RO EN
Coșul este gol

ETEX: Confirmare a previziunilor pentru acest an

Managerii Etex Group - detinatorul afacerilor cu gips ale Siniat in Europa si America Latina, pe care le-a preluat in anul 2014 de la concernul Lafarge - au anuntat recent rezultatele financiare pentru semestrul intai al anului 2017, confirmand, in consecinta, previziunile pentru intregul exercitiu financiar in curs, precum si faptul ca, in pofida conditiilor provocatoare de pe anumite piete-tinta, cresterea afacerilor este si profitabila.
„In ceea ce priveste Etex Group, cifra de afaceri aferenta primelor sase luni din acest an a ajuns la 1,414 miliarde euro (+3,9% pe baze like-for-like - LFL, adica la rate de schimb constante si cu acelasi procedeu comparabil de consolidare). Insa, in termeni necomparabili (inclusiv cu impactul cursului de schimb valutar), s-a constatat o scadere de -4,5%, ca urmare a neconsolidarii afacerilor cu placi ceramice pentru pereti si pardoseli din America de Sud, care au fost vandute in septembrie 2016. Totusi, mediul optim de business si imbunatatirea contextului pietei pe plan european au determinat o majorare a fluxului operational si recurent de lichiditati (REBITDA), pana la 211 milioane de euro (+5,4% LFL), astfel incat rata acestui indicator s-a situat la 14,9%, comparativ cu 14,6% la finele lunii iunie 2016. Tot in conditiile vanzarii afacerilor cu placi ceramice din America de Sud (contra unei sume de 235 milioane de dolari), precum si ale implementarii unor masuri de crestere a eficientei operationale, profitul net s-a situat la 67 milioane de euro (fata de 55 milioane de euro), iar taxele (costurile) nerecurente s-au diminuat in continuare. De asemenea, efectul pozitiv al renuntarii la afacerile cu placi ceramice din America Latina s-a remarcat in ceea ce priveste scaderea datoriei financiare nete, de la 885 milioane de euro la 681 milioane de euro, la finele lunii iunie a.c.”, a declarat Paul van Oyen, CEO al corporatiei.
Performanta solida pentru noile divizii
Referindu-se, de aceasta data, la structura activitatii Etex Group, din cadrul noilor divizii, managerul holdingului a precizat ca Etex Building Performance a inregistrat o crestere solida a afacerilor, cu performante notabile in Franta, Polonia si Marea Britanie. In afara Europei, situatia a fost diferita, deoarece in Africa de Sud vanzarile au fost afectate de instabilitatea politica, iar in Peru acestea au crescut, gratie unui nou concept de locuire care a fost lansat cu succes. Etex Façade s-a bucurat de o crestere continua in toate regiunile globului si, actualmente, constituie divizia in care se consemneaza cea mai puternica majorare din cadrul grupului. Etex Industry a evoluat conform planului, confruntandu-se insa cu unele constrangeri legate de capacitatea productiva, dar care vor fi rezolvate prin intermediul unor cheltuieli de capital (investitii) aflate in derulare. Pentru acest departament, au fost indeosebi de remarcat performantele din Italia si Orientul Mijlociu. In fine, dar nu in ultimul rand, rezultatele Etex Roofing sunt asemanatoare celor de anul trecut, cu anumite conditii dificile pe piata din Germania.
Managerii Etex au mai aratat ca, in iulie a.c., s-a ajuns la o intelegere prin care Etex va deveni actionar majoritar al Pladur - un producator spaniol de elemente din gips. Acordul - care face totusi obiectul unor conditii specifice de definitivare - asigura vanzarea catre Etex a unei cote de 35% din titlurile detinute la Pladur de actualul actionar majoritar, Coemac, pana la finele anului in curs, cu o optiune pentru Coemac de a transfera spre Etex cota ramasa (de 24,31%), pana in anul 2020.
In consecinta, Paul van Oyen confirma previziunile anuntate anterior si precizeaza ca „pe baza unui portofoliu echilibrat si focalizat pe cerintele pietelor-tinta, grupul detine avantajul de a se pozitiona in mod optim, din toate punctele de vedere, pentru a face fata unor conditii economice globale care continua sa fie nesigure si imprevizibile, iar in 2017 ne-am propus sa fructificam toate avantajele competitive pe care le-am consolidat cu 12 luni in urma. Ne asteptam ca piata europeana de constructii sa ramana stabila, ca valoare si ca volum al lucrarilor, sau in cel mai bun caz sa se majoreze usor. In America Latina, trendul de recuperare s-a confirmat deja, cu exceptia Braziliei. Astfel, bazandu-ne pe conditiile curente ale pietei, pentru actualul exercitiu financiar previzionam o sporire extrem de modesta a vanzarilor, profitului recurent inaintea taxelor (respectiv profitului net) si fluxului liber de lichiditati”.
***
In Romania, activitatea Siniat este coordonata de Etex Building Performance SA - Bucuresti, societate cu 236 de angajati, specializata in fabricarea produselor din ipsos pentru constructii si coordonata de un comitet executiv condus de Tanguy Vanderborght, in calitate de director general. Potrivit celor mai recente date oficiale, disponibile la Ministerul Finantelor Publice, Etex Building Performance SA a incheiat anul 2016 cu o cifra neta de afaceri de peste 151,18 milioane de lei, in conditiile unei pierderi de -637.781 lei, iar in 2015 indicatorul rulajului net a reflectat suma de 123,95 milioane de lei, la o pierdere mai mare de 15,25 milioane de lei, in contextul in care firma a avut, in medie, 242 de salariati. De asemenea, compania, care face parte din grupul belgian Etex, detine, in tara noastra, o fabrica la Turceni (judetul Gorj), inaugurata in ultimul trimestru al anului 2015, in urma unei investitii de 50 milioane de euro. Unitatea are o capacitate anuala de productie de 27 milioane mp de placi din gips-carton, fiind prima din Romania care foloseste gipsul rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrala termoelectrica. De asemenea, Siniat mai detine o fabrica de ipsos la Aghiresu (in judetul Cluj), precum si o cariera, la Leghia-Birtz - Cluj. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter