Producatorul de lacuri si vopsele Köber, cu sediul in judetul Neamt, va investi in dezvoltarea unui centru logistic si de productie in Deva. Compania a cumparat anul trecut un teren de 20.000 mp pentru realizarea acestui proiect de extindere.
"In ultimii ani, ne-am asumat extinderea nationala a retelei de distributie a produselor Köber bazata pe centre logistice regionale. Ultima investitie ce face parte din aceasta strategie de dezvoltare o reprezinta achizitia unei suprafete insemnate de teren (20.000 mp) in zona industriala a localitati Deva. Terenul respectiv va fi folosit in prima faza pentru crearea unui nou hub logistic regional, iar ulterior aici va fi dezvoltat cel de-al patrulea centru de productie ce vine in completarea celorlalte trei, existente deja in judetul Neamt", au declarat reprezentantii grupului Köber.
Compania detine, in acest moment, o fabrica de lacuri si vopsele industriale in Turturesti, una de lacuri si vopsele de uz casnic in Savinesti si una de centrale termice Motan, in localitatea Vaduri, toate trei in judetul Neamt.
Vanzarile de vopsele realizate de companie in 2022 s-au apropiat, cantitativ, de cele din 2021. Managerul Köber spune ca este greu de realizat o estimare pentru anul 2023, in acest moment.
"Din informatiile pe care le avem, piata de lacuri si vopsele la nivel national s-a situat, anul trecut, pe o traiectorie ascendenta, din punct de vedere valoric. Aceasta evolutie nu reflecta insa fidel realitatea din piata, avand in vedere cresterea preturilor pe tot parcursul anului 2022. Daca ar fi sa ponderam evolutia pietei cu inflatia, estimarea noastra este ca, din punct de vedere cantitativ piata vopselelor, per total, a suferit o usoara contractie", au precizat reprezentantii companiei.
In continuare, procentul majoritar al vanzarilor de lacuri si vopsele in Romania se realizeaza in sectorul de retail. Sectorul constructiilor noi ocupa si el un procent important, dar in 2022 nu s-au inregistrat fluctuatii majore in structura domeniilor de vanzare.
Potrivit reprezentantilor Kober, majorarile de costuri, in majoritatea lor cauzate de scumpirile din amonte, pe lantul de aprovizionare, au caracterizat tot parcursul anului 2022 si s-au reflectat si in cresteri de preturi, ceea ce a facut si mai dificil anul, in conditiile in care clientii au avut parte de cresteri de preturi si din alte domenii: utilitati, servicii etc. "Din discutiile avute cu furnizorii, din ultima perioada, se pare ca situatia nu s-a stabilizat inca", au adaugat reprezentantii Köber.
In ceea ce priveste dificultatile intampinate de producatorii de vopsele, ei spun ca acestea nu sunt foarte diferite fata de alte domenii, mentionand mai ales resursa umana din ce in ce mai greu de identificat si cresterea costurilor indirecte - energie, combustibil, transport s.a.