Producatorul de lacuri si vopsele Sarcom si-a adaptat liniile tehnologice si a inceput fabricarea de produse pe baza de clor si alcool la unitatea pe care o detine in comuna Mihaesti (judetul Valcea). Capacitatea de productie este de 15 tone pe zi de igienizanti pentru suprafete. De asemenea, compania a depus la Institutul Cantacuzino documentatia pentru obtinerea avizului de a produce inclusiv dezinfectanti pentru maini.
Marinica Potop, directorul general al companiei, spune ca vanzarile sunt la un nivel critic si ca a optat pentru reorientarea productiei pentru a nu trimite oameni in somaj tehnic.
"Vanzarile sunt la un nivel critic. Scaderile sunt mult mai mari si mai bruste decat in criza din 2007-2008. Pentru a nu trimite oamenii in somaj tehnic, ne-am adaptat rapid si am trecut la fabricarea unor produse pe baza de clor si alcool, care sunt necesare in acest moment. In plus, sunt probleme mari in fluxurile de aprovizionare cu materii prime si in procurarea materialelor de protectie pentru angajati", a precizat Marinica Potop.
Produsele sunt livrate, prin distribuitori, catre magazine, dar si prin intermediul retelelor Dedeman si Arabesque.
Managerul a luat masurile necesare ca activitatea sa continue, in cadrul companiei, cu respectarea tuturor recomandarilor si regulilor impuse de autoritati. In ceea ce priveste livrarile, Marinica Potop spune ca acestea sunt suficiente pentru a asigura aprovizionarea tuturor colaboratorilor.
"Este inca prematur sa vorbim de efectele viitoare ale crizei. Depinde cat va dura aceasta criza medicala. Oricum, cererea se va micsora, pentru ca puterea de cumparare scade, iar psihicul indus in populatie este de a nu face investitii. Frica de micsorare a salariilor si de pierdere a locului de munca vor reduce mult cererea", mai spune reprezentantul Sarcom.
Din punctul sau de vedere, in aceasta perioada este deosebit de necesara cresterea investitiilor statului, care au capacitatea de a sustine activitatea economica a tarii in aceasta perioada dificila. "Este nevoie de masuri economice aplicabile. Cea cu garantia statului este praf in ochii publicului. Daca nu pornesc investitiile publice, cererea se va prabusi si vor rezista doar cei chibzuiti si puternici financiar. In plus, cresterea investitiilor statului are si capacitatea de a induce o stare de bine si in psihicul populatiei", subliniaza Marinica Potop.
Sarcom a incheiat anul 2019 cu o cifra de afaceri de 50 de milioane de lei, dupa o majorare de 20% fata de nivelul din 2018. Pentru 2020, inainte de declararea starii de urgenta, managerul companiei estima un nou an bun, cu o crestere de 8%-10% a vanzarilor.