RO EN
Coșul este gol

BCR: Nesiguranta marcheaza si in 2011 piata nationala de constructii

Recent, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane - BCR, Lucian Anghel, a prezentat raportul macroeconomic intitulat "Romania – revenirea la crestere", iar cu acest prilej a inaintat previziunile elaborate de expertii institutiei bancare cu privire la posibila evolutie a principalelor sectoare de activitate din acest an. "Economia romaneasca ar putea sa avanseze cu aproape 2%, insa nu excludem posibilitatea unei reveniri mai rapide, in conditiile in care investitiile straine directe – ISD vor sustine mai bine procesul investitional, iar guvernul va demara unele proiecte de investitii in infrastructura”, a declarat Lucian Anghel. In opinia sa, investitiile private ar trebui sa reprezinte baza relansarii economice, desi consumul intern va inregistra o crestere mai lenta in 2011. "Desi exporturile au depasit in medie cu aproape 10% valoarea din perioada anterioara declansarii recesiunii, nivelul exporturilor raportate la un locuitor ramane de departe cel mai scazut comparativ cu tarile din Europa Centrala si de Est, membre al UE. "Constructiile se afla inca pe un teren nesigur, situatia urmand sa fie vizibila la nivelul lui 2011. Desi Guvernul a initiat o serie de masuri care sa faciliteze relansarea proiectelor de infrastructura in partea a doua a acestui an, ramane de vazut daca acestea vor deveni realitate, atat timp cat procesul de planificare bugetara multianuala se afla inca intr-o etapa incipienta. Totodata, este cunoscut faptul ca multe dintre aceste proiecte de infrastructura se deruleaza pe termen lung, iar alternarea la putere nu poate  asigura coerenta necesara realizarii unor asemenea obiective strategice. Exista o nevoie stringenta de prioritizare a proiectelor cu impact semnificativ asupra economiei”, a mai precizat Lucian Anghel. Dupa evaluarea impactului asupra inflatiei generat de preturile administrate si de evenimentele recente din Nordul Africii si Orientul Mijlociu, specialistii BCR au revizuit in crestere prognoza de inflatie la peste 5% pentru finalul acestui an. In luna martie, asteptarile inflationiste au atins un nivel-record in ultimii trei ani si sunt sanse destul de mari sa ramana deteriorate in lunile urmatoare. Vanzarile cu amanuntul ar putea fi afectate de nivelul ridicat al inflatiei, increderea consumatorilor s-a imbunatatit intr-o oarecare masura, dar este inca mult sub nivelul mediu din perioada anterioara recesiunii.
***
Cu ocazia unei conferinte in cadrul careia a fost prezentat raportul de activitate al ING Bank Romania, aferent anului trecut, economistul-sef al institutiei financiare, Nicolaie Chidesciuc, a reliefat la randul sau cateva estimari referitoare la evolutia principalilor indicatori macroeconomici. Astfel, prognozele de crestere a PIB pentru 2011 au fost revizuite in sens pozitiv, de la 0,2% la 0,6%, echipa de experti a ING Bank avand si in continuare una dintre cele mai pesimiste viziuni din acest punct de vedere. In opinia expertilor ING Bank, toate ramurile economice vor consemna cresteri si vor contribui in mod pozitiv la formarea PIB, cu exceptia sectorului de constructii, dependent in prezent de proiectele guvernamentale. Totodata, ING Bank estimeaza ca, in 2012, PIB s-ar putea majora cu 3,5% (nivel specific unui an electoral), iar in 2013 sporirea va fi de 5,2%. Informatii suplimentare, la www.bcr.ro si www.ing.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter