In primul trimestru de la preluarea activelor cesionate de Lafarge si Holcim in urma fuziunii, printre care se afla si cele detinute de Lafarge in Romania, grupul irlandez CRH a raportat vanzari solide ale companiilor achizitionate in tara noastra, acestea influentand favorabil activitatea din Europa Centrala si de Est a companiei. Trebuie mentionat, insa, ca vanzarile noilor firme incluse in grup nu au fost incluse in raportarea financiara aferenta primelor noua luni ale acestui an. Evolutia foarte buna raportata in Romania s-a datorat, preponderent, unei cresteri importante a cererii de ciment, generata de revigorarea sectorului constructiilor rezidentiale din tara noastra.
Entitatile legale din Romania ce au intrat in componenta CRH dupa fuziunea Lafarge-Holcim sunt: Lafarge (Ciment) Romania SA (ce a realizat o cifra de afaceri de 156 milioane de euro in 2014), Lafarge Comnord SA (10,5 milioane de euro), Lafarge Betoane (16,8 milioane de euro), Lafarge Agregate Betoane SA (24,6 milioane de euro), Lafarge RMX & Agregate (14,2 milioane de euro), Sicim SA (1,2 milioane de euro), Eco Gest SA (4 milioane de euro) si Recy - Eco Combustibil (0,04 milioane de euro). Cifra de afaceri cumulata a companiilor locale incluse in activele CRH in urma fuziunii s-a situat la circa 227,3 milioane de euro in 2014. La acestea se adauga veniturile realizate de cele doua companii detinute deja de CRH in Romania, respectiv Elpreco - Craiova si Ferrobeton - Prahova, cu vanzari anuale de 21,2 milioane de euro, respectiv 5,8 milioane de euro in 2014, de unde rezulta ca toate companiile aflate in prezent in portofoliul CRH Romania au inregistrat, anul trecut, afaceri totale de circa 254,4 milioane de euro, date ce plaseaza CRH pe prima pozitie in clasamentul producatorilor de materiale pentru constructii din tara noastra.
La nivel de grup, in perioada ianuarie-septembrie 2015 afacerile CRH (excluzand impactul companiilor preluate in urma fuziunii Lafarge-Holcim) s-au plasat la 15,5 miliarde euro, in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada din 2014, in contextul in care indicatorul de profitabilitate EBITDA s-a majorat cu 34%, pana la 1,5 miliarde euro.
"Procesul de integrare a activelor preluate de la Lafarge si Holcim progreseaza in termenii stabiliti. Aceste afaceri, care se incadreaza in evolutia prognozata inaintea achizitiei, vor contribui cu aproximativ 340 milioane de euro la profitul operational (EBITDA) din 2015 al CRH", se arata in documentul citat.