RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Valoare a pietei de placi ceramice de 100 milioane de euro

Vanzarile de placi ceramice au inregistrat o scadere cuprinsa intre 5% si 10% pe parcursul lui 2011, comparativ cu anul precedent, ajungand pana la 100 milioane de euro si un volum de circa 25 milioane de metri patrati, potrivit previziunii managerilor furnizorilor din bransa. In continuare, sectorul specific se confrunta cu un risc sporit de a inregistra noi scaderi in 2012, avand in vedere faptul ca evolutia pietei este dependenta de domeniul constructiilor. Totodata, exista o diferenta de timp considerabila intre etapa initierii unui proiect si faza de finisare, care implica utilizarea de gresie si faianta, iar in momentul de fata nu se deruleaza suficiente proiecte pentru a sustine intregul sector. Potrivit unor informatii furnizate la finele anului de reprezentantii companiei Lasselsberger SA, principalul producator autohton de placi ceramice, cantitatea medie de materiale achizitionate de populatie a scazut cu 10% in ultimii trei ani, in pofida diminuarii pretului cu 10% in perioada respectiva. Astfel, daca in 2008 pentru o locuinta se achizitionau aproximativ 39 mp de materiale, in prezent cantitatea respectiva s-a diminuat la 35 mp. Factorii care au influentat involutia vanzarilor de placi ceramice au fost reprezentati de scaderea puterii de cumparare a populatiei. In intervalul 2009-2011, piata de placi ceramice a fost sustinuta de proiectele private de amenajare a locuintelor initiate de populatie, insa fondurile alocate pentru lucrarile specifice se afla in scadere. Potrivit datelor Lasselsberger SA, o familie achizitioneaza gresie si faianta in valoare de cel mult 900 de lei, comparativ cu nivelul din 2008, cand se plateau intre 1.050 de lei si 1.100 de lei, aceste valori fiind depasite numai in Transilvania, Banat si Dobrogea.
Analiza completa a pietei interne de adezivi si mortare uscate poate fi lecturata in editia Ianuarie - Februarie a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter