RO EN
Coșul este gol

INS: Crestere de 7% a Produsului Intern Brut obtinuta in 2017

Potrivit informatiilor publicate la data de 14 februarie a.c. de expertii Institutului National de Statistica (INS), primele estimari "semnal" (flash) cu privire la evolutia Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei in trimestrul al patrulea din 2017 indica o crestere de 0,6% a PIB (in termeni reali) fata de anterioarele trei luni, datele fiind in continuare ajustate in functie de factorul sezonier si agregate conform corectiei numarului de zile lucratoare.
In comparatie cu acelasi trimestru din anul 2016, PIB (evaluat ca serie bruta) s-a majorat cu 6,9%, iar pe seria ajustata sezonier sporirea a fost de 7%. De asemenea, in anul 2017, PIB a crescut cu 7% pentru seria bruta, in raport cu 2016. Toate aceste date reflecta, pentru baza de comparare anuala, dar si in cazul celei secventiale, o continuare a cresterii economice, dupa o serie de recuperari relativ sustenabile, consemnate inca din 2015, pentru prima data din 2008, de la inceputul recesiunii. In urma revizuirii seriei brute conform Sistemului European de Conturi (SEC 2010), precum si in vederea reconcilierii cu datele anuale revizuite ca urmare a implementarii modificarilor metodologice legate de tratarea rezervarilor Eurostat pe venitul national brut si in urma revizuirii seriei ajustate sezonier (ca urmare a includerii estimarilor curente), PIB a urcat in fiecare trimestru din 2016, fata de precedentele trei luni, cu +1,2%, +1,5%, +0,1% si +2,1% (sir modificat fata de comunicatul anterior), iar in 2017 fluctuatiile secventiale au fost din nou rectificate la +2%, +1,7%, +2,4% si +0,6%, ceea ce denota ca, in ultimii trei ani, economia romaneasca nu a fost in recesiune statistica, iar cresterea secventiala din 2016, urmata de cea din 2017 indeparteaza - cel putin deocamdata - pericolul reintrarii in stare de criza economica, in contextul in care pe plan global si chiar national riscurile raman semnificative.
Aceleasi revizuiri au facut ca seria ajustata sezonier sa se recalculeze, indicii de volum fiind rectificati fata de comunicatul anterior, astfel incat rezultatele trimestriale din 2017 s-au modificat.
In consecinta, ca serie ajustata sezonier, dinamica secventiala din anul 2016, precum si din cele patru trimestre ale lui 2017 indica, dupa cum se preciza anterior, un salt de +1,2%, o majorare cu +1,5%, o crestere de +0,1%, o majorare de +2,1%, respectiv sporiri succesive de +2%, +1,7%, +1,4% si +0,6%, in primul, al doilea, al treilea si al patrulea trimestru din 2016, respectiv in ianuarie-martie, aprilie-iunie, iulie-septembrie si octombrie-decembrie 2017. Totodata, fata de perioada corespunzatoare din anul precedent, in fiecare trimestru din 2015, respectiv in ianuarie-martie 2016, in trimestrul al doilea, in cel de-al treilea si in cel de-al patrulea din acelasi an, precum si in cele patru trimestre corespunzatoare lui 2017 s-au consemnat avansuri recalculate de +4,1%, +3,7%, +3,9%, +4,3%, apoi de +4,2%, +6%, +4,1% si +5%, iar ulterior de +5,8%, +6,1%, +8,5%, respectiv de +7%, tot ca serie ajustata sezonier (reprezentand, in ultimele 12 luni si cu precadere spre finalul anului trecut cote-record in UE). Pentru seria bruta, evolutiile trimestriale, calculate la o baza de comparare anuala, din perioada cuprinsa intre trimestrul intai din 2015 si trimestrul al patrulea din 2017, sunt, potrivit INS, de +4,4%, +3,5%, +3,9% si +4,1% (pentru fiecare trimestru din 2015), apoi de +4,3%, +6%, +4,3% si +4,8% (in cazul celor patru trimestre din 2016) si de +5,7%, +6,1%, +8,8% si +6,9% (pentru trimestrele corespunzatoare din 2017). In fine, dar nu in ultimul rand, evolutia anuala a PIB, ca serie bruta si reflectata ca majorare procentuala fata de anul anterior, a fost stabilita de institutul de statistica la +4% in 2015, +4,8% in 2015 si +7% in 2017.
„Precizam faptul ca varianta provizorie (1) referitoare la evolutia PIB in cel de-al patrulea trimestru al anului 2017 va fi disponibila in luna martie a.c., estimarile «semnal» fiind publicate trimestrial, inca din anul 2009, in vederea alinierii la cerintele Uniunii Europene. Pentru aceasta categorie de estimari se face un compromis intre operativitate si acuratete. Astfel, estimarile «semnal» sunt, in general, mai putin precise decat cele provizorii, dar se urmareste ca pierderea in precizie sa fie redusa la un nivel cat mai scazut. In plus, estimarile «semnal» ale Produsului Intern Brut trimestrial in conturile nationale romanesti se realizeaza prin aplicarea metodei directe, avand in vedere existenta surselor de date infra-anuale, in special a anchetelor statistice ce ofera informatii care permit estimarea Produsului Intern Brut Trimestrial (PIBT) la pretul pietei prin metoda de productie", se subliniaza intr-un comunicat al INS.
Majorarea anuala plaseaza Romania din nou si consecutiv pe primul loc in UE
Coroborate cu datele statistice de tip „semnal” ale Eurostat, actualele informatii furnizate de INS arata ca, din punct de vedere anual, in trimestrul al patrulea din 2017, pentru a sasea oara consecutiv, Romania nu a fost depasita, ca ritm de majorare economica, de nicio alta tara din UE si a inregistrat, in consecinta, cea mai substantiala crestere a PIB in randul statelor membre ale Uniunii. Totodata, potrivit biroului Eurostat, in clasamentul celor mai importante cresteri secventiale din octombrie-decembrie 2017, Romania (cu +0,6%) se afla pe un loc median, din punct de vedere procentual, la egalitate cu Germania si Franta, fiind surclasata insa de alte state ale UE. Astfel, Lituania a devenit lider in UE din acest punct de vedere (cu +1,5%), dupa care urmeaza Ungaria (cu +1,3%), tara urmata de Finlanda si Cipru (+1,1% fiecare), Polonia (+1%), respectiv Slovacia (cu +0,9%), Bulgaria si Olanda (cu cate +0,8%) si alte state. Pentru seria secventiala, in intervalul octombrie-decembrie 2017, nicio tara membra a UE nu a raportat vreo diminuare (ceea ce inseamna ca nu se afla in recesiune tehnica). Totodata, fata de acelasi trimestru din 2016, economia tarii noastre a inregistrat un avans considerabil in raport cu toate celelalte state din Uniunea Europeana. Astfel, pe primul loc in top se plaseaza tara noastra, cu +7%, urmata la distanta de Letonia si Ungaria (+4,8% fiecare), precum si de Polonia (cu +4,3%), respectiv de Finlanda si Cipru (cu cate +3,9%). La randul sau, Germania, cea mai puternica economie din Uniunea Europeana, a consemnat in trimestrul al patrulea din 2017 o crestere a PIB de +0,6%, comparativ cu trimestrul precedent si de +2,9%, fata de acelasi trimestru din 2016. Franta a inregistrat, la randul sau, o majorare similara ca procent (+0,6%) fata de trimestrul al treilea din 2017 si un avans de +2,4% in raport cu cel de-al patrulea trimestru al anului anterior. Economia Uniunii Europene a avansat in perioada analizata cu +0,6% pentru seria secventiala si cu +2,6% fata de acelasi trimestru din 2016. Aceleasi date, insa pentru zona euro (UE-19), arata o crestere secventiala de +0,6% in trimestrul al patrulea din 2016, iar pentru baza comparativa anuala aceasta a fost de +2,7%. In randul statelor membre, consultand seriile secventiale de date, aferente perioadei cuprinse intre trimestrul intai si al patrulea din 2017, dupa cum se arata anterior, nicio tara nu se mai afla in recesiune statistica. Dupa anumite probleme intampinate initial, economia SUA s-a plasat pe un trend ascendent continuu in ultimii ani, seria secventiala actuala indicand cote de +0,3% (pentru trimestrul intai al anului trecut), +0,8%, +0,8% si +0,6% (ritm aferent perioadei octombrie-decembrie 2017), iar cea anuala reflectand salturi consecutive de +2%, +2,2%, +2,3% si +2,5%, aferente intervalului cuprins intre ianuarie si decembrie 2017.
***
In previziunile economice actualizate, publicate in februarie a.c. de Comisia Europeana - CE, Executivul comunitar estimeaza ca economia romaneasca va inregistra o crestere de +4,5% in 2018 (a doua din punct de vedere procentual, dupa Malta, care ar putea raporta +5,6%) si cu +4% in 2019. Ponderarea ritmului de majorare economica se va datora, potrivit expertilor CE, faptului ca, la randul sau, cresterea consumului individual este asteptata sa se tempereze, odata ce inflatia va avea un efect mai pronuntat asupra veniturilor reale la dispozitia populatiei, iar majorarile de salarii vor deveni doar punctuale. Totusi, consumul individual se prefigureaza in continuare a fi principalul motor de crestere economica. Potrivit raportului CE, scumpirile din Romania vor continua, asadar, dupa ce in anul 2017 inflatia a trecut in teritoriu pozitiv, in pofida faptului ca a mai fost ponderata de scaderea TVA de la 20% la 19%. Ca urmare a scumpirii alimentelor si energiei, inflatia a crescut mai ales in a doua parte a anului trecut, inregistrandu-se o rata de 2,6% in 2017. „Pentru anul 2018, este prevazuta o inflatie de 4,1%, iar pentru 2019, de 3%. Inflatia este proiectata sa creasca mai mult, ca urmare a presiunii consumului si a estomparii efectelor taierilor de taxe din ianuarie 2017. Revenirea accizelor va ridica si mai mult inflatia, anul acesta”, se mai arata in prognoza de iarna 2018 a Comisiei. De asemenea, CE avertizeaza ca Banca Nationala a Romaniei - BNR a inceput sa-si inaspreasca politica monetara, pe masura ce inflatia a reintrat in intervalul-tinta (2,5% +/- 1 punct procentual). In ianuarie 2018, dupa cum se cunoaste, BNR a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pana la 2%, consemnandu-se astfel prima crestere a acestui indicator, din anul 2008 pana in prezent, asa cum remarca si specialistii CE. In schimb, analistii economici de la Bruxelles considera ca investitiile vor fi mai consistente in Romania, in intervalul pentru care sunt disponibile estimari (deci, pana in 2019), pe masura ce se vor realiza proiectele finantate din fonduri europene. Previziuni mult mai optimiste privind evolutia PIB sunt, insa, inaintate de Guvernul Romaniei, atat prin proiectul bugetului de stat pentru anul in curs, elaborat de Cabinetul Dancila, cat si prin Comisia Nationala de Prognoza - CNP (care a indicat anterior cu destula acuratete majorarile anuale ale PIB, iar pentru 2017 a prevazut un salt de +7,1%, indeplinit daca se confirma si in continuare estimarile-semnal ale INS). Astfel, conform CNP si Guvernului, la nivelul lui 2018, majorarea PIB este planificata la +6,1%, iar pentru 2019-2021 s-au prevazut sporiri succesive de +5,7%, +5,7% si +5%. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter