RO EN
Coșul este gol

PQ CORP: Rezultate in crestere cu 1,4% si flux sporit de lichiditati in primele 3 luni

Oficialii PQ Group Holdings Inc – SUA (PQ Corp), un furnizor global integrat de catalizatori speciali, zeolit, materiale chimice/speciale si servicii pentru rafinarii, industria petrochimica, de lacuri si vopsele etc., au dat recent publicitatii rezultatele financiare aferente primului trimestru din 2019, conform carora vanzarile au crescut cu +1,4% (la rate constante de schimb, prin raportare tip LFL), dar s-au diminuat cu -1,9% in termeni reali, pe fondul derularii optime a afacerilor doar la nivelul unei linii de business (din cele patru noi divizii, care au devenit deja operationale). Pentru contracararea acestei situatii, se aplica deja masuri sustinute de majorare a pretului si de intensificare a activitatilor comerciale la nivelul tuturor celor patru divizii: catalizatori, materiale chimice performante, materiale performante si servicii de rafinare. Corporatia a ramas, totusi, profitabila, raportand un profit net pozitiv, precum si un flux semnificativ de lichiditati, care se va amplifica spre finele anului in curs, numerarul urmand a fi folosit in mare parte pentru refinantarea debitului.
In consecinta, pentru cele trei luni finalizate la data de 31 martie 2019, vanzarile au insumat 359,2 milioane USD, iar profitul net a fost de 3,2 milioane USD, in timp ce pentru trimestrul intai din 2018 acesti indicatori au fost de 366,2 miliarde USD si de 0,5 milioane USD. Astfel, previziunile pentru anul in curs raman optimiste si nu se schimba fata de cele anuntate anterior, indicand vanzari de la 1,64 miliarde USD pana la 1,67 miliarde USD, un indicator EBITDA ajustat de maximum 485 milioane USD si un flux liber de lichiditati de cel mult 145 milioane USD, fata de 109,4 milioane USD in 2018.
„Efortul puternic, in materie comerciala, a intregii echipe de angajati, indreptat mai ales spre a obtine preturi mai mari de vanzare in cadrul tuturor celor patru linii de business, a fost incununat de succes. Astfel, in plan general si la nivel de grup, profitul operational din perioada de raportare este solid si, avand comenzi ferme pentru catalizatorii pe baza de poliolefine, precum si pe baza cererii mai mari, preconizate pentru produsele ce se utilizeaza la constructia de autostrazi, suntem in masura sa reiteram prognoza aferenta anului 2019”, a comentat Belgacem Chariag, presedinte si CEO al PQ Corp.
Pentru divizia de servicii de rafinare, cresterea vanzarilor a fost de +5,1% in primul trimestru a.c. (la 105,8 milioane de dolari), pe fondul reinnoirii contractelor pe segmentul serviciilor de regenerare, precum si al vanzarilor mai mari de acid sulfuric pur. Vanzarile nete ale Zeolyst Joint Venture (unde PQ Corp are o participatie de 50%), ce sunt cuprinse in cadrul diviziei de catalizatori, s-au diminuat insa puternic, dar anticipat, ca urmare a unei fluctuatii sezoniere asteptate a comenzilor, ceea ce a determinat o scadere cu -3,6% a vanzarilor acestei divizii (la 15,9 milioane USD). La randul sau, divizia de materiale performante s-a evidentiat prin vanzari de 61,1 milioane USD (-2,6%), pe fondul unor costuri mai mari legate de repornirea unei capacitati productive, pentru a face fata majorarii cantitative a cererii, in conditiile unui trend inflationist al pretului, in timp ce sectia de substante chimice performante a raportat livrari in valoare de 180,5 milioane USD (-5%), ca urmare a cererii mai slabe pentru astfel de produse de consum, coroborate cu fluctuatiile cursului de schimb, motiv pentru care s-au aplicat imediat masuri de ajustare pozitiva a pretului.
In consecinta, recapituland, datele pentru trimestrul intai din 2019 confirma vanzari totale de 359,2 milioane USD (-1,9%) si un profit net de 3,5 milioane USD, comparativ cu un profit de 0,5 milioane USD in ianuarie-martie 2018, EBITDA ajustat fiind de 101 milioane USD (fata de 107,9 milioane USD), corespunzator unei rate de 26%. De asemenea, in perioada de referinta, fluxul de lichiditati din operatiuni continue s-a cifrat la 26,8 milioane USD, fata de 22 milioane USD in acelasi interval din 2018. La data de 31 martie 2019, corporatia avea numerar si echivalente ale acestuia in cuantum de 52,3 milioane de dolari si o datorie totala bruta de 2,14 miliarde USD, din care un miliard USD constituie imprumut cu o rata a dobanzii ce nu poate fi mai mare de 3%, pentru a anula volatilitatea ratelor dobanzii la credite pana cel putin in iulie 2020. In fine, dar nu in ultimul rand, avand in vedere parcursul deosebit al activitatii anului trecut, PQ Group Holdings Inc a reusit sa achite in 2018 circa 135 milioane USD din imprumuturile contractate si in curand va anunta noi date cu privire la plata datoriilor, pe masura cresterii anticipate a vanzarilor celor patru noi divizii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter