RO EN
Coșul este gol

CONAF: Cresterile salariale in pandemie, o perceptie eronata a realitatii economice

"Cresterile salariale in pandemie nu reprezinta altceva decat o perceptie eronata a realitatii economice. Nu putem vorbi de cresteri ale salariului mediu net in domeniul HORECA cat timp s-a inregistrat o rata a concedierii personalului de 29% conform statisticilor din sector. Serviciile hoteliere si de restaurant au fost cele mai afectate de pandemie, ca urmare, datele statistice pe acest fond al concedierilor sunt distorsionate si nu reflecta situatia din teren", este de parere Cristina Chiriac, presedintele Confederatiei Patronale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
Castigul salarial mediu brut a fost in luna iunie, conform INS, de 5.369 de lei, inregistrand o crestere de 3,5%, in timp ce salariul net a fost in crestere fata de luna precedenta cu 119 lei, respectiv 3,7%. Cele mai importante cresteri lunare ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in sectorul hoteluri si restaurant 27,2%, urmat de fabricarea mobilei (17,6%), activitati culturale si spectacole (14,8%) si in fabricarea produselor textile (12,7%), arata o comunicare CONAF.
Rata a somajului a ajuns la 5,2% in iunie, cu un numar al somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat de 467.000 de persoane, in crestere atat fata de luna precedenta (463.000 de persoane), cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (343.000 de persoane).
"Trebuie analizat intreg tabloul economic. Nu putem vorbi de cresteri de salarii cand avem concedieri masive de personal. Reactia rapida a factorilor de decizie care au hotarat acordarea de facilitati fiscale si garantii guvernamentale intreprinderilor afectate de pandemie si persoanelor fizice aflate in cvasi somaj au condus la recuperarea, intr-o anumita masura, a pierderilor conjucturale. Insa, nu este momentul sa cuantificam castigul, ci trebuie sa continuam masurile de sustinere a pietei fortei de munca pentru a putea vorbi de cresteri salariale sustenabile si de durata, care sa se reflecte in buzunarele cetatenilor. Cand vom vedea o crestere economica bazata pe cresterea consumului ca efect al sporirii castigurilor salariale nete, abia atunci vom putea vorbi de reflectarea indicatorilor macroeconomici in realitatea economica si nu de distorsiuni, normale de altfel, intr-o situatie de criza generalizata la nivel mondial", subliniaza Cristina Chiriac.
CONAF continua demersul inceput in 2019 in cadrul dezbaterilor “Pactul pentru Munca”, unde au fost identificate si centralizate problemele si solutiile care pot stimula dezvoltarea unei piete a fortei de munca flexibila, corelata cu realitatea economica, generatoare de crestere economica durabila si sustenabila. In urmatoarea perioada, aceste masuri vor fi aduse in atentia tuturor factorilor politici si armonizate, astfel incat sa poata fi implementate prin consens politic.
Pactul pentru Munca este un proiect initiat in 2019 de Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin si Federatia Patronala Petrol si Gaze.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter