RO EN
Coșul este gol

DAIKIN inoveaza si ofera monitorizarea la distanta si mentenanta predictiva

Daikin Romania incheie anul fiscal curent cu un record in ceea ce priveste cifra de afaceri, care a cumulat in exercitiul financiar finalizat la 31 martie 2022 peste 40 milioane de euro. Avansul a fost de 33% fata de perioada de referinta si de 43% in raport cu nivelul pre-pandemic. In ceea ce priveste estimarile pentru 2022-2023, compania mizeaza in continuare pe extinderea cererii pe segmentele unde este in prezent activa, precum si pe noile directii de dezvoltare abordate in sectorul rezidential. Un alt pilon important al afacerii din Romania este reprezentat de divizia de service, care pune la dispozitia partenerilor si clientilor Daikin servicii complete in perioada de garantie si post-garantie. Pe langa activitatile traditionale, precum asistenta la montaj, punerea in functiune a echipamentelor si diagnosticarea defectiunilor, grupul nipon a dezvoltat si servicii care implica monitorizare, evaluare si mentenanta predictiva, modernizare sau audit energetic. In continuare, Daniel Vasile, director general al Daikin Romania, se refera la problematica actuala a pietei de profil si la perspectivele de dezvoltare.
 
- Cum a evoluat sectorul instalatiilor HVAC in 2021 si care sunt previziunile pentru anii urmatori? 
- Piata echipamentelor si instalatiilor de HVAC si-a continuat trendul pozitiv din ultima perioada inclusiv in al doilea an pandemic. Cererea din sectorul rezidential a fost in mod clar mai ridicata atat pe fondul nevoii continue de imbunatatire si crestere a gradului de confort din cladiri, cat si datorita constructiilor noi din zona imobiliara rezidentiala. Totodata, adoptarea in masa a sistemului de munca la distanta a generat o cerere de investitii suplimentare intr-un spatiu optim pentru lucru si locuit, in acelasi timp. Sistemele de incalzire, climatizare si purificare a aerului au fost in topul preferintelor de cumparare ale romanilor, datorita multiplelor avantaje pe care le ofera si, in special, tehnologiilor avansate, sustenabile, eficiente energetic, care imbunatatesc calitatea aerului din interior. Un segment cu o crestere foarte importanta il reprezinta, la momentul actual, zona pompelor de caldura - o directie sustinuta inclusiv de legislatia privind eficienta energetica a cladirilor, precum si de contextul actual de crestere accelerata a tarifelor pe piata de energie.
Pe segmentul comercial, 2021 a fost marcat de o concentrare a proiectelor partial incepute si nefinalizate in 2020, la care s-au adaugat noi investitii, in special in segmentele industrial, comercial si HoReCa. Desi aflat intr-un moment de reasezare, sectorul cladirilor de birouri a continuat sa se dezvolte, cateva investitii importante derulandu-se chiar in aceasta perioada. Cresterea generalizata a preturilor pe piata extinsa a materialelor de constructii, precum si majorarile cotatiilor la materiile prime si ale tarifelor de transport, pe fondul dificultatilor de aprovizionare cu componente a facilitatilor de productie, au generat o presiune ridicata, nevoia de securizare a bugetelor de investitii planificate, in contextul cresterii sustinute a preturilor, contribuind semnificativ la accelerarea cererii.
 
- Care sunt premisele dezvoltarii pietei locale de profil? 
- Pe masura ce guvernele acorda o atentie tot mai mare obiectivelor de sustenabilitate pe termen lung si incep sa implementeze strategii pentru atingerea neutralitatii din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, pompele de caldura castiga o cota semnificativa pe piata sistemelor de incalzire, inclusiv la nivel local. Reprezentand una dintre cele mai inteligente tehnologii disponibile in momentul actual, acestea asigura cel mai avantajos mix intre eficienta ridicata, costuri mici de functionare, confort ridicat si durabilitate. Un astfel de sistem poate inlocui cu succes atat o centrala termica pe gaz, cat si un cazan pe lemne. Mai mult, cei care isi renoveaza locuinta si vor sa schimbe centrala termica existenta pot pastra radiatoarele deja instalate. Pentru ca 95% din cladirile actuale sunt proiectate sa reziste in conditii normale pana in 2050, estimam ca rata renovarilor cel putin se va dubla pana in 2030. Piata inlocuirilor are un potential urias, ce va fi finantat prin fondurile alocate de catre UE prin Planul National de Redresare si Rezilienta. Pompele de caldura Daikin vin in sustinerea celor doua programe aflate in derulare sau gata de lansare pe plan national - "Casa Eficienta Energetic", respectiv "Eficienta energetica in cladiri publice 2022". 
 
- Care sunt cele mai mari obiective la care participati in aceasta perioada?
- Dintre proiectele comerciale castigate in 2021 se remarca UMF - Targu Mures, Hotel Marriott - Cluj-Napoca, cladirea de birouri NTT DATA Sibiu, Aquapark Braila Lacul Sarat, cladirea de birouri Dacia One - Bucuresti, One Cotroceni Park, Equilibrium 2. De asemenea, urmeaza sa fie finalizate, o serie de obiective cum ar fi Mall - Alba Iulia, Grand Hotel du Boulevard - Bucuresti, Hotel Kali - Sovata si Complex SPA Faget - Cluj-Napoca. 
 
- Ce produse din portofoliu s-au aflat in topul vanzarilor in 2021? 
- Pe segmentul rezidential am inregistrat o crestere semnificativa a interesului consumatorilor pentru echipamentele de aer conditionat - atat cele din gamele premium, cat si cele din zona echipamentelor de buget redus. Pompele de caldura au generat o dublare a volumelor fata de nivelul lui 2020, iar tendinta ascendenta a vanzarilor continua si in acest an. In domeniul produselor comerciale, observam un interes crescut pentru echipamentele cu vaporizare directa (gama VRV si SKY AIR) si cele din gama Applied Systems (chillere, centrale de tratare aer, ventiloconvectoare).
 
- Care sunt principalele obiective strategice formulate pentru acest an? 
- Principalul obiectiv al companiei este de a ne mentine pozitia de lider in sectorul HVAC, prin abordari inovatoare ale portofoliului de produse si servicii pentru solutiile de climatizare rezidentiale si comerciale. Ne propunem o dezvoltare a componentelor de servicii premium, pe care ne dorim sa le oferim in Romania, utilizand cat mai activ componenta de tehnologie asociata segmentului HVAC, precum monitorizare la distanta si mentenanta predictiva, folosind sisteme de cloud computing. O alta directie foarte importanta pentru noi este zona de Indoor Air Quality, unde ne propunem sa crestem nivelul de constientizare referitor la importanta calitatii aerului interior, inclusiv prin parteneriate cu institutii de invatamant (cum ar fi programul "Scoli sanatoase") pentru care oferim sisteme de monitorizare a calitatii aerului interior si echipamente de purificare a aerului. Ne dorim sa fim in contact direct cu utilizatorii rezidentiali ai echipamentelor noastre, oferindu-le posibilitatea de a accesa serviciile premium de instalare Daikin, prin intermediul platformei dedicate recent lansate buydaikin.ro, precum si serviciile din cadrul programului Stand By Me. Dezvoltarea continua a retelei de parteneri, prin specializari si cursuri care asigura cel mai ridicat nivel de informatii si cunostinte in domeniu, este, de asemenea, una dintre principalele directii pe care ne axam. Investim, totodata, foarte mult in zona de cercetare si dezvoltare. In acest sens, s-a confirmat eficienta tehnologiei brevetate Flash Streamer impotriva virusului SARS-CoV-2. Testele de laborator au evidentiat capacitatea acesteia de a neutraliza peste 99,97% din virus dupa trei ore de iradiere a particulelor patogene si peste 93,65% dupa o singura ora de iradiere.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter