RO EN
Coșul este gol

CELCO: Politicile europene de mediu vin cu noi provocari pentru producatorii de BCA

Politicile monetare, disponibilitatea materiilor prime, contextul geopolitic, dar si strategiile europene de mediu cu impact asupra costurilor de productie, in contextul in care pretul certificatul de carbon a ajuns la aproximativ 100 de euro, reprezinta principalele provocari pentru producatorii de BCA din Romania. Dorinta de decarbonizare a industriei pana in anul 2030 aduce modificari radicale in modul de operare al producatorilor de materiale de constructii, dar si cheltuieli semnificative care isi vor pune amprenta pe preturile de vanzare ale produselor, potrivit lui Niculae Dusu, presedintele grupului CELCO, producator de materiale pentru zidarie, termoizolatii si var. 
"In prima jumatate a anului 2023 ne-am concentrat eforturile pe mentinerea capacitatilor de productie si a locurilor de munca, dar si pe intelegerea noilor tendinte manifestate pe piata constructiilor. Intrucat CELCO inglobeaza activitatile a 3 sectoare industriale puternice - BCA, var, respectiv adezivi si mortare uscate, vanzarile au avut evolutii diferite, in functie de impactul pe care noile conditii de piata l-a avut asupra activitatii clientilor nostri. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2022 vanzarile de var, adezivi si mortare uscate au inregistrat cresteri, in timp ce pentru zidarie am consemnat o diminuare a cifrei de afaceri. Daca analizam datele statistice referitoare la evolutia principalilor factori care ar influenta revenirea pietei constructiilor in 2023, apreciem ca principala masura de crestere a pietei o reprezinta punerea in aplicare a schemelor de sprijin pentru intreprinderile mari, intrucat ele au capacitatea de a sustine economia nationala. Avand in vedere scenariul economic si politic in care se desfasoara activitatile in industriile mari, eforturile noastre permanente de a ramane competitivi si de a furniza produse autohtone pietelor pe care activam, de a lucra la capacitate cu toate fabricile pe care le detinem, de a pastra locurile de munca pe care le asiguram, atat angajatilor nostri, cat si celor aflati in amonte si in avalul activitatilor noastre, vor fi din ce in ce mai dificil de sustinut in contextul cresterii imprevizibile a preturilor la utilitati si fara sustinerea autoritatilor competente", a declarat Niculae Dusu.
 
 
Plan de investitii de 3 milioane euro in productie, in 2023
Ca parte a strategiei de sustenabilitate, CELCO are un plan de investitii pentru 2023 in valoare de peste 3 milioane de euro pentru proiecte de eficientizare energetica si modernizare a fluxurilor de productie. Fondurile vor fi alocate pentru instalarea unui parc de panouri fotovoltaice la Fabrica de BCA, instalarea unei turbine eoliene la Fabrica de Var, achizitia de motostivuitoare electrice, instalarea unui sistem de filtrare pentru instalatia de reciclare BCA si a unui purificator de aer pentru laborator, si altele. Obiectivul este de a acoperi o mare cantitate de energie din surse regenerabile, realizarea unei productii performante, cu grija fata de mediul inconjurator si respect pentru resursele materiale si omenesti necesare.
"Sarbatorim 50 de ani de la infiintarea Fabricii de BCA CELCO si putem spune ca, intr-adevar, oamenii sunt cheia succesului. Ei sunt cei care se implica, studiaza, dezvolta, implementeaza noi si noi solutii de imbunatatire fie a fluxului de productie, fie chiar a produselor finite. Inovatia este unul dintre atributele noastre cele mai puternice, care ne-a ajutat sa crestem an de an, iar aplecarea catre modernitate, cercetare si dezvoltare si grija fata de mediu si comunitate ne-a plasat in topul producatorilor autohtoni de materiale de constructii", a subliniat Niculae Dusu.
 
 
Piata constructiilor de cladiri, in scadere
Conform celor mai recente date statistice publicate de INS, numarul autorizatiilor de construire eliberate pentru cladiri a scazut cu aproximativ 26% in primele 4 luni ale anului 2023, fata de perioada similara din 2022, ceea ce inseamna ca vor fi mai putine proiecte in 2023. "Intrucat ne confruntam cu instabilitate pe piata constructiilor, nu putem face o estimare corecta pe termen lung. Dezvoltatorii sunt mai prudenti, la fel si beneficiarii. De aceea si atentia se indreapta spre calitatea produselor si spre sustenabilitate, adica alegerea unor solutii cat mai eficiente in constructii si pe durate cat mai lungi de exploatare a acestora. La CELCO ne propunem sa mentinem volumele vandute in 2022 si in 2023, iar cresterea sa fie data de eficientizarea rezultata in urma investitiilor efectuate", a precizat Niculae Dusu.
In contextul directivelor de eficienta energetica a cladirilor si obligativitatii de a construi NZEB, CELCO a dezvoltat pachete complete de zidarie si termoizolatie inovatoare, care au fost motorul cresterii vanzarilor companiei. "Interesul pentru solutia naturala si minerala de termoizolatie, CELCO IZOMINERAL, a crescut considerabil, in contextul impunerii Legii nr. 372/2005, conform careia, incepand cu 1 ianuarie 2021, toate constructiile noi trebuie sa aiba o rezistenta termica de minim 4 m2K/W, adica sa fie constructii NZEB. Cererea crescuta pentru sistemul de termoizolare Izomineral s-a vazut si ca distributie a vanzarilor pe zone mai putin penetrate de CELCO, precum Sighisoara - Mures (termoizolare la interior a cladirilor istorice), Baia Mare, Olt (Izomineral aplicat peste zidarie din blocuri ceramice pentru a-i asigura acesteia performante energetice), Gorj, dar si la multe proiecte situate in Dobrogea, pentru case unifamiliale sau blocuri de locuinte", a explicat Niculae Dusu.
 
 
Materiale inovatoare pentru cladiri eficiente
CELCO este singurul producator roman de materiale de constructii care fabrica materialele destinate zidariei, mortarele necesare lipirii blocurilor de BCA, impreuna cu sistemele de termoizolatie complete, formate din placile termoizolatoare minerale Izomineral si mortarul necesar lipirii si spacluirii. Compania poate oferi o garantie extinsa a calitatii sistemului complet de zidarie introdus pe piata. Sistemul complet CELCO include si sacii de mortar necesari inzidirii unui palet de BCA, iar adezivii fabricati ajung pe fiecare santier din Romania unde se construieste cu BCA CELCO. 
"Dezvoltatorii isi indreapta, in continuare, atentia catre materiale sustenabile si eficiente, care sa le ofere rapiditate in constructie, eficienta in utilizarea materialului, cu pierderi minime pe santier, dar si efort mai mic pentru forta de munca la punerea in opera. Mai mult, decizia acestora de a construi cu materiale CELCO se datoreaza si beneficiilor de siguranta, rezistenta, sanatate si eficienta termica pe care acestea le ofera pe termen lung pentru clientii lor", a adaugat Niculae Dusu.
Cateva dintre proiectele rezidentiale realizate sau incepute in 2022 cu materiale CELCO sunt: Alezzi Mamaia Nord, Vogh Olimp, Building Stefan Promenada, Zora Residence Mamaia Nord, Boreal Plus Constanta, Sopra Residence, Sunshie Residence, Tomis Tower Constanta, Marina Tower Mamaia, Oba Tower, Tomis Villa Grand Resort Mamaia Nord, Sienna Residence Bucuresti.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter