RO EN
Košík je prázdný

Romania si Slovenia, cele mai dinamice piete de constructii din Europa, in noiembrie

Lucrarile de constructii au crescut in noiembrie 2022 cu 1,3% in zona euro si cu 1,8% in Uniunea Europeana, comparativ cu perioada similara din 2021, iar Romania se afla printre tarile membre care au inregistrat cel mai important avans, arata datele publicate de Eurostat, biroul european de statistica.
In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari cresteri anuale ale lucrarilor de constructii in noiembrie 2022, raportat la noiembrie 2021, s-au inregistrat in Slovenia (+44%), Romania (+20,4%) si Belgia (+12,9%), cele mai accentuate scaderi fiind in Spania (-6,9%), Slovacia (-5,8%) si Germania (-1,2%).
Datele Eurostat arata ca in noiembrie 2022, comparativ cu luna precedenta, lucrarile de constructii au scazut cu 0,8% in zona euro si cu 0,4% in Uniunea Europeana, dupa ce in octombrie se inregistrase un avans de 1%, atat in zona euro, cat si in Uniunea Europeana.
In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari cresteri ale lucrarilor de constructii in noiembrie 2022, comparativ cu luna precedenta, s-au inregistrat in Ungaria (+6,8%), Polonia (+2,5%) si Belgia (+1,6%), iar cele mai accentuate scaderi in Slovenia (-3,4%), Germania (-2,2%) si Slovacia (-2%). In Romania, lucrarile de constructii au inregistrat o scadere lunara de 1% in noiembrie 2022, dupa o crestere de 5,3% in octombrie 2022.
 
Climatul de constructii, in deteriorare in Zona Euro
Potrivit unei analize semnate de dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica la Banca Transilvania (BT), statisticile exprima deteriorarea climatului in sfera acestui sector intensiv in capital si forta de munca din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in penultima luna a anului trecut, intr-un context caracterizat prin nivelul ridicat al presiunilor inflationiste si perceptiei de risc investitional.
Astfel, conform Eurostat sectorul de constructii din regiune a scazut cu un ritm lunar de 0,8% in noiembrie, dupa cresterea cu o rata lunara de 1% din octombrie. Evolutia a fost determinata de ajustarea volumului activitatii pe segmentul cladiri cu o dinamica lunara de 0,9%. Pe de alta parte, componenta constructii ingineresti a continuat sa creasca in noiembrie, dar cu o rata lunara in decelerare la 0,4%.
In dinamica an/an constructiile din Zona Euro s-au majorat pentru a 11-a luna consecutiv in noiembrie, dar ritmul a decelerat la 1,3%, cea mai slaba evolutie din septembrie. Se evidentiaza cresterea componentei constructii ingineresti pentru a 12-a luna la rand in noiembrie, cu o rata anuala in accelerare la 1,7%. De asemenea, lucrarile de constructii cladiri au urcat pentru a 11-a luna consecutiv in noiembrie, insa cu o rata in temperare la 1,2%.
Prin urmare, in perioada ianuarie - noiembrie 2022, sectorul de constructii din Zona Euro s-a majorat cu 2,5% an/an, evolutie sustinuta de redeschiderea economiei, nivelul redus al costurilor reale de finantare si implementarea programelor Uniunii Europene. Componentele cladiri si inginerie civila au consemnat cresteri cu rate medii anuale de 2,5%, respectiv 2,6% la 11 luni din 2022.
 
Scadere pentru a saptea luna consecutiv, a activitatii de constructii din Zona Euro
Conform estimarilor econometrice elaborate si citate de analistul Bancii Transilvania, constructiile din Zona Euro au evoluat cu un ritm inferior componentei structurale pentru a saptea luna consecutiv in noiembrie, pe fondul resimtirii impactului socurilor din sfera ofertei si consecintelor evenimentelor din Ucraina. Cele mai recente previziuni macroeconomice agregate de Bloomberg indica perspective de evolutie pentru PIB-ul regiunii cu ritmuri anuale de 3,3% in 2022, 0% in 2023, respectiv 1,3% in 2024. Scenariul are la baza perspectivele de continuare a fluxurilor investitionale postpandemie in trimestrele urmatoare, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si implementarii programelor europene.
Investitiile productive ar putea creste cu dinamici anuale de 3,4% in 2022, 0,5% in 2023, respectiv 2,1% in 2024, cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB-ului. Astfel, conform Bloomberg, consumul privat (principala componenta a PIB) s-ar putea majora cu rate anuale de 4% in 2022, 0,1% in 2023, respectiv 1,4% in 2024.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter