Intr-un fel, orice seism serios care are loc oriunde pe glob ne afecteaza si pe noi. Cum? Cutremurele puternice, chiar daca au loc la distanta de tara noastra, ne reaminteste de 4 martie 1977. Brusc, ne intrebam cu totii in acelasi timp cum ar arata orasele Romaniei daca ne-ar lovi un cutremur puternic. Si, intamplarea face ca aceste intrebari si le-a pus toata tara dupa cutremurele din zona Olteniei care au avut loc la putin timp dupa cele catastrofale din Turcia si Siria.
In ciuda unor speculatii gratuite facute cu titlu de previziune, orice institut serios din lume va specifica acelasi lucru - nu putem sti cand va avea loc un cutremur. Putem specula la nesfarsit, putem presupune ce vrem, ne putem ingrijora sau dimpotriva sa ramanem nepasatori, dar adevarul va ramane acelasi, predictia unui cutremur este imposibila. Prin urmare, „stirile” senzationaliste cu falsi experti care estimeaza cand vor avea loc seismele fac parte din categoria divertismentului sau sunt chiar „fake news”.
Dar, daca nu stim cand ar putea avea loc seisme puternice, asta nu inseamna ca putem sta cu mainile incrucisate. Precum in medicina, preventia este mai usoara si mai ieftina decat tratamentul, deci in principiu acesta trebuie sa ne fie obiectivul atunci cand ne intrebam ce cladiri vor rezista unui seism mai zdravan si care sunt in pericol. Ceea ce mi se pare important este ca avem nevoie sa abordam aceasta problema foarte serios si nu doar sa ne blocam intr-o lamentatie privind numarul ridicat de cladiri cu risc seismic pentru care „nu se face nimic” sau al inerentei invechiri a blocurilor de locuinte
In peste 30 de ani de la caderea comunismului in Romania s-a construit haotic. Legislatia in acest domeniu exista, bineinteles, dar nu este suficienta. Comunitatile locale sunt chemate sa fie vigilente, sa aplice reglementarile in mod egal, sa respecte regimurile de inaltime specificate in planurile urbanistice zonale (PUG). Constructorii, de asemenea, au responsabilitati imense in privinta structurii cladirilor, la fel si arhitectii. Dezvoltatorii imobiliari par a fi puternicii zilei in multe localitati.
Mai mult, in prea multe cazuri nu doar ca s-a construit haotic, ci s-a construit ilegal de-a dreptul. Pentru ca acest pas s-a transformat intr-o cutuma, dupa ea a aparut inca una, aceea de a „intra in legalitate”, adica de a obtine toate avizele legale dupa ce a fost incheiata o constructie. Daca vrem sa nu avem parte de cladiri care cad ca la implozie la seisme chiar de grade medii, trebuie sa revizuim, ca societate, acest fenomen al legalizarii post factum.
Consider ca procedurile de „intrare in legalitate” pentru constructii ridicate fara respectarea normelor legale si a reglementarilor de siguranta trebuie reduse la maxim, iar sanctiunile inasprite. „Intrarea in legalitate” reprezinta o procedura pentru legalizarea retrospectiva a unor constructii deja ilegale, o practica foarte raspandita mai ales in municipiile resedinta de judet mari din Romania, unde cererea de spatiu locativ este ridicata.
Conform unei analize realizate de o platforma online de imobiliare, in Romania peste 4,5 milioane de locuinte se afla in cladiri care au iesit din perioada de garantie a structurii de rezistenta. Adica fondul locativ ar trebui innoit cu 200.000 de locuinte anual, fie prin constructii, fie prin consolidari a blocurilor vechi. Autoritatile locale au o mare responsabilitate in acest fenomen in care, am spus deja, nu ne putem baza doar pe legislatia nationala. In cazurile municipiilor si oraselor autoritatile locale trebuie sa vina cu planuri serioase, cu strategii prin care, intr-un termen rezonabil de 5-6 ani, sa fie redus numarul de cladiri cu risc seismic la mai mult de jumatate.
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei a publicat proiectul de Cod al Amenajarii Teritoriului, Constructiilor si Urbanismului (CATUC). Proiectul de lege isi propune sa aduca intreaga legislatie in materia constructiilor, amenajarii teritoriului si urbanismului sub umbrela unui singur act normativ, cu interventii care sa raspunda necesitatilor de digitalizare, simplificare si responsabilitate profesionala, adaptate realitatii din prezent. Este crucial sa inasprim legislatia si sa gasim formule prin care constructorii sa prefere sa acorde garantii extinse privind cladirile noi.
Am facut apel public la Ordinul Arhitectilor din Romania, Registrul Urbanistilor din Romania, Facultatile de Constructii si Arhitectura, asociatiile de profil din Romania si ONG-urile care sunt preocupate de dezvoltarea sustenabila a comunitatilor sa se implice direct pentru ca viitoarea lege a Amenajarii Teritoriului, Constructiilor si Urbanismului sa cuprinda prevederi si masuri clare pentru a preintampina un dezastru precum cel din Turcia si Siria in eventualitatea unui cutremur.
*** Autor: Alexandru Muraru, Deputat PNL. Articolul este preluat de pe digi24.ro