RO EN
Coșul este gol

PMR: Stabilizare a pietei poloneze de materiale chimice pentru constructii

Dupa doi ani de scadere a livrarilor (2009-2010), sectorul polonez al materialelor chimice pentru constructii a consemnat, anul trecut, o stabilizare, pana la valoarea de 6 miliarde zloti – PLN (circa 1,5 miliarde euro), se precizeaza intr-un raport al companiei britanico-americane de cercetare a pietei din Europa Centrala si de Est. „In contextul actual, antreprenorii generali si firmele specializate in montaj afiseaza un optimism moderat atunci cand se pune problema consumului de substante chimice in domeniu la nivelul lui 2012, bazandu-se pe faptul ca investitiile locale in dezvoltarea imobilelor rezidentiale unifamiliale sunt mai putin vulnerabile la schimbarile din structura pietei. Rezultatele anchetei conjuncturale efectuate de PMR in randul a peste 400 de firme poloneze din categoria IMM - si intitulate «Piata materialelor chimice pentru constructii din Polonia in 2012: previziuni de dezvoltare pana in 2014» – indica un posibil trend ascendent sustinut in acest sector de activitate. Societatile respective sunt specializate in executia a mai multor categorii de lucrari in care produsele chimice se intrebuinteaza preponderent – si anume: zidarie, montaj de tigle, nivelare, tencuire multistratificata si instalare a termosistemelor. Potrivit managerilor acestora, renovarea cladirilor existente reprezinta mai mult de 50% din piata adezivilor pentru placari si a celor folosite in sectorul sistemelor de izolare termica, in timp ce pentru celelalte segmente constructiile noi reprezinta motorul dezvoltarii. In acest sens, mai mult de doua treimi din consumul de mortar pentru zidarie se indreapta spre cladirile nou-edificate”, sustin expertii PMR.
Dezvoltarea urbana se efectueaza in mod sustinut
Conform PMR, comenzile utilizatorilor din zonele urbane constituie 3/4 din cererea totala de produse chimice pentru constructii, insa, daca se iau in considerare doar adezivii sistemelor pentru termoizolare, cota mediului urban se modifica la doua treimi. Realizarea de unitati locative unifamiliale tip casa/vila impulsioneaza toate subdomeniile pietei de materiale chimice pentru constructii, pe locurile urmatoare in clasament plasandu-se cladirile rezidentiale multietajate si cele de interes public. Combinate, aceste trei mari categorii de constructii conteaza in proportie de 80% in structura cererii. Indiferent de tipul de lucrari pe care le executa, companiile studiate achizitioneaza substante chimice de la comerciantii specializati ce efectueaza livrari en-detail, celelalte mijloace de distributie, cum ar fi centre angro, spatii logistice sau cumpararea directa de la fabricanti avand o popularitate mult mai redusa. Concluziile studiului sugereaza si faptul ca achizitiile online reprezinta o metoda complet neglijata in Polonia. De asemenea, se constata ca mentalitatea managerilor intervievati a ramas traditionala, de vreme ce numai o patrime dintre acestia reprezinta ponderea celor ce doresc sa adopte sau sa testeze solutii inovatoare ori produse de inalta performanta, aparute recent in domeniu.
Constructia de cladiri – primul domeniu ce isi revine in Romania
Cercetarea locala a PMR este reprezentativa si reflecta perspectivele uneia dintre cele mai importante piete din Europa Centrala si de Est, cu o dimensiune asemanatoare celei din Romania. In ceea ce priveste tara noastra, expertii PMR elaboreaza cercetari din diverse sectoare economice, printre care se afla si domeniul constructiilor. In preambulul celui mai recent studiu, care include estimarile pentru anul 2011, analistii PMR arata ca, dupa o contractie abrupta, la un nivel cumulat de 37%, a pietei romanesti de constructii, coroborata cu o reducere de 25% a nivelului ocuparii fortei de munca in anii 2008-2010, in 2011 a existat totusi o sansa de a se inregistra o crestere moderata. Contrar asteptarilor celor mai importanti operatori din bransa, probabil ca primul trend de recuperare va fi observat pe segmentul edificarii de cladiri, in principal cu destinatie comerciala, in detrimentul lucrarilor de inginerie civila. Acest lucru se datoreaza problemelor curente de finantare a procesului de modernizare a infrastructurii rutiere si intarzierii marilor proiecte de dezvoltare in domeniul energiei, care sunt fie blocate, fie neinitiate. Informatii suplimentare, la www.pmrpublications.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter