Vanzarile de centrale termice murale ce utilizeaza tehnologia in condensatie din cadrul diviziei de termotehnica a Bosch Romania au inregistrat o crestere cu 60% in 2014 fata de nivelul anului anterior. De asemenea, compania a raportat inclusiv o majorare ponderata a cererii pentru echipamentele conventionale, ceea ce indica faptul ca afacerile diviziei s-au inscris pe un trend ascendent anul trecut. "Peste 60% din vanzarile noastre sunt realizate pe segmentul rezidential, in topul cererii mentinandu-se centralele murale si sistemele de preparare a apei calde menajere ce utilizeaza gazul sau energia electrica drept combustibil. Inregistram o evolutie optima si in ceea ce priveste livrarile de cazane industriale de apa fierbinte si abur tehnologic, in special dupa rebranduirea produselor marca Loos in Bosch", a declarat Adrian Balsanu, directorul de vanzari al departamentului Termotehnica din cadrul Bosch.
Compania comercializeaza in Romania echipamente marcile Bosch si Buderus.
Pentru 2015, conducerea firmei si-a propus sa devina liderul pietei locale a centralelor murale in condensatie, grupul german detinand aceasta pozitie la nivel european, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare BRG Consulting, in 2013.
Referitor la piata locala a echipamentelor termotehnice, Adrian Balsanu este de parere ca in 2014 aceasta a inregistrat, cel mai probabil, o scadere usoara sau a stagnat la nivelul de 140.000 de unitati comercializate in urma cu un an. "Piata de termotehnica a fost puternic afectata de declinul sectorului de constructii. Pe segmentul rezidential, unde se comercializeaza preponderent centralele termice murale, sectorul a fost influentat de trendul pozitiv al lucrarilor de constructii rezidentiale, care insa, in opinia noastra, nu a putut compensa in totalitate lipsa cererii din domeniul debransarilor si evolutia relativ modesta a procesului de inlocuire. Am constatat, totodata, noi trenduri in domeniul prepararii apei calde menajere, unde echipamentele ce folosesc energia electrica sunt tot mai preferate in detrimentul celor pe baza de gaze naturale. De asemenea, pe fondul crizei politice din regiune, am constatat si un puternic reviriment al solutiilor de incalzire si preparare a apei calde menajere folosind combustibili solizi (cum sunt lemnul si carbunii), insa acestea continua sa fie utilizate cu precadere in zona rurala", a explicat managerul Bosch.
Estimarile pentru 2015 pe piata echipamentelor termotehnice sunt pozitive atat datorita revirimentului din domeniul rezidential, cat si noilor norme europene de eficienta energetica in opinia din septembrie 2015. "Schimbarile legislative la nivelul UE vor schimba radical imaginea industriei, prin interzicerea introducerii in tara a echipamentelor de incalzire ce folosesc tehnologii conventionale (asa-numitele ERP). Sectorul echipamentelor ce functioneaza pe baza energiilor regenerabile este, inca, afectat de lipsa subventiilor, sistemele respective fiind considerate tehnologii scumpe", a mai spus managerul Bosch - Divizia de Termotehnica.
In prezent, conform datelor companiei, piata locala de profil este puternic guvernata de pret, aspect vizibil chiar si in vanzarile principalilor 5-6 competitori din domeniu, insa modificarile legislative viitoare vor schimba radical structura segmentului echipamentelor termotehnice.