana, precum si la cele din tara noastra, economistul-sef al BERD, Eric Berglof, a explicat ca "preocuparile privind accentuarea problemelor structurale din zona euro nu au fost fara obiect, de vreme ce in prezent se observa in mod clar felul in care acestea afecteaza statele din zona central-rasariteana a continentului. De asemenea, se remarca efecte de amploare si posibil de lunga durata inclusiv in Federatia Rusa (unde va avea loc o incetinire a ritmului ascendent de la +4,2% la +3,1%) si in Asia Centrala. In ceea ce priveste Romania, situatia externa dificila si situatia politica interna, profund destabilizatoare, constituie cu siguranta factori ce vor afecta avansul PIB pe termen scurt. Pana de curand, economia Romaniei se afla pe cale de a inregistra o crestere robusta in 2012, dupa recuperarea din 2011. Incetinirea din zona euro are un efect semnificativ de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezangajari financiare a bancilor transfrontaliere (ce intermediaza credite) evidentiaza importanta transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab si criza politica declansata in luna iulie a.c. ar putea afecta negativ cresterea pe termen scurt, chiar daca sprijinul financiar puternic de la FMI si alte institutii financiare internationale asigura si in continuare o protectie importanta. Pentru 2013, chiar daca problemele interne se vor rezolva, contractia exporturilor si reticenta investitorilor isi vor produce efectele, astfel incat nu este posibila o crestere a PIB in Romania mai mare de 1,8%, fata de +2,6% cat indicau estimarile proprii, reiterate in raportul anterior". Modificarea estimarii economice aferente anului in curs inverseaza, practic, ultima revizuire de catre BERD, inclusa in editia lunii mai a publicatiei "Regional Economic Prospects", cand institutia bancara a rectificat prognoza pentru Romania, de la 0,8% la 1,2%.
Incertitudinea ramane cuvantul de ordine in spatiul SEE
In regiunea in care opereaza BERD (Europa Centrala si de Est, Comunitatea Statelor Independente – CSI si Asia Centrala), cresterea economica ar urma sa fie mai redusa ca amploare in acest an (+2,7%), pornind de la nivelul de +4,6% din 2011 si continuand cu un posibil avans de +3,2% in 2013, ca urmare a extinderii catre est a impactului crizei din zona euro. Tarile mai expuse din Europa Centrala si de Sud-Est au inregistrat deja un avans economic mai slab, in timp ce declinul preturilor materiilor prime a ajuns sa afecteze Federatia Rusa (exportator net de resurse) si alte economii bazate pe acelasi profil din partea centrala a Asiei. In spatiul sud-est european - SEE, regiune din care face parte si Romania, expertii BERD intrevad o situatie extrem de incerta din punct de vedere al perspectivelor economice pe termen scurt. Vulnerabilitatile sectorului financiar reprezinta principalul risc, avand in vedere ca sistemul bancar este controlat intr-o proportie covarsitoare de institutii de credit din afara acestui areal, iar dependenta de finantare externa in multe din tarile zonei SEE le face extrem de vulnerabile la orice fel de convulsii. Astfel, BERD preconizeaza un avans al regiunii de 0,7% in acest an si de 1,7% anul urmator, iar in prognoza precedenta se indica o crestere de 1% pentru 2012 si de 2,4% la nivelul lui 2013. Potrivit specialistilor bancii, trei dintre statele din regiune vor (re)intra in recesiune in 2012, acestea fiind, in ordine, Slovenia (-2%), Ungaria (-1,3%) si Croatia (-1,2%). In schimb, Polonia va fi scutita de probleme, cu un avans al PIB redefinit de la +2,7% la +2,9%, in timp ce economia din Bulgaria se va mentine la +1,2%. Turcia va inregistra o incetinire semnificativa a trendului economic ascendent, de la 8,5% anul trecut la 2,7%, din cauza declinului cererii interne si impactului crizei din zona euro, desi o posibila reluare a exportului catre tarile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord ar putea contribui la redresarea situatiei, dat fiind faptul ca prognoza din luna mai reliefa o crestere a PIB de +2,5% in 2012. Informatii suplimentare, la www.ebrd.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter