RO EN
Košík je prázdný

Tudorel Andrei, INS: Populatia Romaniei a scazut cu 4 milioane, in ultimii 30 de ani

Romania a inregistrat o scadere a populatiei cu 4 milioane de persoane in ultimii 30 de ani, iar in 2021 nivelul acesteia era similar cu cel din 1966, a afirmat vineri presedintele Institutului National de Statistica (INS), Tudorel Andrei, la conferinta "Imbatranirea populatiei rezidente, un fenomen greu de oprit".
"Observam ca pe parcursul ultimilor 30 de ani avem o scadere a populatiei de aproape 4 milioane, iar daca ne comparam cu anul 1966 populatia Romaniei din 2021 este la nivelul celei din 1966. Piramida varstelor este un instrument foarte important pentru a vedea nu numai structura pe cele doua varste, dar care este impactul unor decizii politice, al unor schimbari politice sau al unor momente importante din istoria unei tari. Si aici practic ce ar trebui sa observam? In primul rand ca avem doua piramide. Avem piramida varstelor de la ultimele doua recensaminte si ce observam. Observam o scadere a bazei, deci practic o scadere a populatiei rezidente tinere atat la recensamantul din 2011 cat si la recensamantul din 2021. Aici as face o observatie. Se observa ca la recensamantul din 2021 baza este si mai mica si avem la nivelul populatiei de sub un an o scadere cu 18%. Aceasta cohorta poate sa creasca in perioada urmatoare intrucat veti vedea ceva. Efectul migratiei internationale, cel putin din perioada 2002 - 2013, 2014 este o perioada de varf, se concretizeaza in aceasta perioada prin copii nascuti in strainatate si inregistrati in Romania dupa o anumita perioada. Si veti vedea ca este posibil ca aceasta baza sa fie ameliorata in perioada urmatoare intrucat copii care s-au nascut in 2021 pot fi inregistrati si pot ramane in populatia rezidenta, ca si aici sunt doua categorii: ii inregistrezi dar pleaca si atunci sunt considerati persoane care migreaza sau sunt inregistrati si raman si atunci sunt persoane care raman in populatia rezidenta", a declarat Tudorel Andrei.
El a spus ca in 1967 s-au nascut peste 527.000 de copii, dublu fata de ceea ce s-a nascut in perioada urmatoare. Cresterea are legatura cu hotararea legislativa care a interzis aproape complet avorturile in Romania. Pe o perioada scurta, de un an sau doi, familiile nu au putut sa se adapteze, dar pe o perioada de cativa ani numarul de nou nascuti a inceput sa scada. O alta inasprire a legislatiei a intervenit in 1973, precum si alta pe parcursul anilor 1980.
Tudorel Andrei a mentionat ca s-a ajuns in 1990 la 23 de milioane de locuitori, iar "visul" era sa se ajunga la 30 de milioane de persoane in anul 2000.
Presedintele INS a precizat, de asemenea, ca populatia rezidenta din 2021 a scazut in raport cu 2011 cu 5,3%, iar in raport cu 2002 s-a micsorat cu 12,1%. Ritmul scaderii populatiei rezidente s-a redus, dar este la o valoarea apreciabila. Fenomenul este prezent la nivelul tarilor din estul Europei. Bulgaria a avut o contractie a populatie intre cele doua recensaminte de peste 11%, iar Croatia tot cu 11%. In Polonia contractia a fost de sub 1%, iar Cehia a avut o crestere.
"Reducerea populatiei rezidente este rezultatul a cel putin doua categorii de factori. Pe de o parte e vorba de tranzitia demografica, care este specifica oricarei tari. S-a incercat reducerea ei in anul 1966 si in 1990 automat aceasta a fost reluata. Iar al doilea factor este cel al migratiei internationale, pe cele doua categorii: factori economici si posibilitate de mobilitate a persoanelor si probleme legate de aspecte culturale. Eu o spun cu toata convingerea, problema nu este in primul rand a reducerii populatiei rezidente a unei tari. Problema este asigurarea echilibrului pe cele trei categorii mari de varsta. Problema e in ce masura indicele de imbatranire demografica se inrautateste si in ce masura raportul de dependenta demografica iarasi se inrautateste in urma reducerii acestei populatii. Practic atat timp cat nu asiguri echilibrul intre persoane de peste 65 de ani si persoanele tinere si intre ce avem in grupa de varsta si persoanele in intretinere aici poate aparea dezechilibrele atat pe termen scurt cat si pe termen lung. La noi in tara indicele de imbatranire demografica s-a inrautatit. Daca in 2011 era putin peste 100, acesta ajuns la peste 120 la recensamantul din 2021", a spus Tudorel Andrei.
Populatia rezidenta a Romaniei era de 19,05 milioane de persoane, din care 9,8 milioane de sex feminin, reprezentand 51,5%, conform primelor date provizorii pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor, runda 2021, a anuntat, la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, Institutul National de Statistica (INS).
In mediul urban locuiesc 9,941 milioane de persoane, reprezentand 52,2% din totalul populatiei.
INS mentioneaza ca procesul de imbatranire demografica s-a adancit, comparativ cu 10 ani in urma (recensamantul din 2011 - RPL2011), remarcandu-se cresterea ponderii populatiei varstnice (de 65 ani si peste).
Indicele de imbatranire demografica s-a depreciat cu aproape 20 de puncte procentuale, crescand la 121,2 persoane varstnice la 100 persoane tinere (RPL 2021) comparativ cu 101,8 (RPL2011).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter