Cresterea sustinuta din perioada pandemica a pietei echipamentelor si instalatiilor de HVAC din sectorul rezidential s-a estompat intr-o anumita masura in 2022, pe fondul bazei de referinta inalte din anii precedenti si al incetinirii activitatii din sectorul constructiilor de locuinte, cauzate de cresterea semnificativa a preturilor materialelor. In pofida acestui context, conducerea Daikin Romania, lider al pietei locale de instalatii si echipamente HVAC, se asteapta la o cerere similara sau in usoara crestere si anii urmatori, avand in vedere nevoia continua de imbunatatire a gradului de confort din cladiri.
"Contextul post-pandemic actual, in care s-a generalizat sistemul de lucru hibrid, atat de la birou, cat si de acasa, contribuie la mentinerea unui nivel ridicat al cererii pentru sistemele de incalzire, climatizare si purificare a aerului. De asemenea, preturile energiei electrice au determinat o constientizare a nevoii de solutii si tehnologii sustenabile si eficiente energetic. In acest context, pompele de caldura au reprezentat un segment cu o crestere foarte importanta in anul precedent, crestere pe care ne asteptam sa o vedem si in anii urmatori, aceasta directie fiind sustinuta si de legislatia privind eficienta energetica a cladirilor", a declarat Daniel Vasile, Managing Director al Daikin Romania.
In ceea ce priveste segmentul comercial, anul 2022 a fost marcat de noi investitii, in special in segmentele industrial si de retail. Desi aflat intr-un moment de reasezare, segmentul cladirilor de birouri a continuat sa propuna noi locatii, insa nivelul investitiilor in acest sector a scazut in comparatie cu anii anteriori.
"Cresterea generalizata a preturilor pe piata extinsa a materialelor de constructii, precum si ale costurilor cu materiile prime si ale tarifelor de transport, pe fondul dificultatilor de aprovizionare cu componente a facilitatilor de productie, au pus o presiune importanta si pe segmentul HVAC", a precizat managerul Daikin.
Pompele de caldura, noua tendinta pe piata de HVAC
Pompele de caldura prezinta avantaje semnificative in actualul context energetic. Potrivit specialistilor, pe de o parte au o eficienta ridicata, putand sa ajunga la un randament de 4 unitati de caldura la fiecare unitate de energie electrica. Pe de alta parte, aceste echipamente reduc semnificativ emisiile de gaze cu efect de sera, folosind energie din surse regenerabile, ca aer, apa sau pamant si contribuie, astfel, la protejarea mediului. De asemenea, investitia initiala mai mare pentru acest tip de solutie este compensata pe termen lung prin economiile la facturile de utilitati. Mai mult, programele guvernamentale de incurajare a sustenabilitatii energetice si a decarbonizarii, pot influenta semnificativ adoptia pompelor de caldura, prin subventionarea acestui cost initial mai mare al echipamentelor.
Daikin este lider in Europa in categoria pompelor de caldura aer-apa, cu peste 1,2 milioane de unitati instalate. De asemenea, pentru a putea deservi cresterea continua a cererii, Daikin isi va mari de patru ori capacitatea de productie in Europa pana in 2025, ajungand la 1 milion de pompe de caldura produse pe an, acoperind cu solutiile sale orice tip de locuinta, inclusiv blocuri de apartamente.
"Intreaga gama Daikin de pompe de caldura este conceputa in centrele noastre de dezvoltare din Europa, este produsa in Europa si destinata sa indeplineasca nevoile specifice ale locuintelor din tarile europene. Mai mult, reteaua Daikin de instalatori certificati asigura cea mai buna calitate a instalarii si a serviciilor de mentenanta post vanzare", a precizat Daniel Vasile.
Ca tendinta generala, piata de HVAC se orienteaza catre echipamente cu un impact scazut asupra mediului si cu un consum minim de energie. Potrivit specialistilor de la Daikin, noul program anuntat de guvern, "Casa Verde 2023", cu focus pe achizitia de sisteme de panouri solare, poate stimula si piata de pompe de caldura.
"De exemplu, in functie de nevoi si model, pompele de caldura Daikin se pot conecta atat la panourile solare termice, cat si la reteaua de calorifere existenta. Astfel, pompa de caldura poate inlocui cu succes atat o centrala termica pe gaz, cat si una pe lemne, pastrand totusi radiatoarele existente. In plus, tot mai multi dezvoltatori de ansambluri rezidentiale isi indreapta atentia catre solutii verzi, astfel ca pompele de caldura ajung din ce in ce mai des sa fie implementate in proiecte rezidentiale, inlocuind, astfel, solutiile clasice cu centrale termice", a explicat Daniel Vasile.
Crestere semnificativa a vanzarilor de pompe de caldura Daikin
In 2022, fata de anul anterior, Daikin si-a triplat cifra de afaceri pe segmentul pompelor de caldura. "Ne asteptam ca acest trend sa continue si in acest an, intr-un ritm mai lent insa, avand in vedere baza de pornire mult mai mare. In mod cert, aceste estimari vor fi direct impactate de eventualele programe si subventii acordate de guvern", a precizat reprezentantul Daikin Romania.
In ceea ce priveste segmentul echipamentelor de aer conditionat (split), in pofida usoarei scaderi a pietei din 2022, Daikin si-a pastrat constanta cifra de afaceri. "Pentru acest an, previzionam o crestere semnificativa, mai ales pe segmentele echipamentelor premium si ale aparatelor optimizate pentru incalzire. Nu in ultimul rand, Daikin a inregistrat o crestere sustinuta si pe segmentul purificatoarelor de aer. Un alt pilon important al businessului nostru este reprezentat de divizia de service, care pune la dispozitia partenerilor si clientilor Daikin servicii in garantie si post-garantie. Pe langa activitatile traditionale, precum asistenta la montaj, punerea in functiune a echipamentelor si diagnosticarea defectiunilor, Daikin a dezvoltat si servicii care implica monitorizare, evaluare si mentenanta predictiva, upgrade sau audit energetic", a adaugat Daniel Vasile.
Potrivit datelor Daikin Romania, pe langa cresterea semnificativa a volumelor generate de pompele de caldura, consumatorii sunt din ce in ce mai constienti si interesati de calitatea aerului si a confortului din locuinte. Astfel, gama premium de la Daikin si-a marit ponderea in total fata de anii trecuti, iar echipamentele de purificare a aerului au crescut semnificativ fata de anul anterior.
Pe segmentul produselor comerciale, specialistii de la Daikin remarca un interes crescut pentru echipamentele cu vaporizare directa (gama VRV si SKY AIR) si echipamentele Applied Systems (chillere, centrale de tratare aer, ventiloconvectoare).
Printre proiectele comerciale implementate in 2022 de Daikin Romania se afla Complexul SPA Faget - Cluj, extinderea Mall Alba Iulia, Liberty Residence Cluj, extinderea Harting Agnita, birourile Ubisoft Craiova, Ovidius Clinical Hospital, Draxlamaier Timisoara, Primark Bucuresti, Jumbo Sibiu, Bekaert Slatina, Catted Residence, Universitatea "Stefan Cel Mare" din Suceava etc.
Consolidare pe piata de HVAC din Romania
In continuare, principalul obiectiv al Daikin Romania este sa-si mentina si sa-si consolideze pozitia de lider in industria HVAC, prin inovatie continua atat a portofoliului de produse, cat si a serviciilor pentru solutiile de climatizare rezidentiala si comerciala.
"Urmarim permanent sa crestem gradul de satisfactie a clientilor nostri cu privire la serviciile pre si post-vanzare si dorim sa fim in contact direct cu utilizatorii echipamentelor Daikin. Astfel, clientii nostri pot accesa servicii premium de instalare Daikin prin intermediul platformei de e-commerce buydaikin.ro, precum si servicii post-vanzare si garantie extinsa, in cadrul programului Stand By Me. De asemenea, ne concentram pe dezvoltarea continua a retelei de parteneri, prin traininguri si cursuri care asigura cel mai ridicat nivel de informatii si cunostinte in domeniu si, astfel, o experienta fara egal pentru utilizatorul echipamentelor Daikin", a mai adaugat managerul Daikin Romania.
O alta directie foarte importanta pentru companie este zona de Indoor Air Quality. "Suntem parteneri in programul «Scoli sanatoase», alaturi de Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, oferind sisteme de monitorizare a calitatii aerului interior si echipamente de ventilare si purificare a aerului. Prin aceste parteneriate ne propunem sa crestem nivelul de constientizare referitor la importanta calitatii aerului interior atat in cladirile de invatamant, cat si in toate cladirile publice. In acelasi timp, ne propunem o dezvoltare a componentelor de servicii premium pe care vrem sa le oferim in piata din Romania, utilizand cat mai activ componenta de tehnologie asociata segmentului HVAC, precum monitorizare la distanta si mentenanta predictiva, folosind sisteme de cloud computing", a mai spus Daniel Vasile.