RO EN
Coșul este gol

Bankwatch: Solutii integrate de izolare, panouri fotovoltaice si pompe de caldura

Pompele de caldura pot fi o solutie alternativa la extinderea retelelor de gaze si hidrogen, arata o analiza realizata de Bankwatch Romania cu sprijinul Energy Policy Group. Pompele de caldura pot fi de trei ori mai eficiente decat centralele pe gaz, iar consumatorii pot economisi sume considerabile daca sunt conectati si la un sistem fotovoltaic. Pompele de caldura pot fi, cu anumite conditii, o solutie pentru persoanele aflate in saracie energetica.
Studiul analizeaza trei scenarii teoretice in care sunt utilizate pompe de caldura aer-aer, aer-apa si sol-apa, in comparatie cu centralele individuale pe gaze sau hidrogen verde, in diferite contexte de consum – la casa individuala sau blocuri de apartamente. In toate cele trei scenarii utilizarea pompelor de caldura in combinatie cu panourile fotovoltaice rezulta in costuri anuale mai mici pentru consumatori decat utilizarea centralelor pe gaze. Diferentele sunt intre 100-2000 de lei mai putin pe an pentru pompe de caldura in comparatie cu 100% gaze naturale. In cazul utilizarii 100% a hidrogenului verde costurile combustibilului cresc semnificativ, diferentele fata de pompa de caldura fiind intre 3.300-9.000 de lei pe an in functie de scenariu.
De asemenea, costurile de investitii in pompe de caldura ar putea fi mai reduse pe intregul proiect fata de crearea unei retele noi de gaze si hidrogen si toate adaptarile necesare in gospodarie. Studiul ia ca punct de plecare investitia I2. propusa in PNRR de racordare a 78.540 de consumatori din zona Olteniei la o infrastructura noua de distributie a gazelor regenerabile (utilizand gazele naturale in combinatie cu hidrogenul verde ca masura tranzitorie), in valoare de 400 milioane euro. Daca sunt luate in considerare investitiile necesare pentru productia de hidrogen verde (20% utilizare cu gaz fosil in prima etapa, 100% intr-o etapa ulterioara), care necesita parcuri regenerabile dedicate pentru a asigura o cantitate constanta de combustibil, atunci valoarea intregului sistem poate creste cu 130 milioane de euro pana la 1,8 miliarde euro.
"Am dorit sa facem acest studiu pentru ca am considerat ca solutia cu gaz fosil si hidrogen este ineficienta si ar duce la un consum suplimentar de energie, dar si la costuri mai mari pentru consumatori in comparatie cu pompele de caldura. Aceste ipoteze s-au adeverit si pot fi utilizate ca punct de plecare pentru un studiu mai aprofundat, in teren, dar si pentru crearea de politici publice care sa ia in considerare mai intai eficienta si fezabilitatea economica”, a spus Raluca Petcu, coordonatoarea campaniei de gaze fosile, Bankwatch Romania.
In primul scenariu, instalarea pompelor de caldura aer-aer individuale si panouri fotovoltaice la un bloc de apartamente cu clasa energetica C ar duce la un cost de 94 milioane euro pentru 78.540 de apartamente. In scenariul doi, in care este analizata posibilitatea de instalare a unei pompe de caldura sol-apa si panouri fotovoltaice la blocuri de apartamente cu clasa energetica B, costul investitiei ar fi de 298 de milioane de euro pentru acelasi numar de racorduri. In cel de-al treilea scenariu este analizata posibilitatea de instalare la case individuale cu clasa energetica B a pompelor de caldura aer-apa si panouri fotovoltaice. Costul final al investitiei este de 649 milioane de euro. Desi ultima solutie este mai costisitoare, avantajele sunt obtinute pe partea de utilizare, unde se pot obtine costuri mai reduse intre 2000-8000 de lei pe an in functie de combustibilul utilizat (gaz fosil sau hidrogen verde).

 
Ce cred locuitorii din Oltenia despre incalzirea pe gaz si hidrogen
A doua parte a proiectului a constat in sondarea opiniei locuitorilor din Oltenia din zonele neconectate la retele de gaze sau care nu au planuri concrete pentru introducerea acestora. Studiul sociologic realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) in zone rurale din Dolj si Mehedinti releva ca 64% dintre respondenti si-ar dori sa fie racordati la retele de gaze, iar 58% ar fi de acord cu utilizarea hidrogenului. Cu toate acestea, doar 27% stiu despre posibilitatea utilizarii hidrogenului pentru incalzire, iar jumatate dintre acestia considera ca ar fi mai ieftin decat utilizarea gazelor naturale.
Totusi, mai bine de jumatate dintre cei care doresc sa fie conectati la retele de gaz declara ca ar putea investi sub 2000 de lei pentru racordare si adaptarea instalatiilor din casa. Cel putin 60% din persoanele intervievate se afla in situatie de saracie energetica, avand costuri cu incalzirea peste 10% din venitul gospodariei. 35% declara ca platesc peste 900 de lei pe luna pentru incalzire.
In acelasi timp, presupunand ca ar fi vorba de costuri de utilizare mai reduse decat cu instalatia de gaz cu hidrogen, panourile solare si cele fotovoltaice sunt considerate solutii viabile pentru energie  de peste jumatate dintre participantii la studiu, 65% in cazul primei solutii si 58% in cazul celei de-a doua spunand acest lucru. Pompele de caldura sunt considerate atragatoare de 40% din totalul respondentilor.
 
Izolarea termica a caselor, o nevoie primordiala
Inainte de orice modernizare a sistemelor de incalzire, este cruciala eficientizarea energetica a cladirilor. Sondajul arata ca 63% dintre respondenti nu au casele izolate termic, iar orice solutie implementata ar duce la un consum ridicat de energie.
"Este nevoie ca programele guvernamentale de finantare sa vizeze direct consumatorul vulnerabil in primul rand pentru eficientizarea energetica a locuintelor. Noi recomandam crearea unui program pilot care sa includa solutii integrate de izolare, panouri fotovoltaice si pompe de caldura, cu contributie initiala zero din partea gospodariilor cu venituri reduse”, a mai adaugat Raluca Petcu.
Pentru mai multe detalii rapoartele pot fi consultate pe site-ul asociatiei:

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter