Piata terenurilor din Bucuresti a atins anul trecut un nou record, fiind tranzactionate loturi cu o suprafata cumulata de 110 hectare, in crestere cu 144% fata de 2015 si cu 3,5% mai mult fata de nivelul din 2007. Aproape 90% din aria totala este destinata dezvoltarii de proiecte rezidentiale (62,8%) sau logistice (26,4%), potrivit unui studiu realizat de Cushman & Wakefield (C&W) Echinox, companie ce ofera servicii imobiliare comerciale.
Ca valoare, piata terenurilor s-a ridicat, anul trecut, la 127 milioane de euro, in crestere cu 41% fata de nivelul din 2015.
Potrivit raportului, piata a fost impulsionata mai ales de sectorul rezidential, care a atras investitori in zona de nord a Capitalei, dar si de cel logistic, care continua sa se dezvolte accelerat in zona de vest, la intrarea pe autostrada Bucuresti - Pitesti.
Cea mai mare tranzactie a fost reprezentata de achizitia de catre grupul Vastint a unui teren de 48 de hectare din zona Baneasa pentru dezvoltarea unui proiect mixt, predominant rezidential. Tot un proiect mixt, cu o componenta rezidentiala semnificativa, dar si cu spatii de retail si de birouri, va fi dezvoltat pe terenul fostei fabrici Automatica, din zona Floreasca, cumparat anul trecut de grupurile One United si Auchan. One United a mai achiztionat, in 2016, trei terenuri in zona central-nordica a Capitalei, pentru a-si extinde portofoliul de proiecte rezidentiale destinate segmentului medium-high.
Alte terenuri au fost cumparate de investitori precum Prime Kapital, Morad Group si Shikun & Binui, in zona Pipera, pentru dezvoltarea unor proiecte rezidentiale.
Activitatea de tranzactionare pe segmentul terenurilor destinate cladirilor de birouri a fost mai scazuta si s-a concentrat pe loturi mai mici din zone centrale, precum Calea Victoriei, unde grupul belgian Atenor a cumparat un lot de peste 5.000 mp in vederea dezvoltarii proiectului Dacia I.
"Companii precum Strabag Real Estate sau Prime Kapital au realizat, anul trecut, primele achizitii de terenuri in Bucuresti, in timp ce grupuri precum Atenor, Hanner sau Auchan au realizat noi tranzactii dupa mai multi ani de inactivitate. Ne asteptam ca in acest an sa vedem o activitate in crestere in randul dezvoltatorilor de birouri, pe fondul unui stoc de proiecte noi destul de limitat pentru perioada 2019-2020, dar si pe segmentul de retail", a declarat Alexandru Mitrache, Commercial Land Development in cadrul Cushman & Wakefield Echinox.