Anul 2023 anticipeaza o serie de schimbari majore in piata de HR din Romania, dupa ce principalele doua caracteristici inregistrate pana acum au fost numarul crescut de candidati, ca efect al disponibilizarilor si reorganizarilor derulate de companii pe parcursul acestui an, si orientarea celor aflati in cautarea unui loc de munca cu precadere catre ofertele de salalarii ridicate, pentru contracararea efectelor inflatiei si majorarii preturilor. Candidatii devin din ce in ce mai selectivi in alegerea angajatorilor, avand in vedere ca exista o cerere mare pentru profesionisti in anumite domenii, iar unele meserii au devenit mai rare. Aceasta dinamica poate continua sa influenteze piata fortei de munca pana cel putin la jumatatea anului 2024, deoarece companiile se vor confrunta in continuare cu provocari legate de atragerea si retentia oamenilor valorosi.
"Procesele de recrutare au devenit mai lungi, iar atat angajatorii, cat si candidatii, acorda o atentie sporita intregului proces. Se observa si alte elemente care pana acum erau marginale sau, in orice caz, nu contau foarte mult in procesul de recrutare. Candidatii se uita atent la detalii precum distanta de la domiciliu la birou, modalitatea de lucru hybrid/remote, salariul si beneficiile suplimentare, in timp ce angajatorii se uita mai atent la motivatia reala a candidatilor inainte de a-i accepta in echipa lor. As spune ca 2023 este anul premergator schimbarilor, schimbari care vin din toate directiile, iar oamenii sunt forta principala pentru a ne adapta si inova in fata transformarilor la care luam parte", a declarat Cristina Profeanu, Managing Partner si Specialist HR in agentia de recrutare cristinaprofeanu.ro.
In ultimii ani, angajatorii au apelat din ce in ce mai mult la agentii de recrutare si specialisti in domeniu pentru a identifica cei mai buni profesionisti potriviti nevoilor lor. Aceasta tendinta este rezultatul constientizarii faptului ca alegerea corecta a angajatilor este cheia succesului intr-o lume a afacerilor tot mai competitiva.
Cum va arata piata muncii in 2024
Este posibil ca angajatorii sa fie nevoiti sa ofere conditii mai atractive, sa imbunatateasca beneficiile si sa adopte practici inovatoare pentru a atrage si mentine specialistii talentati in cadrul organizatiilor lor.
"Efectele intrarii in vigoare a noilor prevederi din codul fiscal se vor observa probabil in primul trimestru din 2024, odata cu posibile inchideri de PFA-uri, restrangeri de activitate din partea IMM-uri-lor sau solutii de parteneriate si fuziuni. Sectoarele afectate de eliminarea facilitatilor fiscale ar putea sa importe forta de munca din strainatate", completeaza Cristina Profeanu.
Potrivit unui studiu derulat de firma de consultanta Horvath, executivii de la nivel mondial, inclusiv din Romania, sunt tot mai preocupati de asigurarea personalului necesar pentru a sustine planurile de crestere din urmatorii ani, iar Europa de Est se afla intre zonele unde va fi nevoie de mai multi angajati, in special din inginerie si alte domenii tehnice, pe masura ce unele afaceri se vor reloca mai aproape de clientii finali, din Europa de Vest.
Pentru candidati, transparanta in salarizare, flexibilitatea in modul de derulare a sarcinilor si programul de munca hibrid sunt de o importanta majora, conform unui studiu derulat de Hays in Romania, printre angajatori si angajati din IT, banci, sistemul medical, automotive si servicii de business. La aceeasi concluzie a ajuns si un studiu separat, realizat de eJobs, care a identificat transparenta ca fiind „cea mai pregnanta nevoie" a salariatilor, alaturi de flexibilizarea si personalizarea beneficiilor.
"Aceasta nevoie generalizata de transparenta in modul de alocare a valorilor salariale si nevoie de flexibilitate atat in ceea ce priveste modul de realizare a sarcinilor de munca dar si locul de unde se defatora – acasa sau la birou – sunt consecinte, pe de o parte, ale instabilitatii economice omniprezente si care se accentueaza, tinzand chiar sa se permanentizeze. Comportamentul din piata fortei de munca este o oglindire a acestei instabilitati", a adaugat Cristina Profeanu.
Studiul Horvath a aratat ca managerii vor trebui sa dezvolte strategii de atragere a unor noi angajati, sa imbunatateasca nivelul de calificare a celor actuali si sa investeasca in retinerea in organizatii a celor mai buni specialisti. In ciuda evolutiei tehnologice continue, factorul uman ramane esential in abordarea si solutionarea provocarilor cu care se confrunta societatea noastra. In acest sens, angajatorii continua sa caute profesionisti care sa ofere cunostinte, creativitate si expertiza, completand astfel avansul tehnologic.