RO EN
Coșul este gol

BPIE BUILDINGS 2030: Cladirile renovate aduc castig anual de 500 miliarde euro

In cadrul unei noi cercetari a Buildings Performance Institute Europe (BPIE), publicat in cadrul platformei Buildings 2030 (sustinuta printr-un grant al European Climate Foundation si ClimateWorks Foundation, precum si de Knauf Insulation, Rockwool si alti operatori din industria materialelor izolatoare), se detaliaza impactul calitatii imbunatatite a mediului din incintele imobilelor asupra sanatatii si productivitatii oamenilor.
De la perioada de recuperare a pacientilor la abilitatile de invatare ale scolarilor, continuand cu productivitatea angajatilor din imobilele de birouri, valoarea intrinseca data de imbunatatirea calitatii mediului din incinte (lumina, zgomot, confort termic, calitatea aerului) este substantiala, potrivit studiului intitulat „Cladiri axate pe confortul uman pentru cetatenii europeni”.
„Studiul aprofundeaza componentele separate ale mediului interior pentru sanatatea, bunastarea si productivitatea oamenilor, reunindu-le intr-un concept unic. Avand o viziune cuprinzatoare, chiar daca mai exista unele lacune in know-how-ul specific, este mult mai usor pentru toti factorii implicati – oameni politici, arhitecti, proprietari de case - sa inteleaga, sa explice si sa cuantifice beneficiile pe care o reabilitare profunda a cladirilor le aduce ocupantilor acestora”, a declarat Susanne Dyrbøl, directorul al departamentului de Public Affairs al Rockwool Group.
Renovarea cladirilor este definitorie in lupta impotriva schimbarilor climatice, deoarece cladirile insumeaza aproape 30% din consumul global de energie, cu emisiile aferente de gaze cu efect de sera. Studii precum cel al BPIE ilustreaza impactul socio-economic divers al renovarii.
„Pentru a impulsiona procesul de reabilitare, trebuie sa incepem sa cuantificam beneficiile in materie de sanatate, bunastare si performanta, alaturi de economiile cu energia, atunci cand se evalueaza proiectele de constructie a imobilelor. Acest studiu cuantifica toate beneficiile rezultate ca urmare a imbunatatirii calitatii mediului interior”, a adaugat Susanne Dyrbøl.
Cercetarea, realizata de Buildings Performance Institute Europe (BPIE), se bazeaza pe o revizuire a peste 400 de articole din mediul academic, a zeci de studii de caz si interviuri cu experti care se axeaza pe sanatatea, bunastarea si productivitatea ocupantilor unei cladiri.
Potrivit BPIE, studiul reprezinta primul pas in definirea, masurarea si cuantificarea impactului a patru elemente-cheie ale calitatii mediului inconjurator (calitatea aerului interior, confortul termic, iluminatul si zgomotul) asupra elevilor/studentilor, angajatilor din imobilele de birouri si pacientilor din intreaga Europa.
Cand aceste patru elemente sunt optimizate – prin ceea ce BPIE numeste „renovare axata pe bunastarea oamenilor (people-centric renovation)” – se remarca o crestere a sanatatii si productivitatii ocupantilor imobilelor. Unele constatari-cheie din studiu releva o crestere de pana la 12% a productivitatii angajatilor intr-un imobil tipic de birouri, care, la scara europeana, ar putea aduce o valoare suplimentara de pana la 500 de miliarde de euro anual. Imbunatatirea performantei elevilor/studentilor cu 3%-8% nu este deloc de neglijat, iar adoptarea unor masuri suplimentare de izolare acustica duce la cresterea performantelor de invatare cu 3%-6%. In unitatile sanitare, prin renovarea acestora, se diminueaza cu pana la 11% durata spitalizarii unui pacient si, in general, pentru mediul sanitar, se poate constata o scadere de aproape 20% a vitezei de rotatie a angajatilor (ce lucreaza in serviciul de garda). Pentru a descarca principalele concluzii ale cercetarii, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter