RO EN
Coșul este gol

DDD: 16% dintre cetatenii Romaniei evalueaza pozitiv economia nationala

O cercetare sociologica arata ca doar 16% dintre cetateni au o evaluare pozitiva despre economia nationala in acest moment (Figura 1), desi cele mai recente cifre publicate de Institutul National de Statistica indicau o revenire a economiei in trimestrul al patrulea din 2020. Chiar daca nu sunt foarte optimisti cu privire la economia nationala, cetatenii au cu totul alte evaluari cand este vorba despre finantele propriei gospodarii: 65% afirma ca situatia financiara a gospodariei lor este in acest moment buna sau foarte buna. Datele sunt extrase din Barometrul de opinie realizat in cadrul proiectului SIPOCA 613 „Romania durabila”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020, implementat de catre Departamentul pentru Dezvoltare Durabila (DDD).
Doar 16% dintre cetateni au o evaluare pozitiva despre economia nationala din acest moment. Pe de alta parte, se poate remarca cum cetatenii sunt mult mai optimisti in raport cu finantele proprii fata de ce se intampla la nivelul intregii economii: 65% afirma ca situatia financiara a gospodariei lor este in acest moment buna sau foarte buna. Similar, 79% dintre cei care au spus ca au un loc de munca au o evaluare pozitiva despre situatia acestuia. In acelasi timp, ca evaluare generala, doar 29% sunt multumiti de conditiile de munca din Romania la acest moment - o cifra ingrijoratoare, care, eventual, poate fi legata de procentul celor care, desi au un loc de munca, sunt amenintati de riscul saraciei - 15,7% dintre angajati in 2019, potrivit Eurostat.
Pesimismul este prezent si in evaluarea nivelului de trai. Doar 21% dintre respondenti spun ca nivelul de trai a crescut comparativ cu anii anteriori, desi, asa cum arata datele Institutului National de Statistica, cu exceptia momentului de inceput al pandemiei, am avut o crestere semnificativa a PIB si a PIB per capita in ultimii ani. Exista o diferenta importanta intre evolutiile in general pozitive ale economiei si felul mult mai gri in care se raporteaza romanii la aceste aspecte.
Criza Covid-19 este resimtita la nivelul populatiei. Doar 10% spun ca, fata de anul trecut, acum sunt mai multe posibilitati de a gasi un loc de munca. De asemenea, 78% cred ca, in raport cu anul precedent, sunt mai multi someri, un fapt care este confirmat daca privim Figura 2, unde apare un plus de 42.600 someri intre mai 2020 si ianuarie 2021. De asemenea, 65% dintre romani afirma ca stiu persoane afectate de situatia din 2020 care si-au pierdut locul de munca sau sunt in situatia de a si-l pierde. Din totalul esantionului, 13% spun ca pandemia de Covid-19 a avut un impact considerabil asupra locului de munca sau afacerii in care sunt implicati.
Evaluarile despre economie si piata muncii in contextul Covid-19 sunt influentate de resursele materiale si educationale ale respondentilor. Cei cu resurse mai multe (nivel de trai ridicat, loc de munca, studii superioare) sunt semnificativ mai optimisti si mai putin afectati de pandemie. Riscul major este mai degraba cel al adancirii inegalitatilor decat al plafonarii lor, intr-un context de mare incertitudine. In plus, evaluarile romanilor sunt puternic corelate, semn ca ele fac parte dintr-un sistem relativ omogen de interpretare a realitatii economice si sociale curente.
 
Evolutia economiei, conform datelor Eurostat si INS
O crestere economica sustinuta, ca parte a Obiectivului de Dezvoltare Durabila ODD 8 privind munca decenta si cresterea economica, ar trebui sa fie identificata in evolutia bunastarii cetatenilor. In cazul Romaniei, se observa o crestere constanta a PIB real per capita intre 2002 si 2008, de la 4.260 de euro la 6.730 de euro per capita (Figura 2).
Urmeaza perioada crizei economice, in care valoarea indicatorului scade, pentru ca abia in 2013 sa inregistram o valoare superioara (6.770 de euro) celei din 2018. Dupa 2013 avem o crestere constanta a PIB real per capita, pana la nivelul de 9.110 euro in 2019. Anul 2020 este marcat de pandemia Covid-19 si de efectele sale economice, care se traduc intr-un PIB real per capita (8.780 de euro) usor peste cel din 2018 (8.700 de euro). In ciuda evolutiei pozitive, Romania nu reuseste sa reduca substantial decalajele de dezvoltare care o separa nu doar de media Uniunii Europene si Germania, ci si fata de alte tari din regiune precum Polonia, mai arata datele DDD.
In ceea ce priveste rata somajului (figura 3), de la 4,9% in ianuarie 2016, acesta a ajuns la 2,9% in mai 2020, pentru a creste apoi la 3,3% in ianuarie 2021. "Ramane de vazut in ce masura suntem intr-un punct de inflexiune sau daca, odata cu accelerarea vaccinarii si asteptata revenire, ne vom intoarce la tendinta de reducere a somajului in general identificata pentru ultimii cinci ani", explica autorii studiului.
 
Figura 1 – Evaluarile romanilor privind economia si piata muncii (Sondaj RD13)
 
 
Figura 2 – Evolutia PIB real per capita (Euro/capita)
 
 
 
Figura 3 – Rata somajului (Romania, 2016 – 2021, date lunare)

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter