RO EN
Coșul este gol

Bestjobs: Modificarile fiscale determina angajatii IT sa-si schimbe locul de munca

Bestjobs: Modificarile fiscale isi spun cuvantul, angajatii din IT vor sa-si schimbe jobul pentru un salariu mai bun care sa compenseze scaderea
12 octombrie 2023. Pe fondul ultimelor discutii despre noile masuri fiscale, angajatii din domeniul IT iau in calcul metode prin care sa atenueze impactul financiar al acestora, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare online bestjobs. Astfel, mai mult de o treime dintre ei se bazeaza pe faptul ca angajatorul va compensa scaderea salariului rezultata din impozitare, 21% planuiesc sa isi deschida SRL, in timp ce alti 19% se gandesc sa colaboreze cu angajatorul prin PFA, iar ceilalti isi asuma efectele acestor schimbari fiscale. 
Pentru candidatii din IT, activand intr-un domeniu care a crescut foarte mult in Romania ultimilor ani, salariul este foarte important, asa cum reiese din sondajul bestjobs. Tocmai de aceea, peste 40% dintre angajati si-ar schimba actualul job pentru un salariu mai mare, care sa acopere noile taxe, 35% pentru proiecte provocatoare, in timp ce 21% vizeaza pachete de beneficii mai generoase. Alti 4% isi doresc doar o schimbare de mediu. 
In Romania, la finalul anului 2022, cei care figurau ca salariati in domeniul informatiilor si comunicatiilor reprezentau 3,4% din totalul populatiei active in campul muncii, potrivit datelor INS. Pe langa acestia, mai sunt si altii care colaboreaza cu companii din IT in sistem de PFA sau microintreprindere. Multi dintre acestia ar urma sa fie afectati de masurile fiscale care sunt in dezbatere, dupa o perioada foarte lunga in care au beneficiat de numeroase facilitati.  
Pe bestjobs, sectorul IT atrage lunar, in medie, peste 100.000 de aplicari, in timp ce multi altii sunt contactati direct de catre angajatori. 3 din 4 au in plan sa-si schimbe jobul pentru anul viitor, asa cum reiese din raspunsurile la sondajul bestjobs. 
Posibilitatea de a lucra doar de acasa este foarte importanta pentru aproape 60% dintre respondenti, alaturi de flexibilitatea programului de lucru. Peste jumatate prefera sa lucreze dupa propriul program, cu focus pe finalizarea taskurilor si nu pe numarul de ore lucrate. Doar un sfert au declarat ca se impaca mai bine cu un program fix, in timp ce 17% au spus ca prefera sa lucreze cateva ore dimineata si cateva seara.
In topul beneficiilor preferate de aceasta categorie de angajati, se numara actiuni la companie acolo unde exista posibilitatea (44%), asigurare de sanatate privata (31%), abonament la clinici medicale private (28%), contributii la pensii private (12%), asigurarea de viata privata (11%), al 13-lea salariu (10%) si acordarea de prime si bonusuri de performanta (7%). 
Intrebati care sunt cele mai realiste stereotipuri despre ei, IT-istii respondenti recunosc ca adesea prefera tinutele formate din hanorac sau tricou cu blugi si sneakers, au hobby-uri care le accentueaza latura de „tocilari”, rezolva orice cu un restart sau ca sunt sunati de catre rudele mai in varsta pentru a le oferi asistenta in aflarea parolelor. Totodata, multi dintre ei au marturisit ca sunt fideli unui singur limbaj de programare, desi cunosc mai multe. 
Sondajul a fost realizat in perioada septembrie-octombrie 2023, pe un esantion de 550 angajati in domeniul IT.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter