Piata materialelor traditionale de constructii este asteptata sa stagneze sau chiar sa scada in 2024, pe masura ce cererea de locuinte noi scade in Europa, iar conflictele armate din Ucraina si Gaza determina scumpirea materiilor prime esentiale si dificultati in aprovizionare. Cresterea preturilor pentru materii prime esentiale, cum ar fi izocianatul, a pus deja presiune pe producatori, determinandu-i sa caute alternative mai accesibile si sa imbunatateasca eficienta in lanturile de aprovizionare.
Aceasta situatie ar putea, insa, determina cresterea interesului pietei pentru materialele de constructie sustenabile si inovatoare care ofera eficienta energetica si sunt mai prietenoase cu mediul si ar putea stimula cercetarea si dezvoltarea de noi tehnologii in domeniul constructiilor.
"In contextul unor reduceri succesive de pret in 2023, la categoriile de materiale de baza in constructii, de pana la 50% la caramida, 25% la fier beton, 30% la OSB, 25% la placi de gips carton, 17-20% la acoperisuri metalice, putem sa ne intrebam daca asistam la o recalibrare strategica a preturilor pentru a creste marja de profit a producatorilor. Aceasta dinamica complexa va necesita analize frecvente pentru a urmari si intelege evolutia pietei, pe tot parcursul primului semestru al anului 2024”, declara Cosmin Raileanu, CEO al Vindem-ieftin.ro.
Criza materiilor prime din 2023 va continua sa influenteze fluctuatiile de pret in 2024
Cresterea preturilor pentru materii prime esentiale, cum ar fi izocianatul, a pus deja presiune pe producatori, determinandu-i sa caute alternative mai accesibile si sa imbunatateasca eficienta in lanturile de aprovizionare. Sectorul de panouri sandwich se confrunta cu o criza acuta a materiilor prime. Izocianatul, o componenta esentiala in producerea spumei poliuretanice, a suferit cresteri de pret intre 300 si 500 euro pe tona, din cauza limitarii surselor de aprovizionare.
Aceasta schimbare nu numai ca a adus perturbatii in fluxurile de productie, dar a dublat si termenii de livrare, crescand de la 3-4 saptamani la 7-8 saptamani. In plus, producatorii au fost nevoiti sa isi suspende planurile de productie pentru finalul lui 2023. Nici producatorii de polistiren expandat nu sunt ocoliti de efectele crizei, iar 40% dintre acestia se confrunta deja cu grave probleme de aprovizionare cu materii prime, cauzate de razboiul din Israel[na1] .
"Este posibil sa asistam la majorari de preturi pentru panourile sandwich, din cauza crizei Izocianatului, materie prima importanta in productia de spuma poliuretanica. Pe final de an, pretul pentru aceste produse a crescut cu pana la 5%. Si materia prima pentru polistiren este astazi tot mai greu de procurat, iar pe final de an preturile pentru produsele din polistiren au crescut cu pana la 18%. De fapt Rusia era cea mai importanta sursa de aprovizionare pentru productia de polistiren si poliuretan, dar embargourile impuse au limitat accesul la aceste resurse”, adauga Cosmin Raileanu.
O situatie similara este intalnita si in sectorul productiei de caramizi, din care au inceput sa lipseasca sortimentele cele mai populare dupa un sezon de cerere scazuta, in ciuda campaniilor de reduceri substantiale de pana la 50%. Aceasta decizie ar putea fi o strategie deliberata pentru a elibera spatiile de stocare si a reajusta oferta in functie de cererea reala.
Aceasta criza in industria materiilor prime ridica semne de intrebare privind viitorul industriei constructiilor. Este esential ca toti actorii implicati sa actioneze cu prudenta in aceasta perioada de incertitudine si sa isi reevalueze strategiile, pentru a ramane competitivi pe o piata in continua schimbare.
Solutia Vindem-ieftin.ro la aceasta situatie din piata este continuarea dezvoltarii unei structuri revolutionare de distributie - Depozitul Virtual. Acesta reduce costurile de depozitare si transport, precum si costurile de achizitie, asigurandu-le clientilor, partenerilor si furnizorilor o interfata complexa de consultanta, achizitie si distributie, la cel mai bun raport calitate-pret.
Depozitul Virtual este un concept unic, ce ofera si solutii de dezvoltare freelancerilor pasionati de domeniul constructiilor, antreprenorilor la inceput de drum si antreprenorilor cu experienta in domeniul materialelor de constructii ce-si doresc sa-si simplifice si sa isi dezvolte activitatea intr-o piata imprevizibila.
Aceasta strategie este validata in ultimul an, prin cresterea volumului de tranzactii de la 7.635 (in perioada ianuarie-noiembrie 2022) la 7.918 in aceeasi perioada din 2023.