Compania de Apa (CA) Somes, operatorul retelelor de apa si canalizare din judetele Cluj si Salaj, se pregateste sa acceseze cel de-al cincilea program major de investitii cofinantat de UE prin intermediul Programul Operational Infrastructura Mare (POIM 2014-2020), prin care vizeaza racordarea la apa si canalizare a tuturor locuitorilor din aria urbana deservita. Valoarea totala a programului depaseste 350 de milioane de euro, si include extinderea retelelor de apa in cat mai multe localitati rurale, respectiv a retelelor de canalizare in aglomerarile rurale mai mari de 2.000 de locuitori.
"Va fi realizata aductiunea Cluj-Salaj, probabil cea mai lunga aductiune de apa potabila din Romania, va avea o lungime de 164 km si va asigura posibilitatea de conectare ulterioara a cat mai multor localitati rurale la un sistem centralizat, evitandu-se astfel vulnerabilitatea sistemelor locale la efectele schimbarilor climatice. Alti peste 400 km de aductiuni vor reprezenta ramificatii ale retelei principale Cluj-Salaj, astfel incat sa se asigure o acoperire cat mai mare a ariei regionale. In total, din cei aproape 1.200 km de retele noi care constituie obiectivul ambitios al acestei noi etape de investitii, se preconizeaza infiintarea de retele noi de alimentare cu apa in circa 100 de localitati rurale din cele doua judete, respectiv infiintarea de retele de canalizare in noua aglomerari rurale cu peste 2.000 de locutori. De asemenea, se estimeaza constructia a patru statii de epurare in mediul rural", a declarat Lucian Croitoru, Manager Comunicare & Clienti in cadrul CA Somes.
Conform datelor companiei de apa, investitiile din cadrul POIM 2014-2020 (program decalat deja la nivel national cu trei ani) se vor derula in perioada 2018-2023, iar dupa finalizarea acestora, in principal a aductiunii Cluj-Salaj si a ramificatiilor ei, se preconizeaza o noua etapa de extindere accelerata a ariei deservite, pe masura ce localitatile din apropierea aductiunii se vor lega la aceasta.
Afacerile companiei vor ajunge la 190 milioane de lei in 2020
CA Somes a incheiat anul 2017 cu o cifra de afaceri de circa 181 milioane de lei, in crestere cu 2,2% fata de nivelul de 177 milioane de lei realizat in 2016. Conform estimarilor reprezentantului companiei, se estimeaza o evolutie anuala a acestui indicator, pana la circa 190 milioane de lei in 2020.
In prezent, compania deserveste aproximativ trei sferturi de milion de persoane din opt municipii si orase, respectiv din Cluj-Napoca, Zalau, Simleul Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei, Dej, Gherla si Huedin si 240 de localitati rurale din judetele Cluj si Salaj, printr-o infrastructura compusa din circa 3.485 km de aductiuni si retele de alimentare cu apa si aproximativ 1.463 km de colectoare si retele de canalizare, 37 de surse de apa si 41 de statii de epurare pe intreaga arie regionala. Extinderea este foarte rapida, noi localitati fiind preluate permanent in aria deservita.
O mare parte din aceasta infrastructura este noua sau modernizata prin cele patru proiecte majore de investitii ce au beneficiat de cofinantare europeana (MUDP etapa II-a, ISPA, SAMTID si POS Mediu), totalizand peste 330 milioane de euro, din care circa 75% au reprezentat sume nerambursabile. "Datele pe 2016 ale Institutului National de Statistica confirma ca judetul Cluj are cel mai mare procentaj de populatie racordata la un sistem de canalizare la nivel national, acesta ajungand la 68,6%. Acest efort investitional a fost posibil atat prin partea de cofinantare asigurata prin credite asumate de CA Somes si prin contributii ale autoritatilor publice locale din aria de deservire, in principal Consiliul Judetean Cluj in calitate de actionar majoritar, cat si prin sprijinul institutional constant al administratiei publice judetene in accesarea si derularea acestor programe de investitii", a precizat Lucian Croitoru.