RO EN
Coșul este gol

AIVR: Cresteri mari de preturi la materiile prime din industria vopselelor

Dupa un an marcat de pandemia Covid-19, industria locala de lacuri si vopsele se confrunta, din nou, cu provocari serioase in 2021 din cauza cresterii preturilor materiilor prime. Din ianuarie anul trecut, costurile pentru componentele cheie precum rasinile epoxidice au crescut cu 60% in Europa. Situatia este similara pentru solventi, unde pretul, de exemplu, pentru acetona a crescut cu 123%, arata datele Asociatiei patronale din Industria de Vopsele din Romania (AIVR). "Situatia este agravata de problemele de capacitate. Intreruperi in procesul de fabricatie la producatorii din Asia si Europa - fie din cauza inchiderii fabricilor (Singapore si Suedia) sau a accidentelor (explozia unei fabrici din China) - au inrautatit semnificativ oferta de materii prime. Un alt factor important de cost este dat de resursa de transport. Pandemia Covid-19 a dus la o crestere accentuata a costurilor de transport: preturile containerelor intre China si Europa au crescut cu peste 400% din trimestrul 4 al anului 2020. In ciuda impactului enorm, industria de vopsele se straduieste sa reduca riscurile pentru clienti prin masuri interne de optimizare a proceselor, aprovizionare alternativa si cresterea eficientei", au declarat reprezentantii AIVR.
Aceste noi provocari se suprapun peste dificultatile deja existente in domeniu, dar si in general, in sectorul de constructii, legate de lipsa investitiilor publice in infrastructura, impredictibilitatea actualului context (posibile limitari impuse de pandemie si in 2021), modificari legislative frecvente la nivel european in domeniul substantelor chimice, care genereaza incertitudine, dar si disponibilitatea tot mai redusa a personalului tehnic specializat.
 
Crestere de 6% a veniturilor anuale ale producatorilor
In evidentele AIVR, in 2020 au figurat 86 de societati comerciale avand drept obiect principal de activitate (cod CAEN 2030) fabricarea de lacuri si vopsele. Acestea au realizat, anul trecut, o cifra de afaceri estimata la 394 milioane de euro, in crestere cu circa 6% fata de nivelul din 2019. Totodata, comparativ cu 2019, a scazut cu aproximativ 10% numarul firmelor cu cod CAEN 2030 fie ca urmare a radierii, fie prin schimbarea obiectului principal de activitate. In acelasi timp, numarul de angajati din industrie a ajuns la 3.936 de persoane la finalul anului 2020, dupa ce a scazut cu circa 2,5% fata de 2019, mai arata datele AIVR. Cifrele de afaceri sunt preluate de la Ministerul Finantelor Publice si reflecta toate veniturile companiilor si nu numai pe cele provenite din comercializarea productiei de lacuri si vopsele, precizeaza reprezentantii AIVR.
In 2020 conform datelor Institutului National de Statistica, importurile de lacuri si vopsele au fost de 74.000 de tone, in valoare de 200 milioane euro, din care cele pe baza de apa au reprezentat 36.600 tone, in valoare de 70 milioane euro, iar cele pe baza de solvent 37.400 tone, in valoare de 130 milioane euro.
 
Impactul Green Deal asupra industriei vopselelor devine mai clar
Potrivit AIVR, la un an de cand Comisia Europeana a publicat noul plan de actiune pentru economia circulara, impactul asupra industriei vopselelor devine din ce in ce mai clar. "Comisia Europeana are in pregatire 85 de initiative. In acest context, in perioada 2021 si 2022, activitatile AIVR se vor concentra asupra diferitelor initiative declansate de Comisia Europeana in cadrul strategiei pentru promovarea sustenabilitatii in domeniul substantelor chimice. Comisia Europeana propune modificari pentru regulamentul CLP pana la sfarsitul anului 2021 si pentru REACH pana la sfarsitul anului 2022", precizeaza reprezentantii AIVR.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter