Cota de piata a pompelor de caldura se va mari cu cel putin 15% in urmatorii patru ani, contribuind semnificativ la decarbonizarea cladirilor si la asigurarea incalzirii locuintelor intr-un mod cat mai sustenabil, potrivit estimarilor lui Mihai Matache, directorul general al Ferroli Romania, furnizor de echipamente din gama HVAC si filiala locala a grupului italian Ferroli SpA.
"Cererea pentru pompele de caldura este in continua crestere. Clientii au inteles ca avem nevoie de solutii prietenoase cu mediul si la nivelul sistemelor de incalzire. Pompele de caldura permit atingerea unui grad de eficienta mult mai mare in comparatie cu sistemele traditionale de incalzire, prin utilizarea energiei din mediu, ca sursa principala. La nivelul Uniunii Europene este o initiativa care prevede atingerea neutralitatii din punct de vedere climatic si de reducere a poluarii cu 55% pana in 2030. Acest lucru va accelera procesul de inlocuire a sistemelor vechi si mai putin eficiente de incalzire", a precizat Mihai Matache.
Potrivit managerului, nivelul general al pietei este greu de precizat in acest moment, intrucat datele pentru 2021 inca nu au fost in totalitate centralizate, dar estimeaza o crestere de 15%-20% in comparatie cu anul 2020. "Pentru 2022, consideram ca trendul de crestere se va mentine si consolida, cu toate ca, evenimentele din ultimul timp din Ucraina, dar si situatia generala a economiei globale, genereaza destul de multa incertitudine legat de viitor", a precizat reprezentantul Ferroli Romania.
In acest context, cifra de afaceri a companiei a depasit 40 de milioane de euro in 2021, cu o crestere de aproximativ 25% fata de anul 2020. "Incercam sa pastram acest trend crescator si in anul 2022, si avem speranta ca ne vom atinge obiectivele, in pofida situatiei complicate de pe piata materialelor de constructii. Din punctul nostru de vedere, 2022 va fi un an mult mai dificil, pretul pentru materiile prime este in continua crestere, fabricile se confrunta cu probleme de aprovizionare, termenele de livrare sunt tot mai mari, dar vom incerca sa ne adaptam la aceasta realitate si avem in continuare ca obiectiv principal sa livram clientilor nostri produse la preturi corecte", a mai spus Mihai Matache.
Dezvoltare a portofoliului de pompe de caldura
Ferroli furnizeaza pentru piata din Romania produse pentru incalzire si climatizare rezidentiala si industriala, sisteme solare si pompe de caldura. Managerul companiei spune ca, in general, vanzarile sunt echilibrate pe toate segmentele de piata. "Produsele care au performat cel mai bine in anul 2021 fac parte din categoria de incalzire rezidentiala (centrale murale, cazane pe lemne si peleti, seminee si termo-seminee, radiatoare, boilere), climatizare rezidentiala sau energie verde. Mai putem mentiona ca, in anul 2021, am ramas producatorul nr. 1 in Romania de cazane si termo-seminee pe peleti, conform BRG Report 2021, pozitie pe care ne-am pastrat-o in ultimii ani", a precizat reprezentantul Ferroli Romania.
Pentru perioada urmatoare, dat fiind interesul crescut in energia verde si sursele regenerabile, compania intentioneaza sa continue extinderea portofoliului cu echipamente de eficienta energetica ridicata. "Pompele de caldura pot deveni o sursa complet regenerabila daca, spre exemplu, energia electrica utilizata pentru a actiona ciclul termodinamic ar proveni dintr-o sursa regenerabila (fotovoltaica, eoliana, hidroelectrica etc.). Produsele noastre sunt prevazute cu intrare Smart Grid pentru conectare directa la sistemul fotovoltaic. Ar fi un pas firesc sa ne extindem si pe acest domeniu si sa oferim sistemul complet de functionare eco-friendly", a mai spus Mihai Matache.
***
Singura marca pe care compania o promoveaza pe plan local este Ferroli. In cei peste 20 ani de experienta pe piata locala, Ferroli Romania a dezvoltat un portofoliu complex de produse, care acopera intreaga gama de echipamente domestice si industriale de incalzire, climatizare, solare sau care utilizeaza energii regenerabile.