RO EN
Košík je prázdný

Tendinta de scadere a sectorului constructiilor se mentine

In ceea ce priveste sectorul autohton al constructiilor, se inregistreaza o tendinta generala de scadere, situatie generata, conform datelor Institutului National de Statistica (INS), de caracterul sezonier al activitatii si de efectele crizei financiare internationale. Astfel, factorul de sezonalitate are o puternica influenta asupra acestui sector, particularitate semnalata de toti managerii intreprinderilor care au raspuns la cercetarea statistica.
Totodata, a fost raportata o tendinta de diminuare a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii pentru perioada februarie - aprilie 2009 (sold conjunctural -15%, respectiv -21%). Se prognozeaza, de asemenea, reducerea numarului de salariati (sold conjunctural -26%) si cresterea preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +14%).

Interesul pentru inceperea unor proiecte noi de constructii este tot mai scazut

In luna ianuarie 2009 s-au eliberat 2.469 de autorizatii pentru construirea de cladiri rezidentiale, in scadere comparativ cu ultima luna a anului trecut, cand au fost emise 3.865 de documente si in crestere cu 2,4% fata de luna ianuarie 2008. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), 67,1% din autorizatiile aliberate in prima luna a anului curent sunt pentru zona rurala, mentinandu-se in aceeasi proportie ca in perioadele anterioare. In ceea ce priveste distributia in profil regional, in intervalul analizat este evidentiata o tendinta de crestere a numarului de astfel de documente regiunile Sud-Est (+65 de autorizatii), Sud-Vest Oltenia (+58), Nord-Est (+44) si Sud Muntenia (+27). Scaderi s-au inregistrat in urmatoarele zone: Bucuresti-Ilfov (-76 de autorizatii), Nord-Vest (-25), Vest (-20) si Centru (-15). De asemenea, in ianuarie 2009 s-au eliberat 4.178 de autorizatii de construire pentru locuinte, in scadere cu 42,7% fata de perioada similara a anului trecut. Informatii suplimentare, la www.insse.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter