Symmetrica, liderul pietei locale de pavele si borduri vibropresate si cel mai mare producator autohton, continua investitiile si aloca un buget de cca. 9 milioane de euro pentru extinderea cu noi linii de productie pentru cinci dintre cele sapte fabrici pe care le detine. Noile linii vor fi dedicate producerii de elemente pentru sisteme de canalizare in contextul cererii tot mai mari de astfel de produse de la an la an.
“Piata de sisteme de canalizare este in crestere constanta si estimam ca cererea va fi tot mai mare in viitor, mai ales in contextul nevoii de bransare a locuintelor, in special in mediul rural, la sistemul de canalizare”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica.
Astfel, studiile INSSE* arata ca, la nivelul anului 2020, 55,8% din populatia Romaniei avea locuintele conectate la sistemul de canalizare. La nivel urban, procentul raportat de INSSE era de 92,2%, in timp ce in zonele rurale, acesta a ajuns doar la 13,1%.
Raportat la regiuni, cea mai mare pondere a populatiei conectata la sistemele de canalizare a inregistrat-o regiunea Bucuresti-Ilfov (88,5%), urmata de regiunea Centru (68,3%) si Vest (62,8%). Gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare a fost raportat in Nord-Est (38,7%), Sud-Muntenia (38,9%) si Sud-Vest Oltenia (42,9%).
“Studiile arata o crestere cu 5% a populatiei Romaniei cu locuinte conectate la sistemul de canalizare, in doar 3 ani, din 2017** pana in 2020. La nivel urban, cresterea a fost de 4,5%, in timp ce in mediul rural de 4,9%. Acest lucru confirma, o data in plus, nevoia pietei de a avea acces la sisteme de canalizare de calitate ridicata”, a mai spus Sebastian Bobu.
In plus, reprezentantul companiei a subliniat ca, un studiu OCDE citat in raportul de tara pe 2020*** arata ca, pana in 2030, sunt necesare investitii in valoare de aproximativ 17,9 miliarde euro pentru aprovizionarea cu apa si salubrizare, in timp ce costurile suplimentare legate de conectarea persoanelor vulnerabile si marginalizate la sistemele publice de aprovizionare cu apa erau estimate la aproximativ 1,1 miliarde euro, acest aspect fiind un semnal pozitiv privind cererea de materiale necesare realizarii lucrarilor.
Conform Symmetrica, un sistem complet de canalizare cuprinde conducte de transport ape uzate/pluviale, camine de racord, camine de vizitare, supraveghere si intretinere. Dintre acestea, compania produce intregul sistem de tuburi si elemente pentru camine - elemente de baza, inele pentru camine, inele aducere la cota, tuburi beton, reductii tronconice si placi din beton pentru acoperire.
In acest moment, compania a pus deja in functiune prima linie de elemente pentru sisteme de canalizare in cadrul fabricii din Vrancea (Doaga), pentru ca pana in aceasta toamna sa fie inaugurate si cele amplasate in fabricile de la Brasov (Prejmer) si Suceava (Solca). Si anul viitor, Symmetrica va derula investitii in astfel de linii in unitatile de productie din Arad (Zimandu Nou) si Bistrita-Nasaud (Cociu).
“Liniile de productie sunt speciale, complet automatizate si dedicate productiei de elemente pentru tuburi si camine. Fiecare dintre acestea necesita fonduri de aproximativ 1,8 milioane de euro in achizitia de teren, constructia halelor de productie si echiparea cu utilaje. Astfel, in total, investitia in liniile dedicate elementelor pentru canalizare va ajunge la peste 9 milioane de euro”, a subliniat Directorul Executiv al companiei.
Capacitate de productie zilinica pentru fiecare dintre aceste linii poate ajunge la cca. 200 de tuburi din beton sau elemente de camin. Pentru anul 2021, Symmetrica mizeaza pe producerea a cca. 30.000 de elemente pe toate cele trei linii ce vor fi inaugurate in acest an.
Cea mai mare parte a produselor sunt dedicate lucrarilor de investitii publice, dar acestea pot fi utilizate si in proiecte private precum decantoare, fantani, camine apometru, etc.
“Toate produsele noastre sunt la cele mai inalte standarde, avand certificari si agrementari pentru a putea fi utilizate pentru lucrari cu fonduri guvernamentale sau europene. In plus, suntem la dispozitia clientilor pentru consultanta si elaborarea celor mai bune solutii pentru lucrari de infrastructura apa/canal”, a incheiat Sebastian Bobu.