RO EN
Coșul este gol

C. Profeanu: 75% dintre angajati nu se simt amenintati de inteligenta artificiala

Inteligenta artificiala va afecta aproape 40% dintre job-urile existente la nivel global, iar procentul va urca chiar spre 60% in tarile cu economii avansate, sustine un raport al Fondului Monetar International. Analiza mai arata ca unii dintre salariatii supra specializati, cu venituri mari, vor fi ajutati de AI, in vreme ce job-uri mai prost platite vor fi desfiintate. Cu toate acestea, 75% dintre angajatii din Romania nu se simt amenintati de inteligenta artificiala si sustin ca activitatea lor este de neinlocuit.
"Multe dintre companiile mari au inceput deja optimizarile de procese prin introducere AI, iar o parte dintre angajatii de tip operator au fost disponibilizati in 2023, atat in lume, cat si in Romania. 35% din candidatii cu care am avut interviuri anul trecut au aplicat la joburi noi deoarece nu mai aveau siguranta locului de munca, in timp ce alti 75% au declarat ca nu sunt speriati ca vor fi inlocuiti de softuri deoarece ocupa pozitii nisate in industrii in care omul este ajutat de AI, sub nicio forma inlocuit", declara Cristina Profeanu, Managing Partner si Specialist HR in cadrul agentiei de recrutare cristinaprofeanu.ro.
Extinderea inteligentei artificiale (AI) in tot mai multe domenii economice, alaturi de procesul mondial de digitalizare a societatii in ansamblul sau, pun presiuni tot mai mari atat asupra angajatilor, cat si a angajatorilor. Drept urmare, angajatii se vad pusi in situatia de a-si diversifica competentele, de a-si creste standardele de performanta si de a-si dezvolta rapid un set de soft skills care, la inceput de 2024, sunt considerate la fel de importante in procesul de selectie a personalului ca si hard skills.
Printre acestea se numara: comunicarea eficienta, spiritul de echipa, adaptabilitatea, abilitatea de gestionare a timpului si de rezolvare a problemelor, leadershipul, gandirea critica si empatia.
Capacitatea de a comunica clar si concis, atat verbal cat si in scris, si de a asculta activ, este esentiala pentru colaborarea eficienta cu restul colegilor, in timp ce capacitatea de a lucra bine in echipa contribuie la atingerea obiectivelor comune. Celor doua calitati li se adauga adaptabilitatea si abilitatea de rezolvare a problemelor si gestionare a timpului, pentru a putea prioritiza sarcinile si a respecta termenele limita. Toate acestea se traduc intr-o eficienta sporita si o productivitate maximizata.
La fel de importanta intr-o organizatie este empatia, mai ales in randul persoanelor cu abilitati de leadership si de gandire critica. Daca toate aceste trei calitati se regasesc in acelasi timp, ele pot contura profilul unui lider autentic.
 
Joburile care ar putea fi inlocuite de AI, in urmatorii ani
Atunci cand vine vorba despre inlocuirea oamenilor cu diferite softuri bazate pe AI, companiile au nominalizat urmatoarele joburi: traducator, operator call-center, vanzator comercial, functionar bancar si copywriter.
"Este clar ca utilizarea AI, si a digitalizarii in general, pune presiune pe anumite categorii de joburi, fapt care obliga angajatii sa ridice standardul de performanta. Prin renuntarea la angajati in favoarea softurilor sau chiar a robotilor, companiile nu economisesc doar salariile pe care oamenii le-ar fi primit, ci reduc din costurile logistice, cu spatiul sau masinile, si din cele ale departamentelor suport, precum HR sau financiar. Insa, multe dintre noile tehnologii sunt inca la inceput de drum si nu pot face integral munca angajatilor. Daca ati avut vreodata curiozitatea de a traduce un text cu ChatGPT sau cu DeepL, ati putut observa ca textele furnizate sunt departe de a fi accurate. Tot este nevoie de interventia umana pentru editarea si adaptarea lor, cel putin pentru moment.", sustine Cristina Profeanu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter