Noile tehnologii vor afecta, anual, intre 5% si 10% din locurile de munca ale fiecarei organizatii si va genera discrepante intre abilitatile existente si cele necesare, arata estimarile PwC la nivel global. In acest context, PwC a lansat un program atat pentru imbunatatirea competentelor digitale ale celor 276.000 de angajati de la nivel global, cat si pentru dezvoltarea de noi tehnologii care sa sprijine companiile si comunitatile in procesul de transformare digitala.
"Companiile identifica oportunitati, dar se confrunta si cu provocari din ce in ce mai mari determinate de progresele tehnologice si ne solicita ajutorul pentru a face fata unor probleme precum securitatea cibernetica, reglementarile si planificarea strategica a fortei de munca. Decalajul de competente se afla in centrul atentiei noastre si, din acest motiv, lansam programul New world, New skills", a declarat Bob Moritz, presedintele grupului PwC.
In cadrul acestui program, PwC va investi 3 miliarde de dolari in urmatorii patru ani.
"Majoritatea angajatilor la nivel global se simt amenintati de automatizare si vor sa invete noi abilitati digitale, potrivit studiului PwC Upskilling Hopes and Fears. In acelasi timp isi doresc ca actualii angajatori sa-i ajute in acest proces. La randul lor, companiile cauta solutii pentru a se adapta noilor tehnologii. Ne-am propus sa raspundem atat asteptarilor angajatilor nostri, dar si ale mediului de afaceri, prin initierea acestui program al carui impact va fi resimtit inclusiv in Romania", a precizat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Prin implementarea programului New world, New skills, PwC isi propune imbunatatirea competentelor digitale ale angajatilor proprii in analiza datelor, automatizarea proceselor si inteligenta artificiala, pentru a le utiliza in munca lor, dar si pentru a sprijini in acest proces clientii, comunitatile si alte parti interesate de adoptarea noilor tehnologii. De asemenea, are in vedere colaborare cu guvernele, institutiile, studentii si profesorii pentru a dezvolta programe care sa ajute milioane de oameni sa-si imbunatateasca abilitatile si cunostintele digitale.
Potrivit studiului PwC Upskilling Hopes and Fears, 53% dintre angajatii de la nivel global se simt amenintati de automatizare, iar 77% vor sa invete noi abilitati digitale. Peste 60% au o perceptie pozitiva cu privire la impactul tehnologiei asupra muncii lor de zi cu zi, dar doar unei treimi i se ofera oportunitati de a dezvolta abilitati digitale in afara muncii zilnice.