Piata locala de zidarie (caramida si BCA) si-a mentinut traiectoria ascendenta solida din ultimii ani, sectorul depasind pragul de 270 de milioane de euro la finalul anului 2021, potrivit estimarilor realizate pe baza datelor producatorilor si a celor publice. Vanzarile din domeniu au crescut cu aproximativ 15% in 2021 comparativ cu anul anterior, ce a urmat unei evolutii de circa 6% in 2020 fata de 2019, respectiv de 20% in 2019 raportat la 2018. Daca in perioada 2018-2020, evolutia s-a datorat unei dezvoltari foarte bune a sectorului local de constructii si al cererii mari de materiale de constructii raportate, cresterea valorica din 2021 a fost generata mai ales de majorarile de preturi, in contextul in care datele oficiale indica o contractie de 1,7% a volumului de activitate din constructii in anul ce a trecut (potrivit estimarilor din primavara ale Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza - CNSP). Numarul locuintelor finalizate in 2021 a ajuns la circa 71.500 de unitati, un nou record pe piata rezidentiala din Romania, insa acestea reflecta cu precadere livrarile de zidarie din anii anteriori, avand in vedere faptul ca aceste materiale sunt folosite in primele etape de constructie.
Pentru 2022, estimarile principalilor producatori arata o stabilizare sau o usoara crestere a vanzarilor, pe fondul incertitudinilor care planeaza pe piata legate mai ales de evolutia preturilor, ce influenteaza negativ puterea de cumparare si, cel mai probabil, va afecta cererea de locuinte si, implicit, planurile dezvoltatorilor. Desi majoritatea marilor investitori isi continua proiectele, acestia nu sunt inca influentati major de cresterile de preturi, intrucat si-au asigurat din timp stocuri de produse si contractele au fost incheiate. Ca sentiment pe piata, pare ca in acest an au fost anuntate mai putine proiecte rezidentiale majore fata de anii anteriori, iar cele mai multe dintre acestea sunt constructii de anvergura redusa.
Pe piata materialelor pentru zidarie sunt active 13 companii mari, care au raportat in 2021 o cifra totala de afaceri de aproximativ 2,3 miliarde lei (circa 460 de milioane de euro), in crestere cu 17% fata de nivelul de 1,95 miliarde lei (394 milioane de euro). Rezultatele acestor companii reflecta evolutia sectoarelor respective de activitate, in ultimii doi ani incheiati, dar trebuie precizat ca afacerile multora dintre aceste companii includ si alte activitati conexe productiei de blocuri din caramida si BCA, cum ar fi elemente prefabricate din beton.
Din totalul celor 270 de milioane de euro, valoare la care este evaluata piata materialelor pentru zidarie in 2021, calculele pe baza datelor disponibile indica o valoare de 150 de milioane de euro pentru sectorul de BCA, respectiv de circa 120 milioane de euro pe piata de caramida.
In prima jumatate a acestui an, din datele disponibile pe piata rezulta o incetinire a ritmului de evolutie a pe ambele segmente, avand in vedere incertitudinile legate de evolutia preturilor materialelor de constructii, care au amanat startul de proiecte noi de cladiri. Perspectiva nefavorabila este confirmata si de scaderea cu 4,4% a numarului de autorizatii de construire emise in primele cinci luni ale anului, cand au fost eliberate 18.695 de permise pentru constructia de cladiri rezidentiale.
***
Un material pe larg referitor la piata de zidarie poate fi citit in editia Iunie-Iulie 2022 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru a citi gratuit revista, click aici!