Furnizorul de pompe si sisteme de pompare a apei Wilo Romania, companie cu o experienta de 25 de ani pe piata locala, traverseaza o perioada favorabila a activitatii, obiectivele pentru anul 2023 incluzand majorarea vanzarilor, dar si extinderea echipei locale. De asemenea, compania va continua sa se implice in dezvoltarea de proiecte de amploare, cu impact pozitiv in Romania si regiune, dar si sa dezvolte, local, solutii noi pentru managementul apei curate, pe care sa le comercializeze atat pe plan intern, cat si la nivel regional. Un alt obiectiv al Wilo Romania este reprezentat de dublarea capacitatii de productie, targetul fiind sa ajunga la un numar de 1.000 de grupuri de pompare pe an si peste 4.000 de unitati de pompe submersibile si hidrofoare.
Wilo Romania face parte din grupul german Wilo SE, cu o experienta de peste 150 de ani pe piata instalatiilor de apa, ce realizeaza venituri anuale de peste 1,5 miliarde euro, potrivit datelor din 2022, fiind lider global in acest domeniu de activitate. Compania are reprezentante in mai mult de 60 de tari si peste 6.700 de angajati.
Interviu cu Mariana Corlaci, Marketing Manager Wilo SE Platform, si Mihai Cojocaru, Production Manager la Wilo Romania.
- Cum vedeti evolutia activitatii companiei, in 2023?
- 2023 este un an deosebit pentru Wilo Romania. Aniversarea de 25 de ani de cand suntem un furnizor excelent de solutii pentru proiecte inteligente si eficiente in protejarea resurselor de apa, in tara noastra, constituie un punct de referinta important si contribuie la planul de actiune al Wilo de a-si consolida pozitia de lider in tehnologie care pune accentul pe sustenabilitate, inovatie si eficienta. Ne asteptam ca in 2023, ca urmare a investitiilor noastre, sa crestem atat vanzarile, cat si echipa. Wilo investeste in resursa de personal din Romania si in dezvoltarea pietei de aici, ca punct strategic pe harta operatiunilor globale ale Grupului.
- Care este gradul de implicare a companiei in proiectele de extindere si reabilitare a retelelor nationale de alimentare cu apa?
- Wilo Romania furnizeaza solutii complete pentru aplicatii municipale, atat pentru retelele de alimentare cu apa, cat si pentru cele de apa pluviala si canalizare. Acoperim intreaga gama de aplicatii (tratare, transport, irigatii), cat si cea de servicii (suport proiectare, suport tehnic, punere in functiune, mentenanta cu extinderea garantiei comerciale, mentenanta preventiva). Suntem parteneri in proiecte de diverse complexitati, unele dintre acestea reprezentand provocari unice. Un astfel de proiect este sistemul de canalizare sub presiune cu automatizare Nexos Intelligence in Feleacu, judetul Cluj. Este o alternativa mai simpla, mai rapida, mai ieftina de instalat si de exploatat, la sistemul de canalizare conventional, gravitational.
Am folosit statii individuale cu pompe imersate, independente de configuratia terenului, avand ca rezultat eficienta economica, siguranta in functionare si compatibilitate cu mediul inconjurator. Si nu ne oprim aici. Dintre cele mai recente proiecte, amintim finalizarea reparatiei a doua pompe de mari dimensiuni care asigura distributia agentului termic in Tulcea si prelungirea duratei de functionare a echipamentelor date in folosinta inca din 2011 cu ajutorul pieselor originale Wilo, si livrarea, asistenta tehnica, punerea in functiune a echipamentelor Wilo pentru stingerea incendiilor, pentru alimentarea cu apa si pentru instalatia HVAC la Sala Polivalenta din Oradea.
- Care sunt marcile/tipul de sisteme de pompare comercializate si ponderea acestora in totalul vanzarilor?
- Acoperim intregul circuit al apei printr-o gama variata de produse, de la pompe de apa curata si pompe de apa reziduala (apa murdara, menajera, industriala), la pompe de suprafata, centrifuge, verticale si orizontale, pompe submersibile, pompe de put, pompe de drenaj, pompe de recirculare, precum si pompe de incendiu, concomitent cu servicii de consultanta gratuita, instalare, reparatii si intretinere pentru orice tip de pompa si sistem de pompare Wilo.
Este important de stiut ca produsele Wilo respecta toate standardele europene, locale, dar si ale Grupului Wilo, fiind conforme atat cu Directiva de Masini 2006/42EC, Directiva pentru Compatibilitate Electromagnetica 2014/30/EU, cat si cu alte standarde armonizate.
- Ce obiective de dezvoltare aveti stabilite pentru piata din Romania, dar si la nivel regional?
- Pentru urmatoarea perioada, ne dorim sa mentinem trendul de implicare in proiecte de amploare, cu impact pozitiv in Romania si regiune. Ne propunem sa ne alaturam noilor proiecte cu solutiile moderne Wilo de stingere a incendiilor si sisteme inteligente de incalzire, ventilatie si aer conditionat, precum si cu solutii de management al apei. In plus, vom dezvolta local solutii noi pentru managementul apei curate, pe care sa le comercializam atat pe piata locala, cat si pe cea regionala. In acest sens, in ultimii doi ani am pus un accent mai mare pe activitatea de productie si asamblare locala. Realizam deja asamblare in Romania pentru grupuri de ridicare presiune pentru sisteme de alimentare cu apa, grupuri de ridicare presiune hidranti interiori in conformitate cu Normativul P118/2, precum si pentru pompe submersibile si hidrofoare. Totodata, obiectivul nostru este sa ne dublam capacitatea de productie si sa ajungem la un numar de 1.000 de grupuri de pompare pe an si peste 4.000 de unitati de pompe submersibile si hidrofoare.
Productia si asamblarea locala din tara noastra sunt esentiale pentru dezvoltarea regionala a Grupului Wilo, mai ales ca vorbim despre o multitudine de produse pentru apa rece si apa potabila care vor pleca din Romania catre tari importante din spatiul sud-est european. Acest lucru implica un aflux de capital economic si uman pentru dezvoltarea operatiunilor noastre, precum si consolidarea rolului pe care Romania il are in regiune si in cadrul Grupului Wilo.
- Care sunt provocarile din domeniu, in acest moment, in ceea ce priveste accesul la sursele de apa si protectia mediului?
- Infrastructura apei joaca un rol cheie in toate domeniile, iar Wilo este cunoscut ca un pionier in domeniul tehnologiei pompelor de inalta eficienta intr-o gama larga de domenii de utilizare. In plus, Wilo se numara printre liderii mondiali ai protectiei mediului selectati in baza celor 17 principii de sustenabilitate ale Natiunilor Unite, pentru proiectul "50 Sustainability & Climate Leaders". Ca parte a strategiei sale pe termen lung, Wilo a definit 5 megatrenduri globale care vor avea impact imediat asupra vietii oamenilor in deceniul urmator si care sunt esentiale pentru modelul de business al companiei: urbanizarea, lipsa resurselor de apa, globalizarea, schimbarile climatice, criza de energie. Acestea sunt dublate de transformarea digitala, care este un element cheie pentru toate cele 5 megatrenduri.
In intreaga lume au loc schimbari fundamentale. Gospodariile private, industria si agricultura necesita din ce in ce mai multa apa dulce. Mai mult, semnalam existenta unor provocari majore in ceea ce priveste managementul cladirilor moderne: pe de o parte, numarul cladirilor extrem de automatizate este in crestere si, odata cu acesta, se inmultesc si solutiile pentru furnizarea, utilizarea si evacuarea apei; pe de alta parte, obiectivele statelor privind schimbarile climatice si deficitul de forta de munca specializata impun cerinte din ce in ce mai mari in designul echipamentelor tehnice pentru cladiri. Toate aceste evolutii creeaza un potential enorm pentru Wilo, o companie care vede procesele de schimbare globala ca pe o oportunitate de a transforma lumea in bine si de a face viata oamenilor mai usoara.