RO EN
The cart is empty

IG: 80% dintre companiile autohtone vor resimti socul crizei economice viitoare

Iata cateva din conditiile esentiale pentru a supravietui timpurilor grele. Desigur, recesiunea ofera o serie de oportunitati extraordinare pentru investitii cu costuri subevaluate, dar conditia obligatorie pentru a putea beneficia de toate acestea este sa fii pregatit! Pentru aceasta, este vital pentru orice companie sa fie flexibila, astfel incat sa se poata ajusta noilor conditii. In acest articol mi-am propus sa explic ce inseamna capacitatea de restructurare si cum poate fi ea optimizata.
Cum apreciem vulnerabilitatea unei companii in recesiune?
Pentru o mai buna previziune a necesarului de numerar, orice companie trebuie sa anticipeze gradul de acoperire al cheltuielilor monetare prin veniturile incasate. Mai mult, aceste estimari trebuie realizate in conditiile adverse ale unei viitoare, din ce in ce mai probabile, recesiuni economice, perioada in care majoritatea firmelor inregistreaza venituri in scadere! Desigur, restructurarea nu este nici perfecta, nici imediata! Atunci cand veniturile unei companii scad, in prima faza managementul incearca sa inteleaga cauzele si sa gaseasca solutii pentru recuperarea vanzarilor. Capacitatea de intelegere a pietei, motivarea echipei, inovarea, ajustarea proceselor si repozitionarea produselor / serviciilor sunt esentiale in aceasta etapa! De asemenea, managementul trebuie sa stie cat timp are la dispozitie pentru redresarea companiei, precum si spatiul disponibil de restructurare.
Toate acestea sunt necesar astfel incat compania sa evite intrarea in incapacitate de plata. Desigur, solvabilitatea unei companii este influentata de un mix complex de indicatori: structura de capital, calitatea si randamentul investitiilor pe termen lung, eficienta rotatiei capitalului de lucru, marginea de profit si structura de cheltuieli, gradul de concentrare al veniturilor in functie de produs si clienti, evolutia principalelor piete de desfacere, fortele de presiune din sectorul respectiv (puterea de negociere a clientilor, agresivitatea furnizorilor, schimbari legislative care pot aduce modificari importante in ceea ce priveste structura si nivelul cheltuielilor, progresul tehnologic si inovarea care pot oferi alternative mai ieftine sau produse substitut mai competitive).
Totusi, intr-o perioada de recesiune, cele mai des intalnite socuri negative sunt mixul de scadere a veniturilor, colectare mai lenta a creantelor si crestere a costurilor de finantare (deoarece lichiditatea scade si sentimentul predominant este cel de neincredere). In acest context, orice companie ar trebui sa se asigure ca poate realiza o ajustare proportionala si a costurilor. Totusi, procesul de restructurare este ingreunat de urmatorii factori:
Ponderea cheltuielilor fixe in total cheltuieli. Astfel, putem avea doua situatii:
- Cheltuieli fixe mari, situatie in care compania subiect inregistreaza o flexibilitate redusa, deoarece nu isi poate ajusta cheltuielile proportional cu dinamica descrescatoare a veniturilor. Din acest motiv, companiile respective au nevoie de o capitalizare ridicata (margine de profit mai mare, capital social, obligatiuni pe termen lung, etc.);
- Cheltuieli fixe mai reduse, situatie in care compania subiect inregistreaza o flexibilitate mai mare intr-un proces de restructurare.
Durata medie de plata a furnizorilor (DPO). Astfel, putem avea doua situatii:
- DPO-ul companiei subiect este in crestere (trend pe ultimii 3-5 ani) si peste media inregistrata la nivel sectorial – situatie nefavorabila, deoarece firma subiect este mai fragila in contextul unor socuri negative (neincasare creante si/sau scadere venituri) deoarece inregistreaza o povara ridicata din cauza facturilor retroactive (din spate) emise de furnizori;
- DPO-ul firmei subiect este in scadere (trend pe ultimii 3-5 ani) si este sub media inregistrata la nivel sectorial – situatie favorabila, deoarece firma subiect achita mai rapid facturile emise de catre furnizori si este mai putin fragila in contextul unor socuri negative (neincasare creante si/sau scadere venituri). Aceasta situatie este sustenabila doar daca termenul de plata redus catre furnizori este insotit de o margine bruta ridicata, in sensul ca firma subiect primeste discount-uri (care alimenteaza profiturile si numerarul viitor) pentru termenul de plata foarte redus.
Care sunt cele mai vulnerabile sectoare?
Din motivele expuse mai sus, atunci cand companiile inregistreaza o scadere a veniturilor cu X% (soc total), de obicei acestea isi pot restructura cheltuielile intr-un ritm inferior, respectiv de Y% (mai mic comparative cu X%), si mai au de rezolvat si problema facturilor din spate care ajung la scadenta. De aceea, socul net nu este zero (nu exista restructurare perfecta, iar atunci cand veniturile scad, de obicei se dimineaza si marginea de profitabilitate), iar acesta poate fi estimat prin urmatoarea formula:
SN = SR x (CF/CT + DPO/365), unde: SN = Socul Net; SR = Socul Real; CF = Cheltuieli Fixe; CT = Cheltuieli Totale; DPO = Days of Payables Outstanding (termenul mediu de plata al furnizorilor).
Astfel, atunci cand veniturile inregistrate de o companie / sector scad, putem avea urmatoarele situatii:
- Socul net este egal cu socul real (SN = SR): caracteristica companiilor / sectoarelor care resimt socul real din plin, fara sa poata absorbi o parte din scaderea veniturilor prin restructurare;
- Socul net este superior socului real (SN>SR): caracteristica companiilor / sectoarelor pro-ciclice, pentru care socul exterior este amplificat prin efectul ridicat de levier (cheltuielile fixe sunt ridicate iar termenul de plata al furnizorilor este foarte extins);
- Socul net este inferior socului real (SN<SR): caracterisica companiilor / sectoarelor anti-ciclice, pentru care socul exterior este redus prin efectul scazut de levier (cheltuielile fixe sunt mici iar termenul de plata al furnizorilor este restrans, deci compania se poate restructura);
Pentru a evalua capacitatea de restructurare a sectoarelor din Romania, am calculat raportul dintre socul net si socul real (care reprezinta practic, conform formulei de mai sus, insumarea ponderii cheltuielilor fixe si a termenului de plata al furnizorilor) pentru toate companiile active in Romania. Rezultatele au fost agregate la nivel sectorial pentru perioada 2008 – 2018, si sunt ilustrate in tabelul urmator, prin evidentierea celor mai afectate 5 sectoare (socul net este mai mare, sau aproape egal cu socul real), impreuna cu sectoarele care inregistreaza vulnerabilitatea cea mai scazuta (socul net este mult inferior socului real). Analizand cifrele din tabelul urmator, observam ca firmele active in Romania inregistreaza o scadere a capacitatii de restructurare si compensare a socurilor negative privind scaderea veniturilor, de la 30% (anul 2008) la doar 20% (anul 2018).
Conform ultimelor date financiare disponibile, aceasta inseamna ca mediul de afaceri local va resimti socul scaderii veniturilor in proportie de 80%, comparativ cu 70% in anul 2008.
Cum pot sa supravietuiesc daca fac aceasta greseala? Solutii pe timp de criza
Si totusi, exista companii care fac aceasta greseala (veniturile incasate sunt inferioare cheltuielilor monetare, sau acestea inregistreaza o volatilitate ridicata in contextul unor socuri negative), dar reusesc sa supravietuiasca si isi continua activitatea pe termen lung.
Evident, alternativele enumerate anterior nu reprezinta decat niste solutii valabile pe termen scurt, pentru a putea depasi problemele temporare de lichiditate. Pentru a reveni la o dezvoltare sustenabila pe termen lung, companiile care intampina aceasta provocare trebuie sa fie capabile sa-si eficientizeze activitatea. Astfel, problema insuficientei veniturilor incasate comparativ cu nivelul cheltuielilor monetare poate fi depasita pe termen lung doar prin imbunatatirea marginii de profitabilitate si cresterea valorii adaugate! Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter