RO EN
Košík je prázdný

AIIR: Reglementarea tehnica Mc001 schimba paradigma in construirea cladirilor

In data de 17 ianuarie 2023 a aparut in Monitorul Oficial nr. 46 Ordinul MDLPA nr. 16/2023 pentru aprobarea reglementarii tehnice "Metodologie de calcul al performantei energetice a cladirilor, indicativ Mc 001-2022". Cunoscuta specialistilor simplu ca ”Mc001”, versiunea revizuita a reglementarii include numeroase noutati tehnice care vor intra in vigoare treptat (detalii aici).
Metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor, elaborata de un grup de experti dintr-un consortiu condus de Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, va sta la baza schimbarii de paradigma in domeniul constructiilor de cladiri, ajutand deopotriva toti actorii importanti: autoritati centrale si locale, auditori energetici pentru cladiri si proiectanti, executanti si, poate in primul rand, beneficiari.
 
Autoritati centrale si locale
Reglementarea precizeaza documentele care trebuie prezentate de constructori in diferite faze ale proiectarii sau in vederea receptionarii cladirilor noi (obligatoriu incadrate in categoria NZEB-cladiri cu consum de energie aproape de zero), respectiv a celor existente care se renoveaza. Formatul si continutul noului CPE-certificat de performanta energetica, usor de digitalizat, sunt in acord cu noile standarde europene si cu prevederile directivei de performanta energetica a cladirilor (EPBD), anticipand si o parte din efectele revizuirii acestei directive, asteptate in 2023. Exigentele tehnice impuse de Mc001 vor contribui substantial la indeplinirea angajamentelor actualizate ale autoritatilor nationale (a se vedea Hotararea nr. 1076/2021 pentru aprobarea Planului national integrat in domeniul energiei si schimbarilor climatice 2021-2030), si anume de a obtine pentru sectorul cladirilor o reducere substantiala a consumului de energie finala si a emisiilor de gaze cu efect de sera, respectiv o crestere a procentului privind energia consumata din surse regenerabile pana in 2030, iar ulterior o decarbonare a acestui sector pana in 2050.
 
Proiectanti si auditori energetici
Metoda de calcul energetic din Mc001/2022, mai complexa decat cea din Mc001/2006 pe care o inlocuieste, este de tip modular, putand fi aplicata atat pentru situatia unui apartament evaluat energetic independent (CPE de apartament), cat si pentru cladiri echipate cu sisteme complexe de instalatii. Specialistii vor putea utiliza inca din faza de proiectare Mc001 pentru conformarea cladirilor noi NZEB, fiind definit si procesul de verificare in diferite faze ale realizarii unei cladiri noi sau renovarii energetice a unei cladiri existente. Este detaliat cuprinsul unui raport de conformare energetica sau al unui raport de audit energetic, sunt precizate piesele dintr-un dosar de certificare energetica, sau dosar de auditare energetica.
 
Executanti
Pe baza noilor exigente tehnice incluse in Mc001/2022 (obligativitatea ventilarii mecanice a cladirilor nerezidentiale noi sau care se renoveaza, obligativitatea incadrarii cladirii in limite maxime de consum de energie primara s.a.m.d.), constructorii vor putea accepta mai usor solutiile tehnice pentru NZEB oferite corect de proiectanti. Iar pe de alta parte, constructorii vor putea in final oferi beneficiarilor cladiri foarte performante energetic, in care calitatea mediului interior sa fie asigurata, indiferent de conditiile exterioare climatice.
 
Beneficiari
Cladirile construite dupa noua reglementare Mc001 vor consuma mult mai putina energie, deci facturile pentru energie electrica si termica vor fi substantial mai mici. Diminuarea facturilor la energie va fi cu atat mai mare cu cat procentul minim admis de 30% privind energia consumata din surse regenerabile, va fi depasit. De asemenea, toate materialele de constructii si echipamentele de instalatii utilizate vor fi mai sustenabile, mai fiabile si mult mai atent puse in opera, avantajele fiind cuantificate nu doar pana la momentul predarii la cheie a investitiei, ci pe intreaga durata de viata a cladirii, conform conceptului de "cost global optim".
Conf.Univ.Dr.ing. Catalin LUNGU - manager de proiect din partea UTCB (lider de consortiu) multumeste, in numele Prof.Univ.Dr.ing. Radu-Sorin Vacareanu-Rector UTCB, grupului restrans de experti care au contribuit substantial la elaborarea acestei reglementari tehnice fundamentale pentru dezvoltarea sustenabila a sectorului de cladiri din Romania. Multumim si colegilor auditori energetici care pe parcursul anchetelor publice au transmis puncte de vedere, corectii si completari. Multumim de asemenea reprezentantilor beneficiarului direct al reglementarii, Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Administratiei, care au inteles importanta exigentelor tehnice incluse in Mc001, implementandu-le corespunzator. Multumim si conducerii ASRO care a pus la dispozitia autorilor standardele europene pe baza carora au fost dezvoltate procedurile de calcul energetic. Si nu in ultimul rand, multumim reprezentantilor antreprenorilor generali si producatorilor de materiale de constructii si echipamente de instalatii care au contribuit la cresterea gradului de incredere in aplicarea practica a Mc001/2022.
ASOCIATIA INGINERILOR DE INSTALATII DIN ROMANIA (AIIR) este o organizatie profesionala, autonoma, fara scop patrimonial, neguvernamentala, cu personalitate juridica, care reprezinta interesele inginerilor din domeniul instalatiilor sanitare, incalzire, ventilare, climatizare, frig, electrice si gaze, care activeaza in invatamant, cercetare, proiectare, executie si exploatare. AIIR a facut parte din consortiul condus de UTCB pentru elaborarea Mc001/2022, alaturi de OAER.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter