Potrivit informatiilor publicate la data de 7 aprilie a.c. de expertii Institutului National de Statistica (INS), au rezultat unele diferente referitoare la cresterea economica propriu-zisa si la cuantumul PIB. Astfel, INS anunta ca Produsul Intern Brut – PIB al Romaniei, estimat pentru trimestrul al patrulea din 2014 si evaluat ca serie ajustata sezonier, a fost de 168.181,1 milioane de lei preturi curente, in crestere – in termeni reali – cu 0,7% fata de trimestrul al treilea al anului trecut si cu 2,6% fata de trimestrul al patrulea din 2013. In acelasi timp, ca serie bruta, PIB aferent celui de-al patrulea trimestru din 2014 a fost prognozat la 197.063 milioane de lei preturi curente, mai mare – in termeni reali – cu 2,8% fata de trimestrul similar din 2013. Trebuie precizat faptul ca, in acest moment, datele evaluate reprezinta cea de-a doua varianta a celor provizorii, tinand cont mai ales de modificarea anumitor contributii la cresterea PIB, reliefate intre cele doua estimari. Expertii INS explica si faptul ca anumite diferente fundamentale din acest punct de vedere s-au consemnat, pentru anul 2014, in sectorul de informatii si comunicatii, de la +0,6% la +0,4%, ca urmare a scaderii volumului de activitate cu -2,8 puncte procentuale. Impozitele nete pe produs si-au majorat, insa, contributia la cresterea PIB, de la +0,4% la +0,5%, ca urmare a modificarii volumului lor cu +0,6 puncte procentuale. In consecinta, ca serie bruta, PIB estimat pentru intregul an 2014 a insumat 666.637,3 milioane de lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 2,8% raportat la 2013.
Aport nul al constructiilor la cresterea PIB, pe fondul activitatii mai bune din trimestrul al patrulea
In ceea ce priveste structura PIB pe categorii de resurse si utilizari (ca serie bruta), in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut realizarile sectorului de constructii au fost de 19.948,5 milioane de lei preturi curente, ceea ce continua sa pozitioneze bransa pe o pozitie deficitara ca importanta economica, in urma unor sectoare care erau mai putin relevante inainte de declansarea recesiunii, astfel incat industria si comertul raman principalele motoare reale ale economiei. Noua valoare anuntata de INS reprezinta 102,7% ca indici de volum al activitatii, comparativ cu trimestrul al patrulea din 2013, ceea ce indica insa o usoara imbunatatire a situatiei de ansamblu, iar ca indice de pret s-a constatat o scadere de 0,3% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Situatia este complet nesatisfacatoare in comparatie cu indicii de volum ai altor ramuri economice, descrisi in comunicatul INS, ceea ce nu este deloc surprinzator daca se tine cont de faptul ca piata nationala de constructii se afla, in prezent, sub efectele nefavorabile ale recesiunii, ceea ce a determinat fragilitatea investitiilor specifice.
Un alt aspect relevant il constituie contributia pietei de constructii la formarea PIB, evaluata la 10,1% in trimestrul al patrulea (similara celei din varianta provizorie 1), iar contributia efectiva la cresterea PIB a devenit pozitiva (+0,3% in ambele cazuri), ceea ce – de fapt – reprezinta un progres in ceea ce priveste dezvoltarea economica, mai ales ca, prin comparatie, alte ramuri relevante (agricultura si industria) au avut la randul lor un aport optim la cresterea PIB, respectiv de +0,5% pentru industrie si +0,3% in cazul agriculturii. Pentru seria ajustata sezonier, cel de-al patrulea trimestru din 2014 a adus in cazul ramurii de constructii realizari de 10.811,3 milioane de lei preturi curente, reprezentand 104,2% ca volum in raport cu trimestrul al treilea al anului trecut si 100% ca indici de pret fata de iulie-septembrie 2014. De asemenea, in intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie 2014, realizarile din constructii, calculate ca serie bruta, s-au cifrat la 41.907,2 milioane de lei preturi curente, ceea ce constituie 100,3% ca volum si 100% ca pret comparativ cu 2013.
In ceea ce priveste contributia categoriilor de resurse si utilizari la formarea si cresterea PIB din 2014, sectorul de constructii a avut un aport de 6,3% in primul caz si o contributie nula in cel de-al doilea. Faptul ca anul trecut nu a mai fost raportata o contributie negativa a constructiilor la cresterea PIB reprezinta insa o premiera pentru intervalul recesiunii si, evident, un aspect de bun augur, care ar putea indica o eventuala relansare a activitatii in 2015. Dupa cum se poate observa la o analiza succinta, datele INS confirma intr-o oarecare masura estimarile specialistilor din bransa de constructii – care invoca insa lipsa lucrarilor cu valoare sporita – si indica faptul ca, din punct de vedere al realizarilor efective, anul trecut a marcat o perioada dificila pentru firmele din domeniu, al caror volum de activitate a sporit cu numai 0,3% pe seria bruta, ceea ce denota de fapt o scadere pe cea ajustata, in termeni reali. In final, oficialii INS mai anunta ca primele estimari „semnal” referitoare la Produsul Intern Brut aferent primului trimestru din 2015, elaborate in conformitate cu exigentele Uniunii Europene, vor fi disponibile in luna mai a.c. Informatii suplimentare, la www.insse.ro