Compania daneza de consultanta, inginerie si proiectare Ramboll a anuntat recent rezultatele financiare aferente anului 2018. Conform raportului oficial, in perioada de referinta, veniturile brute ale societatii s-au cifrat la 11,35 miliarde coroane daneze – DKK (circa 1,52 miliarde euro), in crestere fata de cele 10,74 miliarde DKK din 2017, ceea ce a insemnat un prag record in termeni absoluti. Totusi, indicatorul rentabilitatii EBITA s-a diminuat, la 597 milioane DKK (dupa ce in 2017 acesta a fost de 618,9 milioane DKK - cea mai mare suma din istoria firmei, la capitolul respectiv), iar rata EBITA a ajuns la 5,3%. Insa, profitul net a urcat la 237,8 milioane DKK (sau la 31,9 milioane de euro), in timp ce valoarea activelor s-a plasat la 7,56 miliarde DKK (respectiv la putin peste un miliard de euro). In consecinta, cresterea organica a veniturilor a fost de +7%, dupa ce aceasta a atins +2,8% in precedentele 12 luni. La finele anului trecut, portofoliul de comenzi s-a consolidat puternic, plasandu-se la 7,3 miliarde DKK, fata de 5,6 miliarde DKK in precedentele 12 luni, ceea ce reprezinta o crestere de +31%.
Comentand aceste rezultate, Jens-Peter Saul, CEO al grupului, a precizat ca „2018 a fost inca un an de succes, al dezvoltarii strategice, cu rezultate deosebite raportate de toate unitatile de afaceri, chiar daca au existat anumite fluctuatii privind profitul. O dinamica deosebita s-a remarcat in SUA – unde Ramboll a preluat firma de consultanta O’Brien and Gere Limited (OBG) si in Marea Britanie, filialele din Norvegia si Finlanda avand rezultate record. De asemenea, subsidiarele din Orientul Mijlociu si Asia au reusit sa se inscrie pe un trend ascendent, ca activitate. Trebuie mentionata turnura pozitiva de pe piata britanica unde, in pofida incertitudinii legate de Brexit, cresterea a fost de +19%. Analizand operatiunile pe divizii, cea de energie s-a evidentiat printr-un profit sub asteptari, coroborat cu afacerile mai precare din Suedia si Danemarca, insa, prin investitiile in digitalizare, ne asteptam la rezultate pozitive. In consecinta, estimez o crestere organica mai puternica in 2019, in lumina sporirii satisfacatoare a veniturilor din 2018 si a majorarii cu +31% a portofoliului de contracte, pe fondul integrarii activitatii OBG, cu efect de la 1 ianuarie 2019”.
Inovarea si digitalizarea continua sa fie principalele masuri de dezvoltare strategica pe care conducerea Ramboll le va implementa in cadrul planului ambitios de dezvoltare, derulat pana in anul 2020 si intitulat „Castigam impreuna”. Mai mult, prin intermediul unor servicii unice, dedicate (Spearhead Services), Ramboll urmareste sa se implice in si mai multe proiecte reprezentative pe plan global, reusind deja sa se afirme pe segmentele de cladiri si infrastructura de transport. De pilda, in Danemarca, grupul va oferi consultanta in inginerie pentru proiectul spectaculos Redmolen, in zona de nord (portuara) a Copenhagai, ce include doua imobile de birouri, un hotel si doua proprietati rezidentiale. Proiectul va fi certificat potrivit standardului de sustenabilitate DGNB, fiind astfel cel mai mare proiect danez DGNB de la aceasta data. Dar cele mai semnificative activitati au loc si se vor derula in continuare in SUA, unde actualmente, printre altele Ramboll conduce o echipa de experti ce se ocupa de implementarea programului strategic de energie eoliana a statului New Jersey, ce presupune constructia unor sisteme eoliene offshore cu o capacitate de 3,5 GW pana in 2030. Achizitia OBG a dus, in consecinta, la anumite schimbari structurale, fiind stabilita o unitate principala de business pentru ambele Americi, care include 2.000 de angajati, al caror numar va creste pana la 4.000 de salariati in urmatorii cinci ani. In total, daca se iau in calcul si cei 900 de experti ai OBG, Ramboll are acum, la nivel global, mai mult de 15.000 de salariati.
***
Ramboll Romania (Ramboll South East Europe - Bucuresti) activeaza pe piata locala prin intermediul a mai mult de 80 de consultanti interni, oferind solutii complexe si servicii de cercetare, analiza, planificare, proiectare, implementare si mentenanta. Unul dintre cele mai importante proiecte derulate in tara noastra este acela de imbunatatire a sistemului de alimentare cu apa si canalizare din Capitala, ce va include si recomandari de investitii ulterioare, destinate infrastructurii utilitare. Din 2018, compania ofera si servicii de asistenta tehnica pentru managementul proiectului „Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Prahova”. De asemenea, tot in tara noastra, Ramboll asigura actualmente servicii de asistenta tehnica pentru supervizarea lucrarilor si dirigentie de santier la Iasi, in cadrul unui proiect de reabilitare a sistemului municipal de termoficare.