Asociatia Industriei Lemnului - Prolemn invita Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor sa declanseze o dezbatere stiintifica privind starea padurilor si amploarea fenomenului taierilor ilegale in Romania.
In scrisoarea deschisa adresata dlui Ministru Tanczos Barna de la inceputul lunii aprilie, urmata saptamana trecuta de o scrisoare deschisa catre Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Asociatia a reiterat necesitatea si chiar urgenta unei dezbateri care sa clarifice o data pentru totdeauna discutiile privind starea padurilor si amploarea taierilor ilegale.
Motivul este infiriparea in constiinta publica si, mai nou, preluarea in documente oficiale ale Guvernului Romaniei si ale Comisiei Europene a unui volum al taierilor ilegale estimat la cca 20 de milioane de m3 anual, cu efect in declansarea in 2020 a unei proceduri de infringement fals motivate la adresa Romaniei, un nou val de suprareglementare in 2020-2021 care conduc la o noua criza artificiala de resursa si cresteri artificiale ale preturilor materialelor lemnoase.
Asa cum Asociatia a aratat in scrisoarea deschisa mentionata, cifra de 20 milioane mc taieri ilegale este bazata pe confuzia dintre volumul de lemn extras din paduri, estimat de Inventarul Forestier National la aprox. 38 de milioane de m3 anual, si volumul comercial exploatat, masurat de Institutul National de Statistica, de circa 18 milioane de m3 anual.
Gradul de incertitudine privind evaluarea fenomenului taierilor ilegale este maxim
Astfel, in anul 2015, dna Ministru Gratiela Gavrilescu a prezentat o evaluare a volumului taierilor ilegale la 8,8 milioane m3 ca rezultat partial al Inventarului Forestier Ciclul II. Cifra a fost prezentata in CSAT si a stat la baza modificarii legii contraventiilor silvice si a deciziei de a dezvolta sistemul SUMAL 2.0 in anii 2016-2017.
Concomitent, in rapoartele anuale privind starea padurilor, care se regasesc pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, volumele taierilor ilegale constatate la nivelul intregului fond forestier national, prin controale de fond desfasurate de catre administratiile silvice, se situeaza anual in jurul valorii de 150.000 m3.
O alta cifra certa este data de volumul confiscarilor de materiale in urma controalelor derulate de toate institutiile cu atributii de control: Politie, Jandarmerie, Garda Forestiera, personal silvic. Toate aceste institutii constata anual taieri, transporturi sau comercializare ilegala de materiale lemnoase sub 200.000 m3 anual.
O alta cale de evaluare este data de verificarea transporturilor ilegale de catre cetateni prin aplicatia cu acces public Inspectorul Padurii. Conform declaratiilor oficialilor Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, peste 82% din transporturile de lemn efectuate in Romania in 2020 au fost verificate de cetateni cu ajutorul aplicatiei Inspectorul Padurii, mai putin de un transport din 1.000 fiind confirmat ca avand vicii de legalitate privind provenienta lemnului!
Cu toate aceste incertitudini, dl. Costel Alexe, Ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, a aruncat in spatiul public, fara nici o fundamentare, cifra de 20 de milioane de m3 anual „taieri neautorizate” intr-o conferinta de presa cu caracter politic, in contextul finalului campaniei electorale din 2019. Evaluam ca acele declaratii ar trebui privite mai mult ca declaratii politice.
Forurile stiintifice resping estimarea de 20 de milioane m3 taieri ilegale
Inca de la aparitia rezultatelor IFN Ciclul II, forurile stiintifice au aratat ca datele IFN nu pot fi folosite pentru a evalua amploarea fenomenului taierilor ilegale.
Datele IFN arata pe ansamblu o evolutie temporala pozitiva a suprafetei padurilor, o crestere a stocului de masa lemnoasa pe picior, un raport sustenabil de recolta de maxim 65% intre cresterea padurii si volumul de masa lemnoasa recoltata.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura „Marin Dracea” a comunicat in permanenta observatii privind erorile de esantionare si viciile metodologice de evaluare a “volumului disparut” din paduri si a respins asimilarea acestui volum taierilor ilegale. Concluziile INCDS se regasesc pe pagina www.icas.ro (argumentul pe larg este disponibil aici) si au fost reiterate intr-un comunicat de presa recent (anexat): „reteaua actuala de Inventar Forestier National nu poate oferi valori reprezentative care sa reflecte realitatea privind indicatorul volumului de lemn recoltat anual la nivel national sau regional.”
Academia de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” a publicat tot in decembrie 2019 un punct de vedere similar, in care se mentiona ca „valoarea estimata a volumului de lemn recoltat […] este departe de a fi stabilita pe informatii si proceduri corecte, astfel ca ea nu poate fi luata in considerare la formularea unor concluzii pertinente referitoare la nivelul taierilor din padurile Romaniei” si „compararea acestei valori estimate, prin tehnici de esantionare statistica la parametri ce depasesc cu mult valorile limita asumate in IFN, cu volumul de lemn - obtinut prin alte procedee dendrometrice - raportat la INS este lipsita de profesionalism.”
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor trebuie sa preia initiativa dezbaterii
Prejudiciile de imagine la adresa Romaniei in fata partenerilor externi, dar si a unui sector care reprezinta 3,5% din PIB-ul national, este enorm. Nu in ultimul rand, resursele publice si private mobilizate in combaterea fenomenului taierilor ilegale au fost pe masura, cu efecte incalculabile asupra dezvoltarii si investitiilor in sector.
De aceea, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor are sansa de a repara aceasta eroare prin transparenta si luciditate. Asociatia Industriei Lemnului - Prolemn repeta invitatia adresata dlui Ministru Tanczos Barna sa demareze o dezbatere necesara pe acest subiect.
In acest sens, Asociatia Industriei Lemnului a solicitat Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor sa publice rezultate partiale ale ciclului III al Inventarului Forestier, care ar fi trebuit sa inceapa sa se deruleze imediat dupa finalizarea Ciclului II in 2018, sa clarifice discutiile privind metodologia IFN, astfel incat sa avem o imagine obiectiva a evolutiei starii padurilor in Romania.
Catalin Tobescu, presedintele AIL - Prolemn, a declarat: „Romania are nevoie de o dezbatere transparenta, bazata pe ratiune si pe argumente stiintifice, privind starea padurilor. Rezultatele dezbaterii trebuie asumate de decidenti pentru a fundamenta politicile nationale pentru domeniul padurilor. Asociatia Industriei Lemnului - Prolemn se pozitioneaza ferm impotriva taierilor ilegale de padure. Convingerea noastra este ca padurile trebuie gestionate responsabil, iar lemnul trebuie utilizat sustenabil pentru beneficiul naturii, comunitatilor si economiei.”