Producatorii de pe piata de lacuri si vopsele din Romania se confrunta cu o crestere de circa 15% a pretului materiilor prime, potrivit datelor Asociatiei Industriei Vopselelor din Romania (AIVR), ceea ce va genera scumpirea produselor necesare renovarii / decorarii locuintelor cu pana la 10%. Majorarea costurilor este cauzata de deficitul sporit de materii prime, pe fondul cresterii cererii pentru aceste materiale din partea altor industrii decat cea a vopselelor, precum si ca urmare a sporirii consumului pe pietele aflate in curs de dezvoltare din afara Europei. Acestea au determinat, in ultimii ani, la o majorare de 40%-50% a preturilor, in contextul in care costurile cu materiile prime reprezinta jumatate din pretul final al lacurilor si vopsele. Cea mai mare dificultate pentru producatori va fi, insa, reprezentata de faptul ca scumpirile au loc in contextul in care sectorul specific a scazut de la peste 330 milioane de euro in 2008 (din care 180 milioane de euro reprezenta valoarea productiei interne), la mai putin de 250 milioane de euro in 2010 (din care in Romania se fabricau produse insumand 125 milioane de euro). Aceasta situatie determina industria de vopsele sa supravietuiasca intre reducerea consumului local si inflatia materiilor prime. Toti producatorii inregistreaza o reducere a marjei brute si, in consecinta, o erodare a nivelului de profitabilitate. "Pe o piata unde preturile tuturor componentelor unei constructii au scazut, costurile materiilor prime au sporit cu 20% in decembrie 2010, comparativ cu perioada corespunzatoare din 2009. Producatorii de vopsele au fost obligati, astfel, sa suporte peste 10% din cresterea medie", a declarat Zoltan Jakab, presedinte AIVR. Fabricantii de lacuri si vopsele nu pot inlocui materiile prime care lipsesc sau pe cele care s-au scumpit semnificativ cu produse de calitate inferioara si, in acelasi timp, se afla in imposibilitatea de a absorbi in totalitate aceste cresteri, singura solutie fiind transferarea unei parti din costurile suplimentare catre consumatorul final. Astfel, raportul dintre gradul de absorbtie a scumpirilor de catre producatori si cel resimtit de consumatori este de 50%. Practic, daca pana acum populatia aloca aproximativ 600 de lei pentru achizitia produselor necesare redecorarii / renovarii unui apartament cu trei camere, in urma scumpirilor, cheltuielile respective vor creste cu 5%-10%.
In ansamblu, pentru anul in curs reprezentantii AIVR estimeaza o contractie de 5%-10% a pietei, o usoara revigorare in domeniu fiind preconizata pentru anul 2012 datorita faptului ca sectorul are un potential de crestere semnificativ.
***
AIVR functioneaza din anul 2000, fiind infiintata la initiativa unui grup de firme implicate in mod direct pe piata de lacuri si vopsele din Romania, cu scopul asigurarii unui context favorabil dezvoltarii firmelor membre si a reprezentarii intereselor acestora in fata autoritatilor. Obiectivele asociatiei vizeaza imbunatatirea permanenta a sigurantei produselor chimice prin promovarea si utilizarea de materii prime in concordanta cu noua legislatie europeana. In prezent, organizatia are 19 membri care realizeaza circa 75% din productia nationala de materiale pentru acoperire. Informatii suplimentare, la www.aivr.ro