Trendul ascendent al vanzarilor de pompe de caldura s-a accentuat in 2022, tendinta de accelerare a evolutiei acestui sector de activitate urmand a se mentine cel putin pana in anul 2025, potrivit lui Mihai Matache, directorul general al Ferroli Romania, furnizor de echipamente din gama HVAC si filiala locala a grupului italian Ferroli SpA. Potrivit managerului, dimensiunea reala a acestei piete in Romania este dificil de evaluat, in contextul in care majorarile multiple de preturi atat pentru servicii, cat si pentru materiile prime din domeniul energetic, dar si instabilitatea pietei imobiliare au generat incertitudine in randul utilizatorilor finali cu privire la alegerea si achizitia echipamentelor potrivite de climatizare.
"Contextul socio-economic delicat, plus situatia generala a economiei globale care poate fi caracterizata in principal de variatii ale preturilor, a impins utilizatori finali sa analizeze mult mai atent optiunile alternative de pentru a-si asigura confortul in locuinte. Observam pe segmentul de pompe de caldura o crestere semnificativa la nivelul vanzarilor, un trend ascendent care se pastreaza inca din anul 2021 si care se va consolida in perioada urmatoare si, cu siguranta, va castiga un segment important din piata in intervalul 2023-2025", a declarat Mihai Matache.
Compania Ferroli comercializeaza pe piata din Romania produse pentru incalzire si climatizare rezidentiala si industriala, pompe de caldura, panouri solare si fotovoltaice. Potrivit managerului companiei, produsele care au inregistrat vanzari semnificative in 2022 fac parte din categoria de incalzire rezidentiala (centrale murale, boilere, panouri solare), dar si pompe de caldura si sisteme fotovoltaice, unde fata de anul 2021 Ferroli a inregistrat o crestere de peste 300%.
"Eficienta energetica ridicata garantata de gama de pompe de caldura FERROLI OMNIA, combinata cu sistemul avansat de control capabil sa asigure o sinergie intre toate componentele sistemului, duc la optimizarea eficientei generale a sistemului si la reducerea costurilor de exploatare, pe tot parcursul anului. Obtinerea unor performante superioare fata de alte sisteme, transforma pompele de caldura intr-o solutie fiabila, ce poate fi folosita la scara larga, energia necesara pentru atingerea confortului fiind intotdeauna produsa in cel mai eficient si economic mod, evitand risipa si acordand intotdeauna prioritate surselor energetice naturale", a explicat reprezentantul Ferroli.
Stabilizare a afacerilor locale
Potrivit datelor Ferroli, nivelul cifrei de afaceri in anul 2022 a fost comparabil celui din 2021, insa mixul de produse s-a modificat. "In principiu, acest fapt este datorat tranzitiei de la sistemele clasice de incalzire cu lemne sau peleti, la solutiile cu eficienta ridicata, precum pompele de caldura si panourile fotovoltaice etc. In acest an, dorim sa ne continuam ascensiunea in zona de energiei regenerabile, oferind solutii noi si complexe pentru eficientizarea sistemelor de incalzire si climatizare", a precizat Mihai Matache.
De asemenea, strategia de dezvoltare a companiei are in centru fundamentarea conceptului de sisteme de climatizare integrate. "Intentionam sa continuam extinderea portofoliului cu echipamente de eficienta energetica ridicata, care pot creste confortul locuintelor rezidentiale. Dezvoltam o gama de automatizari, menite sa asigure eficientizarea intregului sistem de climatizare prin aplicatii accesibile, care permit canale de comunicare multiple pentru un control economic si eficient din punct de vedere al resurselor", a adaugat managerul Ferroli Romania.
Mihai Matache a mai subliniat ca, pentru a accelera procesul de inlocuire a sistemelor conventionale de climatizare, sunt necesare masuri de sprijin guvernamental, care sa sustina promovarea conceptului de dezvoltare sustenabila, concentrandu-se pe protectia mediului si echilibrul dinamic intre sistemele umane si cele naturale.