Sever Scarlat (44 de ani)
Functia/Firma: director general, Baxi Romania;
Experienta profesionala: 10 ani in domeniul sistemelor termice.
Societatea Baxi Romania (din Voluntari, judetul Ilfov) a initiat, anul trecut, mai multe proiecte ce au contribuit la sporirea livrarilor proprii, sustinand inclusiv afacerile firmelor partenere de instalatii. Cele mai importante dintre acestea au fost programele „Rabla la centrale”, „Marea Debransare” si „12 rate fara dobanda”, dezvoltat de societate, in parteneriat cu Credit Europe Bank.
Cum a evoluat segmentul de piata specific in 2011?
Evolutia pietei de centrale si echipamente termotehnice a fost influentata in 2011, in principal, de recesiunea economica, ale carei efecte au continuat sa se resimta atat la nivelul sectorului de constructii, cat si in randul utilizatorilor finali. Criza financiara a generat inasprirea concurentei, disparitia unor intermediari din lantul de distributie, orientarea consumatorilor finali spre sistemele mai putin costisitoare (pe de o parte), iar pe de alta parte spre alegerea mult mai atenta a produselor dorite, tinandu-se cont de calitate si beneficiile complementare oferite de furnizori. Toate aceste mutatii au determinat companiile sa-si revizuiasca strategiile de pret, produs, distributie si promovare si sa elaboreze noi tehnici, adaptate conditiilor impuse de piata de profil.
Care va fi situatia sectorului in acest an?
In pofida schimbarilor prin care trec toate sectoarele economice, sunt de parere ca piata specifica are toate premisele necesare extinderii, tendintele acesteia fiind de crestere treptata si diversificare a ofertei de sisteme. Chiar si anul trecut a existat o usoara majorare a segmentului de centrale termice, din punct de vedere al volumului fiind comercializate intre 125.000 si 135.000 de unitati, iar ca nivel valoric fluctuatia a fost cuprinsa intre 70 milioane de euro si 80 de milioane de euro. Bineinteles, suntem constienti de faptul ca la dinamica deosebita din 2011 a bransei a contribuit semnificativ anuntul autoritatilor centrale cu privire la eliminarea totala sau partiala a subventiilor la energia termica furnizata populatiei.
Ce incasari a avut compania in 2011?
Conform datelor preliminare, ce indica un nivel al cifrei de afaceri similar celui raportat in 2010, Baxi Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 4,5 milioane de euro. Pe fondul acutizarii problemelor financiare ale filialelor teritoriale ce apartin sistemului centralizat de incalzire termica si al incapacitatii autoritatilor de a sustine in continuare subventiile la pretul gigacaloriei produse in cadrul centralelor electrice de termoficare, estimam ca piata specifica si incasarile companiei noastre vor creste cu 20% in 2012. Previziunile se bazeaza pe un nou val de debransari de la sistemul centralizat, la care ne asteptam incepand cu cel de-al doilea trimestru a.c., mai ales din cauza majorarii facturilor din sezonul rece a peste 1,5 milioane de familii. Totodata, se estimeaza ca in Romania exista peste un milion de centrale termice cu o vechime de peste 10 ani, ce necesita inlocuire.
Care sunt principalele tendinte in domeniu intre 2012 si 2015?
Tendintele pietei specifice sunt determinate de orientarea catre eficienta energetica si tehnologiile ce utilizeaza surse regenerabile, de reducerea emisiilor de dioxid de carbon si de mutatiile intervenite in comportamentul consumatorilor. Utilizatorii or opta pentru echipamente individuale care sa ofere independenta, un mai bun control al costurilor si consumului de combustibil si pentru inlocuirea centralelor standard cu sistemele ce folosesc tehnologia condensarii, pe fondul cresterii responsabilitatii in ceea ce priveste grija pentru mediu si dezvoltarea durabila.