Importanta acordata izolarii cladirilor si, implicit, majorarii eficientei energetice a constructiilor, remarcata nu numai in tarile dezvoltate, dar si in cele emergente, cum ar fi China sau India, determina dezvoltarea pietei de materiale polimerice de inalta calitate si, mai ales, a segmentului de polistiren expandat (EPS). Cu toate ca acest polimer de joasa densitate, format din celule individuale, se utilizeaza pe plan mondial mai ales in domeniul ambalajelor, faptul ca este capabil sa ofere o rezistenta excelenta la umiditate, o buna protectie impotriva agentilor chimici si sa aiba caracteristici specifice, cum ar fi masa proprie redusa, il recomanda tot mai mult la aplicatiile din sectorul de constructii (unde se prefera mai ales polistirenul expandat grafitat, cu proprietati izolatoare deosebite). Astfel, la nivelul lui 2016, se estimeaza ca pe plan global livrarile totale de EPS au insumat 6,62 milioane de tone (din care peste 578.500 de tone in America de Nord), iar pana in anul 2025 tendinta va fi ascendenta, cu o majorare compozita CAGR de 4,5% in cazul EPS gri (folosit cu precadere in constructii), desi pretul relativ ridicat al acestui sortiment in comparatie cu alti polimeri (inclusiv silicon si poliuretan) va avea un impact negativ asupra ratei respective de crestere.
Acestea sunt cateva dintre aspectele esentiale reliefate de cercetatorii agentiei americane Grand View Research (din San Francisco - SUA), care au dat recent publicitatii un studiu cu privire la perspectivele pietei mondiale de polistiren expandat, in cadrul caruia se mai arata ca marii producatori din bransa (BASF, SABIC, DOW Chemicals, NOVA Chemicals, TOTAL SA, Versalis SpA, Unipol Holland BV, Ravago Group, Alpek, Styrochem, Brodr Sunde Group, Synthos SA, Sunpor Kunststoff GmbH, Kaneka Corporation si ACH Foam Technologies) vor aloca fonduri importante pentru cercetare-dezvoltare, incercand sa-si impulsioneze vanzarile.
„Cu toate acestea, piata ramane extrem de fragmentata, datorita numarului mare de companii implicate in fabricarea polistirenului expandat. Prin cele mai recente cercetari si dezvoltari, corporatiile au excelat in ceea ce priveste proiectarea unei diversitati de produse EPS, cu proprietati exceptionale, care sa indeplineasca exigentele diferite ale consumatorilor. Totusi, operatorii regionali par sa fructifice mai multe oportunitati decat corporatiile multinationale, din cauza furnizarii rapide a unor produse cu formule adaptate cerintelor punctuale ale pietei, dar promovate la preturi scazute”, se arata in studiul citat.
In ceea ce priveste aplicatiile, analistii biroului american de consultanta sustin ca, anul trecut, industria ambalajelor a fost predominanta din punct de vedere al cererii, reprezentand 42,5% din volumul total al livrarilor de EPS. Cu toate acestea, se estimeaza ca sectorul de constructii va reusi sa atraga 21,4% din cantitatile comercializate de EPS, pana la sfarsitul anului 2025. „Dezvoltarea industriei constructiilor in China si India, inclusiv ca urmare a derularii celui de-al 12-lea plan cincinal de constructie si modernizare a infrastructurii, va avea un rol important in cresterea gradului de utilizare a polistirenului expandat in urmatorii opt ani. Insa, cea mai semnificativa majorare a comenzilor (cu un indice CAGR de 32,8% intre 2017 si 2025) se va consemna in industria auto, EPS fiind un material potrivit pentru reducerea masei autovehiculelor, cu implicatii pozitive asupra consumului de carburant”, au explicat autorii cercetarii.
Pe regiuni, America de Nord a reprezentat 10,1% din consumul global cantitativ in 2016, dar in SUA si Canada (ca de altfel, mai pregnant, si in Europa) se remarca o rata ridicata de adoptare a polistirenului pentru aplicatiile din constructii, cu precadere la locuinte, motiv pentru care se asteapta o majorare a cererii in perioada analizata si, evident, o modificare in sens pozitiv a cotei mentionate anterior. Pentru Asia-Pacific se preconizeaza un indicator CAGR de 6,1% in intervalul de referinta, prin prisma dezvoltarii industriilor de ambalaje si auto. Chiar si in America de Sud si in partea centrala a continentului premisele pentru livrarile de EPS sunt relativ bune, cele doua zone contand cu 2,9% din comenzile totale cantitative indeplinite pe plan mondial in 2025, prin intermediul cererii provenite din industria auto. Pentru Asia si Orientul Mijlociu rata CAGR previzionata este de 4,5%, dar vanzarile se vor derula cu precadere la niveluri optime pentru sortimentele de EPS tip Styrofoam. In fine, dar nu in ultimul rand, in analiza se mai arata ca, in ceea ce priveste structura sortimentala, pe piata globala de profil polistirenul alb este actualmente predominant (cu 58,1% in 2016), insa evolutia livrarilor de EPS alb depinde cu precadere de situatia din industria ambalajelor. Informatii suplimentare, la www.grandviewresearch.com